1. MASUM (FİZYOLOJİK) ÜFÜRÜM:Çocukların  %70 inde kalplerini steteskopla dinlerken hafif ve yumuşak vasıflı bir üfürüm duyarız. Bu üfürümün bir zararı yoktur. Aileye belirtilebilir.Bu sese masum(fizyolojik üfürüm) üfürüm adını veririz. Çocuk büyüdükçe bu ses kendiliğinden kaybolur.Ateş,kansızlık ve su kaybında masum üfürümler balirginleşir.Masum üfürümlerin çocuğa bir zararı yoktur.

2.PATOLOJİK ÜFÜRÜMLER:Dinlemekle anlaşılır.Önemli kalp hastalığına delalet edebilir. Yakın değerlendirme gerekir.  Çocuk kalp doktoru ekg ve eko yaparak kalp hastalığının tipini ayırır.

3.Çocuk kalp hastalıklarının önemli bir kısmı sadece izlem gerektirir. Hastalık kalp kasında,karıncık veya kulakçıklar arasında,kalp-akciğer büyük damarları arasında veya kalp kapaklarında görülebilir.Herbirirnin takip ve tedavisi farklılık gösterir.Bazılarına ilaç ve ameliyat gerekebilir. Kalp hastalıklarının hemen hepsi günümüzde   tam olarak düzeltilebilmektedir.

4.Kalp hastası olan çocuklar ateşli hastalık veya operasyon geçirme durumlarında koruyucu tedavi uygulaması alırlar. Bunu çocuk doktoru düzenler.

5.Artık kalp hastalıkları anne karnında anlaşılabilmekte bu sayede erken tedavi ve önlemler uygulanabilmektedir.Kalp hastası olan çocuklarda terlem,çarpıntı,hızlı solunum,dudaklarda ve parmak uçlarında morarmagelişme ve beslenme bozuklukları,sık solunum yolu hastalıkları görülebilir.Bu belirtilerin bir veya birkaçı birlikte görülebilir.

6.Ülkemizde romatizmal kalp hastalıklarına rastlanabilmektedir. Beta enfeksiyonlarından sonra ortaya çıkan ve sıklıkla kalp kapak hastalığına yol açan bu durum erken tanı ve tedavi gerektirir.

7.Özellikle solunum,nabız ve kan basıncı yakın izlenmelidir.Kalpte ritm bozukluğuna aritmi adı verilir. Nabız sayımı , gerekirse EKG ile aritmi tanısı konur.Çoğunlukla iyi seyirlidirler.

8.Çocuklarda kalp hastalıklarına başka organ hastalıkları eşlik edebilir.Bu nedenle gerek fiziksel gerekse de genetik yönden iyi bir değerlendirme yapılmalıdır.Bir organ sorunu veya kromozom hastalığı varsa erken tanı konulup tedavi izlemeye alınmalıdır.