TÜRK DÜNYASI’NIN AKSAKALI, KAZAKİSTAN CUMHURBAŞKANI NURSULTAN NAZARBAYEV’İN 75’İNCİ YAŞINI, 77 MİLYON ANADOLU KAZAK’I OLARAK, EN İÇTEN DİLEKLERİMİZLE KUTLUYORUZ.

Bu yıl, Kazakistan’ın önemli başarılara imza attığı, önemli olayların yaşandığı bir yıl olarak tarihe geçecektir. Özellikle 6 Temmuz’da Kazakistan’da çifte bayram yaşanacaktır; bugün, hem “Başkent Astana Günü” hem de Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in 75. doğum günü olarak kutlanacaktır.


Kazakistan, Rusya ve Belarus’un kurduğu ve dünyadaki ekonomik yapıya yeni boyut kazandırmış olan Avrasya Ekonomik Birliği, 1 Ocak 2015’ten itibaren hayata geçirilmiş oldu. Küresel ekonomi açısından önemli roller oynaması beklenen bu örgüt Ermenistan ve Kırgızistan’ın dahil olmasıyla 5 ülkeden oluşmaktadır.

Kardeş Kazakistan bu yıl ayrıca, Türkistan tarihinde çok önemli roller oynamış olan Kazak Hanlığı’nın 550’nci, Kazakistan Halkı Asamblesi’nin ve Anayasa’nın 20’nci yıldönümünü kutlamaktadır.


Geçtiğimiz Mayıs ayında Uluslararası Astana Ekonomik Forumu ve 10-11 Haziran tarihlerinde Astana’da “5’inci Semavi ve Geleneksel Dini Liderler Kurultayı” başarıyla gerçekleştirildi.


KAZAK HALKI, NAZARBAYEV’E, YÜZDE 98 OYLA, “GÖREVE DEVAM” DEDİ


Bu yıl 226 Nisan’da, Kazakistan’da, bizim de gözlemci olarak katıldığımız Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı. Bir yıl öne alınan ve yüksek katılımla gerçekleşen bu seçimlerde Kazak halkı, Türk Dünyası’nın Aksakalı, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’e, %98 gibi yüksek oyla, “Bir dönem daha göreve devam” dedi.


Küresel arenada saygın bir devlet adamı olarak anılan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in, Kazakistan için 2023 yılına kadar olan hedeflerini ve yol haritasını anlattığı NURLU YOL söylevini tam metin olarak gazetemizde yayınlamıştık. Nazarbayev Nurlu Yol’un bazı hedeflerini partisinin de programına yazdırmıştı ve bunlar seçimden hemen sonra hayata geçirilmeye başlandı. Bu hedefler 5 ana reform ve 100 adımdan oluşuyor. Bu reformlar devlet memurluk sisteminin yeniden yapılandırılmasını, şeffaflaşmayı ve hesap verilebilirliliğin arttırılmasını; ekonomik yapının yabancı yatırımlar için daha uygun hale getirilmesini; yasama, yargı ve yürütmenin daha da güçlendirilmesini, Cumhurbaşkanı’nın bazı yetkilerinin yasama ve yürütmeye devredilmesini hedeflemektedir.


19 YILLIK MÜCADELENİN ÖDÜLÜ: KAZAKİSTAN ARTIK DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ ÜYESİ..


22 Haziran 2015 tarihinde Kazakistan Cumhuriyeti, yaklaşık 19 yıl süren Dünya Ticaret Örgütüne üyelik müzakerelerini Cenevre’de başarılı bir şekilde tamamlamış oldu. Artık Kazakistan’ın Dünya Ticaret Örgütü’ne üyeliğinde herhangi bir engel kalmadı. 22 Haziran 2015 günü Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, bu konuda ayrıntılı bilgiler verdi. Cumhurbaşkanı Nazarbayev konuşmasında, bu 19 yıllık mücadelede Kazak müzakerecilerin ülkeleri için en uygun şartları ve koşulları elde etmeye çalıştıklarını anlattı, onları Kazakistan halkı adına kutladı.


Dünya Ticaret Örgütüne üyelik, kardeş Kazakistan için şüphesiz yeni ufuklar açmakta ve Kazakistan, dış yatırımcılar için daha güvenli ve daha cazip hale gelmektedir.


TÜRK DÜNYASI’NIN AKSAKALI, KAZAKİSTAN CUMHURBAŞKANI NURSULTAN NAZARBAYEV’İN 75’İNCİ YAŞINI, 77 MİLYON ANADOLU KAZAK’I OLARAK GÖNÜLDEN KUTLUYORUZ.


6 Temmuzda Kazakistan’da çifte bayram yaşanacak; hem “Başkent Astana Günü” hem de Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in 75. yaşı kutlanacaktır.

