Yaz meyvelerinin vazgeçilmezi olan duta artık yavaş yavaş merhaba diyebiliriz. Dutun en az 20’nin üzerinde türü vardır. En yaygın türleri, Morus alba (beyaz dut), Morus nigra (siyah dut) ve Morus rubra (kırmızı dut)’dır. 

Daha çok İç Anadolu bölgesinde oldukça yaygındır.  Toplandıktan sonra hemen yenmelidir çünkü içindeki petunidin maddesi, özelliğini toplandıktan sonra yitirmeye başlar. 

KULLANIM ALANLARI 

- Anadolu’da beyaz dut ve yapraklarının bazı iltihaplı hastalıklara karşı kullanıldığı Osmanlı’dan beri bilinmektedir. 

- Dutun yapraklarında kendine özgü doğal antibiyotik ve antiseptik özelliği olan etkin maddeler bulunmaktadır. 

- Ateş düşürücü ve idrar söktürücü etkiye sahiptir. 

- Derideki yaralara ve burundaki kanamalara tampon yapılırsa, kanama durur. 

- Sabah aç karnına bağırsakları çok iyi çalıştırır. 

- Günlük 10 adet yenirse idrar söktürücü olarak kullanılabilir.

- Bol su ile içildiğinde ödem söktürücü etkisi de vardır. 

BESİN DEĞERİ: 

- 1 çorba kaşığı dut kurusu yaklaşık 50 kaloridir. 

- İçeriğinde ise en çok A, C, E vitaminleri ve demir, kalsiyum yüksektir. 

- Kuru dutu, şeker hastaları dikkatli tüketmelidir. Doğal fruktoz şekeri yüksek olduğundan yanında şekeri dengeleyecek çiğ kuruyemiş kaynakları ile beraber tüketilebilir.