Yozgat ili Akdağmadeni ilçesinde doğdu. 1.1. 1956 (Tashih: 1.1.1953). İlk ve orta öğrenimimi doğduğu ilçede tamamladı. İlk nesir yazısı Ortadoğu Gazetesi’nde, şiirleri ise Millet ve Hergün Gazeteleri, Çağdaş Genç Şairler ve Şiirleri Antolojisi’nde yayınlandı. Sivas Eğitim Enstitüsü’nü (1976), Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesini (1981) bitirdi. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Eğitimde Pisikolojik Hizmetler” alanında Yüksek Lisans yaptı (1989). “Türk Atasözlerine Pisikolojik Bir Yaklaşım” adı altında hazırlamış olduğu Bilim Uzmanlığı Tezi Kültür Bakanlığı tarafından yayınlandı.

İhsan Kurt yazılarını, şiirlerini Pusat, Millî Eğitim ve Kültür, Zafer, Erciyes, Millî Kültür, Kültür ve Sanat, Yeni Düşünce, Türk Kültürü, Türk Edebiyatı, Konevî, Bizim Ocak, Bizim Dergâh, Sabır, Dolunay, Dergâh, Birliğe Çağrı, Akdağmadeni’nin Sesi, Bozok, Çağdaş Eğitim, Diyanet Çocuk, MEB. Din Öğretimi, Millî Eğitim, Yozgat Divanı, Kaınca, Karınca Çocuk, Berceste, Aralık, Çizgi gibi dergilerde yayınladı.
Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu’nun çıkardığı üç ciltlik “Sosyo-Kültürel Değişim Sürecinde Türk Ailesi” adındaki ansiklopedinin 2.cildine “Aile ve Atasözleri” konusunda bir madde yazdı.
Millî Eğitim Bakanlığı Yozgat Akdağmadeni ilçesi Kuşlukaçağı Köyü öğretmen vekilliği (1973), Yaylalık Köyü ilkokulu öğretmen vekilliği (1974), Erzurum Karayazı Temel Eğitim Yatılı Bölge Okulu öğretmenliği (1976-1977)yaptı. Yedek Subay olarak 18 ay süren askerlik görevinden (1977-1979) sonra Tokat ili Artova ilçesi Alpudere Köyü ilkokulu öğretmenliği (1980-1983), Keskin ilçesi Haydardede Köyü İlkokulu öğretmenliği (1983), Keskin ilçesi Yenialibudak Köyü İlkokulu müdür yetkili öğretmenliği (1983-1987), Ankara İli Sincan ilçesi Saraycık İlkokulu öğretmenliği ve müdürlüğü (1987-1989), Sincan İlçesi Semiha İsen İlköğretim Okulu öğretmenliği (1990), M. E. Bakanlığı Çıraklık Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü Yaygın Eğitim Enstitüsü öğretmenliği ve bölüm başkanlığı (1990-1992) görevlerinde bulundu. 1992 Haziranında Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi’ne öğretim görevlisi olarak atandı, beş yıl burada çalıştı. 1 Temmuz 1997 tarihinde Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümüne atandı. 15 Ekim 2002 tarihinde bu üniversiteden emekli oldu. Yazar evli, Kürşat ve Furkan’ın babasıdır. Yazı hayatına yoğun bir şekilde devam etmektedir. 
Değişik yayın organlarında 500’ün üzerinde yazısı yayınlanan yazar, 30’u aşan sayıda kitabın yazarıdır. Ömrü oldukça daha da yazacaktır.

