Değerli okurlarım bu makalemde sizlere devlet memurlarını  ilgilendiren ve hukuk büroma da  en çok sorulan konulardan biri  olan devlet memurları hangi suçları işlerse devlet memurluğu yetkisi alınır bu konuda kısaca  bilgilendirmek istiyorum.

657 sayılı Devlet Memurları  kanunun 58/A/5. Maddesine göre   bir kişi kasıtlı bir suç işler ve bu suçtan 1 yıl veya daha fazla   hapis cezası alırsa memur olamaz  memur ise devlet memurluğuna  son verilir. Buradan hangi suçu işlemesinin önemi yoktur. Kişi  1 yıldan çok hapis cezası aldı ise  devlet memuru olamaz.

Ayrıca devlet tarafından  affedilmiş olsa bile devlet güvenliği  aleyhine bir suç işlerse zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik,  güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma veya kaçakçılık suçundan mahkum olursa yine kesinlikle  devlet memuru olamaz kişi devlet  memuru ise derhal  görevine son verilir. Bu bahsetmiş olduğum  suçlardan ceza alması yeterlidir  devlet memuriyetine  son verilmesi için. Şahsın aldığı ceza miktarı veya kasıtlı mı işlenmiş   bunun bir önemi yoktur. Devlet  bu  suçları affetse bile şahıs devlet  memuru olamaz. Yani devlet örneğin rüşvet suçunu affa tabi tutsa bile  kişinin memurluğu sona erecektir.

Ama şahıs kasıtlı bir suç işlemiş ve bunun cezası 1 seneden  az hapis cezası ise memurluğa   engel olmaz veya kişi memur iken böyle bir suç işlemiş ise memurluğuna engel olmaz.   

Çocuklar yani 18 yaşından küçük olan kişilerin işemiş oldukları suçlar adli sicil ve arşiv kaydında görünmez. 18 yaşından küçük çocukların adli sicil ve arşiv kayıtları ancak soruşturma ve kovuşturma kapsamında savcılıklara   ve mahkemelere verilebilir. Soruşturma ve kovuşturmaya uğramazsa bu kayıtlar gizli tutulur.   

Değerli dostlar bazı kısa süreli  hapis cezalarında hakim sanığın   iyi hal  gösterdiğine pişmanlık  duyduğuna kanaat getirirse adli para cezasına çevrilebilir. Eğer  kişi hakkındaki karar kesinleşmiş  ve c.savcısı şahsa tebligat göndermişse 30 gün içinde adli para cezası ödenmezse o zaman    kısa süreli hapis cezasının tamamen yada kısmen infazına karar verilir.

Eğer mahkemenin verdiği  hapis cezası 1 seneden az ya da en fazla 1 sene ve adli para cezasına çevrilmiş ise vatandaş memnu hakların iadesi kararı alarak devlet memurluğuna atanabilir.

Ancak şahıs 657 sayılı Devlet  memurları kanununun 48/A/5’te  sayılan bir suçu işlemişse örneğin  rüşvet irtikap suçu yada güveni  kötüye kullanma gibi sahtecilik bir  suç işlemiş ve cezası cezası adli para cezasına çevrilmişse yinede  kişi devlet memuru olamaz devlet  memuru ise örneğin rüşvet suçundan adli para cezası aldı yine de  devlet memurluğu sona erer. Ve  bu kişi kesinlikle devlet memuru olamaz.  

Şu belirteceğim suçlardan ceza alanlar devlet memuru olabilir.     

•  Taksirli suçlardan kaynaklanan bir mahkumiyet kararı olanlar  

• 1 yıldan az adli cezası alanlar  ama tabiî ki devlet memurları kanunu 48. 5/A’daki suçlar hariç  

• HAGB  KARARI alanlar. Yani  Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilenler devlet  memuru olabilirler.

2008’den önce bir kişi  6  aydan fazla ceza aldıysa devlet memuru olamıyordu ama 2008    23 ocakda bir yasa değişikliği ile   bu 6 aylık süre 1 seneye çıkartıldı 

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması hakkındada  sizlere  kısa bir  bilgilendirme yapayım.  Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı kanunda suçun cezası 2 yıl yada daha az süreli bir  hapis cezası ise veya adli para cezası ise hakim hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verir. Bu durumda sanık 5 yıl denetime tabi tutulur bu sürede  sanık hakkında denetimli serbestlik tedbiri uygulanır. Sanık bu 5 yıllık süre içinde kasıtlı bir suç  işlerse mahkeme hükmü  açıklar  eğer  sanık bu 5 yıllık süre içinde  suç işlemezse sanık beraat  etmiş  gibi olur dava düşer. 

Sizlere güvenlik soruşturması     hakkında da  bilgi vermek istiyorum .  Güvenlik soruşturmasında    kişinin kolluk kuvvetleri tarafından aranıp  aranmadığı, yıkıcı bölücü faaliyetlerde bulunup bulunmadığı     ahlaki durumu yabancılarla ilgisi  sır  saklama yeteneği var mı    yok mu bunlar araştırılır .

Güvenlik araştırmasında     memur olma yeteneğini işçi olma  hakkını kaybedenler 60 gün içinde   idare mahkemesine dava açabilirler.  

Bu konular hakkındaki  tüm  sorularınızı 0 532 508 90  45 nolu irtibat telefonuma bildirebilirsiniz.