Türk Dünyası’nın Aksakalı Sayın Nursultan Nazarbayev, Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı olması, ülkesi ve milleti için yaptığı çalışmalar, gerçekleştirdiği reformlar dolayısıyla, Türkiye’nin Ulu Önderi Atatürk ile karşılaştırılmaktadır. Nazarbayev de, Atatürk’e olan hayralığının bir simgesi olarak, ülkesindeki Yeşilırmak kıyısına onun bir heykelini yaptırmıştır. Nursultan Nazarbayev, yaptığı reformlarla, uyguladığı kalkınma programlarıyla, ekonomi ve siyaset alanında gerçekleştirdiği başarılarla Kazakistan’ın dünya arenasında lider ülkeler arasında yer almasını sağlamış, küresel çapta saygınlığı olan bir devlet adamı olarak anılmaktadır.


Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in gerçekleştirdiği en büyük başarılardan biri, kuşkusuz, aldığı çok cesur bir kararla, ülkesinin başkentini Almatı’dan Astana’ya taşınması olmuştur. Günümüzde Astana, dünyanın en genç, buna karşılık en modern, en zarif başkentleri arasında sayılmaktadır.

Bağımsızlığa kavuşan Kazakistan, Nursultan Nazarbayev’in önderliğinde, ekonomi ve siyaset alanında birçok kazanımlar elde etmiş, birçok başarılara imza atmıştır. 2010 yılında Kazakistan, AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) Başkanlığı’nı yaptı ve AGİT Zirvesi’ni gerçekleştirdi. 2011 yılında Kazakistan İslam İşbirliği Örgütü Başkanlığı’nı başarıyla tamamladı. 2012 yılındaki Londra Olimpiyatları’nda Kazakistan, dünya sıralamasında 12. sırada yer alarak büyük başarıya imza attı. 2011’de Asya Olimpiyatı’na ev sahipliği yapan Kazakistan, 2017’de Universiade Olimpiyadı’na aday durumundadır.


KAZAKİSTAN’IN HAKLI GURURU: EXPO 2017


2017 Kazakistan, uluslararası çok önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapacaktır. Başkent Astana’da 2017 yılında “EXPO 2017- Astana Dünya İhtisas Fuarı yapılacaktır. Bu fuarı kazanmak için en son aşamada Belçika ile yarışan Kazakistan, diplomatik zafer olarak bu fuarın evsahipliğini kazanmıştır. EXPO-2017 fuarının ana teması “Geleceğin Enerjisi”dir.


Bu vesile ile Kazakistan’ın başkentini, “Astana Günü” münasebetiyle gönülden kutluyoruz!

Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Başkent Astana’nın kurulması sürecinde, başından beri hem inisyatif sahibi oldu, bu cesur kararının hayata geçirilmesi sürecini bizzat takip etti. Bu cesur kararı bakımından da Nursultan Nazarbayev, Türkiye Cumhuriyeti başkentini İstanbul’dan Anadolu’nun merkezine, Ankara’ya taşıyan Mustafa Kemal Atatürk’e benzetilmektedir.


Neredeyse sıfırdan, bozkırın ortasında inşa edilen dünyanın en yeni başkenti Astana, giderek gelişirken, Kazakistan’ın Başkenti olarak, günümüzde bir çok uluslararası etkinliklerine başarılı bir şekilde ev sahipliği yapmaktadır.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazabayev, Astana’nın bir “mega kent” olmasını ve dünyadaki ilk 30 şehir içinde yer almasını plânlamıştı. Aslında, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in Astana’yı, tüm Kazakistan için bir gelişme, bir yoktan varoluş modeli olarak gördüğünü de söyleyebiliriz.


Bu nedenle, şehrin mimarî dizaynı, altyapısı ve halka getireceği refah katkısı için hedefler en üst düzeyde tutulmuş. Astana, şehircilik alanında uzman olan uluslararası bir ekip tarafından ve dünyaca ünlü mimarlarca şekillendiriliyor ve yeniden imar ediliyor. Birer mühendislik harikası olan dev ölçekli projeler, Kazakistan’ın geleneksel tarihi ile bugününün birleşimi olarak tasarlanmış. Yani Başkent Astana, bir tür Avrasya kültür sentezi.


ASTANA’NIN HER KÖŞESİNDE KAZAK KÜLTÜRÜNDEN İZLER BULMAK MÜMKÜN


Astana’nın en modern yapılarında bile Kazak ulusal kültüründen izler bulabiyorsunuz. Ulusal kimlik hiç göz ardı edilmeden yaşanan, gençlerin bilinçaltına çok önemli mesajlar yerleştiren bir değişim bu. Gösterişli yapıları ve kent planlamasıyla devasa bir kentsel dönüşüm projesi örneği olan Astana, şimdiden Orta Asya’nın cazibe merkezi haline gelmiş durumdadır.


Kazakistan’ın modern yüzü Astana kendine özgü bir kent olmuş ve kendi kültürünü yansıtarak gelişmeye hız kesmeden devam ediyor.

1999 yılında Astana, UNESCO tarafından Dünya Şehri ünvanına lâyık görüldüğünün de altını çizmek gerekir.