ESERLERİ: 
 Kitapsızlık Hürriyeti. Bilim Tarihinde Keşiflerin İç Yüzü.  Türk Atasözlerine Pisikolojik Bir Yaklaşım. Çiledeki İnsan Necip Fazıl.  Çamlığın Başında Tüten Tütün.  Rehberlik ve Ruh Sağlığı. Halk Eğitimi -Yetişkinler Eğitimi ve Pisikolojisi. Gelişim Pisikolojisi . Öğrenme Pisikojisi. Özel Eğitim. Pisikolojiden Kültüre.  Yetişkin Eğitimi. Bir Yüreğin Türküleri (Şiirler). Gül Şafağı Hüzünleri (Şiirler) Küreselleşme Eşliğinde Bağlamada Caz Faslı. Bilim Tarihinden Hikayeleri.Sorularla Kaygı ve Sınav Kaygısı. Sorularla Başarıyı Yakalamak. Yetişkin Pisikolojisi.Sevdanın Mektebi -Türküler Üzerine Denemeler- Huzurun Renkleri.  Zekayı Efendileştirmek- Kahrolsun Böyle Adalet -Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey- (Roman) . Fesat Yuvası (Roman), Dünyayı Dünyada Boşayan Şair ABDURRAHİM KARAKOÇ.  Kaymakamlıktan İdam Sehpasına Milli Şehit BOĞAZLIYAN KAYMAKAMI MEHMET KEMAL BEY. Urfa Mutasarrıfı Mehmet Nusret Bey.

İhsan Kurt ile İstanbul Kadırga’daki Yesevi Vakfı’nda tanıştık. O sıralar o vakıfta süslü bir makam ile güya müdürdüm. İhsan bey de Vakfın Başkanı Erdoğan Aslıyüce ile tanışıyordu. Onun misafiri idi. O vesileyle tanıştık ve sonradan çok iyi dost olduk. En azından benim açımdan böyle. İhsan beyin, bir oğlu İstanbul’da hayatını sürdürdüğü için, bir ayağı İstanbul’dadır. Sonra Akıl Fikir Yayınları da kitaplarını yayınladığı için İhsan Kurt yarı İstanbullu oldu. Onunla Cağaloğlu- Sultanahmet- Babıali-Divanyolu-Bizim Yokuş mekeanlarında hep bir arada oluruz. Birlikte sanattan, edebiyattan, daha çok bilimden, bilim adamlarından, üniversite denen öğretim merkezlerinden söz ederiz. Birbirimizi iyi dinler, iyi anlarız. İhsan Kurt sizi dinliyorsa anlaşıldığınızdan emin olabilirsiniz. Acaba hangi kelimemden ne kadar anlayacak endişesi taşımazsınız. İhsan bey İstanbul’un her semtine ayrı bir ilgi sahibidir. İstanbul’da yaşamayanların ortak özelliğidir. İstanbul’da yaşayanlar ise burunlarının dibindeki adresleri bilmezler. Bu herhalde elindeki nimeti kaybetmeden değerini anlayamamakla ilgili bir hal olmalı.

Türkiye Yazarlar Birliği, ESKADER, TİMAŞ Kafe sıklıkla bir araya geldiğimiz mekeanlardandır. Bir defasında ESKADER’de yan yana sıralanmışız. Recep Aslan, Sadettin Kaplan, İhsan Kurt, İsmail Fatih Ceylan. Karşımızda da İsmail Hakkı Avcı. Kaçabilen canını kurtaracak.

İhsan bey adaleli, kaslı, sıkı duran bir beden yapısına sahip, Ona baktığınızda içinin her noktasının dolu olduğu intibaına ulaşırsınız. Ona demir leblebi dememin sırrı budur. Güçlü-kuvvetlidir. Ama beyni ve aklı daha kuvvetlidir. İhsan bey çok çabuk öfkeye kapılır, ama uğraştığı bilim dalında usta olduğundan öfkesini yönetmeyi bilir.

Velud bir yazardır. 30’dan fazla eseri basılmış, beş eseri de basılmayı beklemektedir. Ömrü oldukça da yazacaktır. Allah ona hayırlı ömürler nasip etsin. Değeri bilinmesi gereken bir memleket evladıdır. İhsan Kurt ile Moda’da çay sohbetlerimiz katılmayı değerdir.