Sapık Kelime Anlamı:

Türk Dil Kurumu’ndaki kelime anlamına göre: “Tavır ve davranışları normal olmayan yada geleneklerden, törelerden ayrılan, anormal kimse.’’
Değişik anlamlarda açıklanıp yorumlanabilen davranış bozukluğu, ahlaki değerlere uymayan cinsel davranışlarla doğal yoldan sapmış olan kimse olarak ta açıklanabilir. İstemli başlamayan davranış bozukluğunun temeli tabi ki çocukluk döneminden başlar.

Çocukluk döneminin ilk evresinde tüm çocuklar cinsellik farklılığını yaşarken yaşadıkları sıkıntılar ergenlik ve yetişkinlik döneminde bir çok davranış ve kişilik sapmaları göstermeye başlar. Bu döneme denk gelen cinsel istismarlar, tacizlerle çevresinden birileri tarafından ağır travmalara da neden olabilir. Yakınlarına söyleyemeyen travma yaşayan çocuklarda cinsel sapmalar başlayabilir. Yada aşırı sert kurallı aile içinde olan bu kişiler, gizlemeye çalıştıkları dürtüleriyle yetişkin evrelerinde cinsel sapkınlığı yaşama fırsatını bulabilirler.

Aile içinde verilmesi gereken “Cinsel Eğitim’’ konusu ne baskıcı, psiko şiddet şekilde ne de aşırı gereksiz bilgilerle verilmeli. Seviyeye uygun ölçüde verilmelidir. Eğitim bilgilerinin ölçüsü çok önemlidir. Merak ilgi duyurmadan, cinsel sapkınlığa itmeden verilmelidir. Bu yüzden; anne ve babanın da bu konuda yeterli bilgiye sahip olması gerekiyor. Yeterli bilgiye sahip olmayan yada yanlış cinsel yaşama sahip anne ve baba bu konuda çocuğuna faydalı bilgi veremeyecektir. Çocuklarının cinsiyet ve üreme konusundaki aile bilgilenmesi yerinde olduğu zaman, arkadaş ve çevresinden duydukları kulaktan dolma bilgiler önemini yok edecektir.

SAPIK VE SAPKINLAR!...

Bazıları olabildiğinden yüksek özgüvenli,konuşkan hareketli,espri yeteneği yüksek,tüm kadınları kendisine aşık edebilecek enerjiye sahip soytarı sohbetli sosyopat görünümlülerde görülür.
Madde bağımlısı,uyuşturucu maddeleri kullanan oto kontrol sağlamakta güçlük çeken tiplerde yada;içe kapanık,sessiz,sakin takıntılı,ya çok temiz giyinen yada kirli giysilerini değiştirmekten aciz olan anti sosyallerde görülür.

SAPKINLIKTAKİ  ETKEN!...

Başta aile olmak üzere, çevre ve kişilik gelişimindeki yanlış kimlik çağrıları, yanlış yetiştirme tarzı, yanlış kişiyi modelleme olsa da yine de en büyük sorun ailenin; ya şiddet dolu tarz ve tutumu yada aşırı rahat, özgür yetiştirmesi etkendir.

SAPIK DAVRANIŞLAR NELERDİR?

Halk arasında bazen neredeyse her olumsuz davranışa sapıklık/sapkınlık denilse de ruh sağlığı açısından açıklanacak sapıklık davranış başlıkları şunlardır.

Cinsel sapkınlıklar;
Büyük oranda erkeklerde gözükmektedir. Tüm parafililerin %50’sinden fazlası ilk belirtilerini 18 yaşından önce gösterirler.

Fetişizm;
Fetişizm, bilinçdışı kaygıdan kaçınmak için cinsel dürtüleri uygun olmayan nesnelere aktarma çabasıdır. Bu cinsel sapmanın özelliği,yalnızca erkeklerde rastlanmasıdır;kadın el ve ayaklarından zevk duyan erkeklerdir. Günümüze kadar hiç bir kadın da fetişizm görülmemiştir.

Teşhircilik;
Yüzde yüz teşhirci kişiler kendini kadınlara teşhir eden erkeklerdir.Yani teşhirciler genellikle erkektir.

Fortçuluk;
Kalabalık yerlerde, toplu taşımalarda kadına değmek isteği olan erkeklerdir.

Pedofili (Çocukculuk);
Çocukculuk ya da küçük çocuklara cinsel ilgi duyma, çoğunlukla erkeklerde rastlanan bir sapkınlıktır; bu tür kişiler genellikle,cinayetle sonlanabileceği için bu tehlikeli eğilimine karşı bütün gücüyle savaşan zararlılardır.

Mazoşizim;
İkili ilişkinin bir egemen olma boyun eğme ilişkisi olduğu eski ruhsal yapıyı anımsatır. Bu durum, daha hafif derecelerde normal yaşamda da vardır. Çiftin ilişkisi,erkeğin egemen, kadının boyun eğen kişi olmaya eğilim gösterdiği bir ilişkidir; ama bazen rollerin tersine döndüğü de olur.

Sadizm;
Sadist, işkence yapar ve uyandırdığı acılardan zevk duyar; kurbanlarının çığlıkları keyfini artırır ve ona yoğun bir cinsel haz verir. Sadizm bazen, cinayete kadar varabilir.

Röntgencilik;
Çıplak olan ya da soyunan,giyinen kişiyi gözetlemeden,gizli gizli takip edip görmekten zevk duyar.
Sapıksı eğilimlerin oluşmaması için ailelerin çocuklarına sağlıklı bilgileri, huzurlu aile ortamında vermeleri gerekmektedir.

Sağlıklı günlere…