ÇOCUKSUZ AİLE KALMASIN Projesi
(Her Aileye Sağlıklı Bir Çocuk )
 
Özellikle gelişmiş ülkeler başta olmak üzere dünya nüfusu gittikçe yaşlanıyor. Yaşlanan toplum içinde ülkemiz de bundan nasibini alıyor. Özellikle günümüzde çekirdek ailedeki çocuk sayısının 2 den 1’e düştüğünü görüyoruz. Tabi bunun yanı sıra istediği halde çocuk sahibi olamayan yaklaşık 2 milyon çiftin şu anda veya yakın bir gelecekte kısırlık sorununu yaşayacağı tahmin edilmektedir. İstediği zamanda çocuk sahibi olamayan insanlar ülkemizde önemli sosyal, ekonomik ve psikolojik sorunlar yaşamaktadır. Sorun bilimsel ve gerçekçi bir yaklaşımla ele alınmadığı için giderek büyümektedir.
Tanının koyulacağı ve buna bağlı olarak tedavinin başlanacağı sağlık birimi; fiziki yapı, personel ve donanım bakımından hastalarına her türlü hizmeti çağdaş ve uygun koşullarda sunabilmelidir. Ülkemizde hastalar başlangıçta sıklıkla yetersiz veya eksik tanı ve tedavi hizmetlerini aldıklarından dolayı hem zaman ve maddi anlamda kayıplara uğramaktadırlar. Fakat belki de en önemlisi; kendileri için çok değerli olan ümit ve enerjilerini kaybetmektedirler.
Ülkemizin genç nüfus artışının gittikçe yaşlanan ve doğurganlık hızı azalan Avrupa ülkelerine karşı önemli bir stratejik üstünlük sağlayacağı kesindir. Ayrıca bizimde yaşlanan nüfusumuzun mutlu huzurlu ve sağlıklı kalmasına yardım edecek önlemlerin alınması ve politikaların oluşturulması da öncelik kazanmaktadır. Geniş, paylaşma ve karşılıklı destek gibi değerlere dayalı Türk ailesi modeli yüzyıllar boyunca toplumumuzun politik ve ekonomik alanda lider konumda kalmasını sağlayan bir faktör olmuştur. Anne, baba ve çocuklarla birlikte yakın akrabaların ve ailenin liderleri olan tecrübe ve bilgi sahibi yaşlı bireylerin oluşturduğu düzen, şimdiye kadar bu konuma önemli katkı sağlamış ve sağlayacaktır. Yaşlılarımızın hayata tutunmaları, huzurlu yaşamaları, bilgilerini gelecek nesillere aktarabilmesi ancak ve ancak kendi çocuklarının çocuklarıyla beraber olabilmeleriyle mümkündür.
Bu nedenle “Çocuksuz Aile Kalmasın” Derneği ile Dünya Yaşlılık Derneğinin ortak projeleri hem bireylerin hem ailelerin hem de toplumun daha üretken olmasına katkıda bulunacak ve onların fiziksel ve ruhsal yönden sağlıklı kalmasına destek olacaktır.
DÜYADER Başkanı Umut Çınar yaptığı açıklamada; 2015 yılında Türkiye’de ve dünyada ilk önemli projemiz uluslararası platformlarda “çocuksuz aile kalmasın” bu projeyi Prof. Dr. Timur Gürgan’ın başkanlığını yaptığı Çocuksuz  Aile Kalmasın Derneği ile birlikte yürütme kararı aldık ve protokolü imzaladık. İlk konferansımızı Ocak ayının ilk haftası yapacağız. Beraberliğimizin belirlenen kurallar ve ortak çalışma alanlarında karşılıklı destek ve gelişmeye dayalı bir şekilde yürütülmesiyle  çok önemli projeleri üreteceğimize inancımız tam" dedi.
Çocuksuz  Aile Kalmasın Derneği Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan proje ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi; Ülkemizde 2 milyona yakın bireyi ve yakınlarını etkileyen kısırlık sorunun çözümüne yönelik girişimlerin arttırılmasının ve etkin çözümlerin sağlanmasının önemi de ortadadır. 'Çocuksuz Aile Kalmasın' sloganıyla sivil toplum örgütleri, kısırlık tanı ve tedavi merkezleri, devlet hastaneleri ve özel hastaneler aracılığıyla başlatılacak ve medya tarafından desteklenecek projenin önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz. Amacımız önce her aileye bir çocuk olacaktır. Çünkü ‘Her Kadın Anne Olmaya Layıktır.’ Çocuksuz aile sadece aile bireylerini değil ayrıca onları sevenleri, başta çocuklarından torun bekleyen toplumun yaşlı bireyleri olmak üzere ailenin diğer fertlerini etkilemekte ve üzmektedir.
Son yıllarda hükümetimiz ve Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından özellikle desteklenen ve dile getirilen 'Her Aileye 3 Çocuk' politikasının ülkemizin genç nüfusunun artmasında sağlayacağı olumlu etkilerin ilk sonuçlarının alınmaya başlanması, bu politikanın yakın gelecekte daha etkin olarak sürdürüleceğinin sinyallerini vermektedir.
Ancak bu tip sloganlar özellikle çocuk özlemi ile çaba gösteren ve hala tek bir çocuğu olmayan aileler için ayrı bir üzüntü kaynağı olmaktadır" dedi.
Ailenin neşe kaynağı, sesi, soluğu ve nesillerin devamı ancak çocuklarımızın varlığı ile mümkündür. Her aile bu mutluluğu yaşamak ister. Bir şeye sahip değilseniz ve hele ki bu evlat ise eksikliğini her an hisseder ve yaşarsınız. Onun için ' Çocuksuz aile kalmasın'.
e-mail: [email protected]