Astana bu yılın Eylül ayında Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi’ne de ev sahipliği yapacaktır. Bu etkinliğe Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da katılacaktır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz Nisan ayında, Cumhurbaşkanı sıfatı ile ilk dış ziyaretini kardeş Kazakistan Cumhuriyeti’ne yapmıştı. Bu ziyaretin, iki kardeş ülke olan Türkiye ile Kazakistan arasındaki işbirliğini ve dostluğu daha da pekiştirdiğini söyleyebiliriz.


İKİ KARDEŞ ÜLKE HER ZAMAN, HER KONUDA ELELE


Bugün yeryüzünde, küresel ekonomik krizin yaşandığı bir dünyada, 24 yıl önce bağımsızlığını kazanmış bir ülkenin efsanevi Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev önderliğinde gerçekleştirdiği ekonomik ve siyasi başarılardan dolayı kendisinden övgüyle, gıptayla söz ettiren bir ülke var; "Asya'nın Parlayan Yıldızı" olarak anılan bu kardeş ülke Kazakistan!

Kazakistan bu başarıyı kolay yakalamadı. Kazakistan’ın kısa zamanda gerçekleştirdiği bu başarıların arkasındaki dinamikleri araştırdığımızda karşımıza engin bir Kazak tarihi ve kültürü çıkmaktadır. Kazakistan coğrafyasındaki kazılarda ortaya çıkarılan “Altın Elbiseli Adam”ların kurganlarından dünya tarihi açısından çok önemli belgeler elde edilmiştir. Bu yıl, dünya tarihinin akışını değiştirmiş olan Kazak Hanlığı’nın 500’üncü kuruluş yılını kutlamaktayız. Tarih kitaplarımızda ayrıntılarına gerektiği gibi yer verilmeyen Kazak Hanlığı, Türk tarihinde çok önemli roller oynamıştır; bilinmesi gerekir.

Kazakistan’la olan ilişkilerimiz kardeşlik duyguları çerçevesinde, stratejik ortaklık ruhunda ilerlemekte ve İki ülke arasında bir çok önemli, çok büyük projeler hayata geçirilmektedir. Bu işbilirğimiz siyasi, ekonomik, kültürel, sosyal ve askeri alanda başarılı bir şekilde ilerlemektedir.


Her yıl ülkelerimizde Kazakistan ve Türkiye Kültür Günleri gerçekleştirilmektedir. Her iki ülke arasında yıldan yıla kardeş şehirlerin sayısı artmaktadır.

Ekonomik alanda da işbirliğimiz giderek yükselen bir grafik çizerek devam etmektedir. Bu nedenle, 4 milyar dolar olan ticaret hacmimizin yakın bir gelecekte daha büyük rakamlara ulaşacağına inanıyoruz.


Türk Dünyası’nın aksakalı olan ve küresel arenada saygın bir devlet adamı olarak anılan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in 75’ici yaşını, 77 milyon Anadolu Kazak’ı olarak, en içten dileklerimizle kutluyoruz. Çok yaşa Kazakistan, çok yaşa Nazarbayev!




………………… KISACA NAZARBAYEV……………..

Kazakistan'da Alma-Ata'nın hakim bulunduğu Kazkalenski yöresindeki Çemolgan köyünde, büyük Kazak kabilelerinden birine mensup bir köylü ailesinin çocuğu olarak 1940 yılında dünyaya geldi. Lise öğrenimini bitirdikten sonra bir maden ocağına girip maden işçisi olarak çalışmaya başladı. Daha sonra Ukrayna'ya giderek Metalurji öğrenimi gördü. 1960 yılında Karaganainski bölgesindeki Temirtav kentinde Kazmetallurgstroy Tröstü'nün inşaat işçiliğinde çalıştı. Bundan sonra ise Karaganda Demir-Çelik Fabrikası'nda çalışmasına devam etti. Buradaki yüksek fırında sırasıyla dökümcü gaz tesisinde usta ve baş usta olarak çalıştı. Nursultan Nazarbayev 1969 yılından itibaren parti çalışmasına yöneldi. Temirtav'daki Komsomol Kent Komitesi'nin I. Sekreteri oldu. 1971'de bu kentin parti üst komitesinin II. sekreterliğine seçildi. 1973'te Kombinası Parti Sekreterliği'ne getirildi. 1977'de Bölge Parti Üst Komitesi II. Sekreterliği'ne atandı. Nursultan Nazarbayev 1979 yılında Kazakistan Komünist Partisi'nin MK Sekreteri oldu. 1984'te Kazakistan Sovyet Yönetimi Bakanlar Kurulu Başkanlığı'nda bulundu. 1989'da Kazakistan Komünist Partisi Genel Başkanlığı'na seçildi. 1990 yılının Nisan ayında Kazakistan Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanlığı'na seçilen Nursultan Nazarbayev ekonomi sahasında master yapmıştır. Evlidir ve üç kızı vardır.