Ülke halkı olarak hepimizi 15 Temmuz kara gecesi derinden etkiledi. Kabus dolu gecenin izlerini yetişkinler kadar çocuklarda aldı. Özellikle İstanbul ve Ankara’da yaşayan çocuklar acı sesleri duyarak, görerek yaşadılar.O günden bu yana korku endişeyi hala atlatamayan çocuklarımız mevcut.

Darbe girişimi sonrası, o gece yaşanan olayların istek dışı hatırlanması, kabus görme, endişe, kaygı bozukluğu, güvensizlik, bellek bozukluğu, aynı olayların tekrarlanacağını düşünme gibi şikayetlerle dehşet geceyi yaşayan çocuklarımızın bunu zamanla unutmasını beklemek yerine gerekli desteklerin uzmanlar tarafından alınması sağlanmalıdır.Okul dönemi başlayınca geçer diye beklemek yerine çocuklarında bu tür sıkıntıları gören anne ve babaların ilgili kurumlardan yardım almaları çocukların daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.

Bu tür travmatik tepkilerin “Duygu durum bozukluğu, stres’’olarak küçük büyük herkesi etkilerken bu duygu durum gerginlikleri bir aydan fazla sürüyorsa acilen o gecenin korkulu rüyası hatıralardan silinmelidir. İleri ki günlerde, kronik korkuların yıllarca sürecek bir travma öyküsüyle daha zorlaşması engellenecektir.

Bu tür ruhsal travmalarda ilk yapılması gerekenin, “Normalleşmek” hissini yaşamak gerekmektedir. Darbe girişimiyle bomba seslerini duyan çocukların “kaybetme’’ duygusu oldukça yoğun. Bu dönemde en büyük korkuları,anne ve baba kaybını yaşama hissi, yakınlarını, aile bireylerinin ölüm endişesini yaşayan çocuklarımızla, anne ve babaların daha fazla vakit geçirmesi, imkanlar doğrultusunda çevre değiştirmesi, tatile çıkmaları oldukça iyi gelecektir.

Haber programlarına çocuklarını maruz bırakmamaları, çocuklar ile sinema, tiyatro gibi etkinliklere gidilmesi iyi gelecektir.

Çocukların travmatik etkiler içinde olduğu bu günlerde,anne ve babaların birlikte uyuma isteğine karşı çıkmamaları, mecbur olmadıkça onu yalnız bırakmamaları, eğlenceli aktivitelere katılmaları sağlanmalıdır.

Çocuklara geçiştirici şeyler anlatılacağına,darbe girişimine dayalı doğru ve çocuğun seviyesine uygun dille terörü anlatmak,vatan millet sevgi ve coşkusuyla önlenilen halk başarısı da anlatılmalı. Çocukların milli duygularıyla 15 Temmuz travmasını alt edebilmeleri daha kolay olacaktır.