Önce Vatan Gazetesi ve Atatürk Üniversitesi öğretmen yazar / araştırmacı Vahit Yıldız ve öğrencisi /AFAD gönüllüsü Figen Ağtaş’ın birlikte yürüttüğü daha yaşanılır bir dünya şiarıyla çevre temizliği ve önemini vurguladığı projede bu zamana kadar sayısız iyilik projesini başarılı bir şekilde yürüten Bir Kalp Bin Umut Derneği ile çevre sağlığı ve temizliği üzerine söyleştiğimiz çok özel bir röportaja imza attık.

Daha Yaşanilir Bi̇r Dünyada Çevre Temi̇zli̇ği̇ Ve Doğanin Önemi̇ 2

Merhabalar öncelikle bize kendiniz ve derneğiniz hakkında bilgi verir misiniz?

1980 Batman doğumlu olup, evli iki kız çocuğu babasıyım. Özel bir işyerinde yöneticilik yapmaktayım. Küçük yaşta hayatın zorlukları ile mücadele ederek belirli evreler ve birikimler neticesinde kar amacı gütmeyen kamu yararına çalışan bir çok sivil toplum kuruluşlarında farklı yetki bölümlerinde gönüllü olarak çalışarak, öncelikle kendim sonra çevremin mutluluğu için mücadele edip, insanlığa yararlı bir birey olmaya çalışan bir bireyim.

Bu minvalde görev aldığım birçok sivil toplum kuruluşlarındaki bilgi birikimi ile öncülüğünü yürütmüş olduğum Bir Kalp Bin Umut Derneğini gönüllü arkadaşlarımız ile kurarak öncelikle çevremizde eksik olarak gördüğümüz birçok soruna çözüm odaklı yaklaşarak sıkıntıları minimum seviyeye getirmeye çalışıyoruz.

Derneğimizin öncelikli görevlerinin başında yer alan çevre ve çevre düzenini koruyup, halkı bilinçlendirmektir.

Derneğinizin doğa ve çevre koruma çalışmalarında ne tür bir çalışması var?

Çevreyi korumak, doğanın sürdürülebilir yapısını destekleyen en önemli kriterdir. Bu aşamada bireylerin alacağı küçük ama etkili önlemler, dünyanın çok daha yaşanabilir bir hâle gelmesini sağlar.

Çevre temizliği

Elektrik tasarrufu

Su tasarrufu

Yakıt tasarrufu

Ve Doğayı beraber paylaştığımız hayvanları koruma

Alanlarında çalışmalarımız olmuştur.

Daha Yaşanilir Bi̇r Dünyada Çevre Temi̇zli̇ği̇ Ve Doğanin Önemi̇ 3

Daha güzel ve yaşanabilir bir dünya için çevremizi nasıl korumamız gerekiyor?

Suyu tasarruflu kullanmak.

* Bazı gıdaları evde üretmek.

* Doğanın içinde olmak ve doğayı korumak.

* Daha az çöp üretmek ve çöpleri ayrıştırmak.

* Çevrenin korunmasına aktif olarak katkı sunmak.

* Bilinçli tüketimi hayatın merkezine oturtmak.

İklim değişikliği çevreyi ve doğayı nasıl etkiler?

Artan sıcaklıklar, yağış dağılımındaki değişiklikler ve şiddetli yağmur, fırtına, sıcak hava dalgası ve kuraklık gibi şiddetli hava olaylarının daha sık görülmesi sonucunda iklim değişikliği, birçok türün yaşam koşullarında önemli değişikliklere neden olmaktadır.

Daha Yaşanilir Bi̇r Dünyada Çevre Temi̇zli̇ği̇ Ve Doğanin Önemi̇ 4

Çevrenin ve doğanın iklim değişikliğine karşı direncini güçlendirmek için ne gerekiyor?

Doğanın iklim değişikliğine karşı direncini güçlendirmek için korunan alanların birbiriyle uyumlu ve iyi bir şekilde bağlantılı olduğu bir ağ gereklidir

Deneyiminize göre ne türde zorluklar görüyorsunuz?

 Özellikle ülkemizin birçok yeşil ve doğal alanlarında yapılmak istenen hidro elektrik santrali projelerine karşılık vermiş olduğumuz mücadelelerde birçok zaman yargı ile karşı karşıya kaldığımızı gördük.

Daha Yaşanilir Bi̇r Dünyada Çevre Temi̇zli̇ği̇ Ve Doğanin Önemi̇ 5

Doğanın direncinin güçlendirilmesinde başarılı olan girişimler var mı?

Doğanın direncini güçlendirme yöntemleri vardır. Bunları en başında bulunan en başarılı yöntem yeşil doğanın artırılmasıdır. Bu konuda gerek devletin ilgili kurumları ve gerekse birçok sivil toplum kuruluşlarının girişimleri bu konuda başarılı sonuçlar ortaya koymaktadır.

Bununla beraber geri dönüşümün etkisi oldukça büyük. Son yıllarda biyokütle sektörü geri dönüşüme katkı sağlamaktadır. Ormansal, hayvansal, tarımsal, atıklardan, evsel atıkları ve birçok atıkların enerjiye dönüştürülmesi doğanın direncini güçlendirilmesinde başarılı girişimlerdir.

Sıfır atık nedir?

“Sıfır Atık”; döngüselliğe dayalı bir kaynak ve atık yönetimi yaklaşımıdır. Sürdürülebilir üretim ve tüketim alışkanlıklarını teşvik eder ve kaynakların verimli kullanılmasını destekler. Sıfır atık, israftan kaçınmayı ve atığın önlenmesini, azaltılmasını, yeniden kullanılmasını ve geri dönüştürülmesini savunur. Böylece sosyal dayanışmanın geliştirilmesi de dahil olmak üzere olumlu sosyal ekonomik sonuçlara ulaşılmasına yardımcı olabilir.

Daha Yaşanilir Bi̇r Dünyada Çevre Temi̇zli̇ği̇ Ve Doğanin Önemi̇ 6

Siz sıfır atık projelerine ne ölçüde katkı sağlıyorsunuz?

Plastik şişe ve poşet kullanımını azaltmak, geri dönüştürülebilir atıkları tekrar kullanıma kazandırmak, atıkların ayrıştırılması için düzenlemeler yapmak ve geri dönüştürülemeyecek atıkları çevreye zarar vermeden ortadan kaldırmak için çalışmalarımız oluyor.

Araba tekerleklerinden hayvanlar için barınaklar yaptık,

Market ve restorantlardan atık yiyecekleri toplayarak sokak hayvanlarına ve doğada yaşayan hayvanların yaşam mücadelelerine yardımcı olmaya çalıştık.

Meyve kasalarını toplayıp, boyatarak raflar oluşturup, kütüphaneler oluşturduk.

Mavi kapak toplayarak fiziksel engellik durumu olan vatandaşlarımıza tekerlekli sandalye ihtiyaçlarını karşıladık.

Bu projenin hayata geçirilmesinde emek sarf eden ve projeye katkı veren Atatürk Üniversitesi öğrencisi ve AFAD gönüllüsü Figen Ağtaş’a katkılarından dolayı teşekkür ederiz. Ayrıca bizimle yaptığınız bu içten ve samimi söyleşiden ötürü gazetemiz adına teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dileriz.