Bebek ve çocukların ciltleri narindir,gelişme içindedir. Bu nedenle cilt bakımı(temizliği,bakımı,masajjı)önemlidir.

1.Çocuklarda cilt problemleri çok ve çeşitlidir.

2.Ciltte olan döküntülerin fotoğrafının çekilerek saklanması ilerde doktoru yönlendirmeye yarar sağlar.

3.Çok  çeşitli cilt döküntüleriolabilir.

4.Döküntünün rengi,büyüklüğü,bulunduğu yer,deriden kabarık olup olmadığı,üzerine parmakla basınca solup solmadığı,kaşınıp kaşınmadığı,döküntülü lezyon içinde cerahat veya sıvı olup olmadığı,akıntı yapıp yapmadığı incelenmeli, ilgili doktorun dikkati çekilmelidir.

5.PİŞİKLER (DİAPER DERMATİT,ALT BEZİ PİŞİKLERİ):Özellikle yenidoğan ve süt çocukluğu döneminde(yaşamın ilk iki yılı) rastlanır.Alt bezin ve genital organların olduğu yerde, kırmızı, yama tarzında yer yer küçük parçalar ve noktalar halinde,deri yüzeyinde,bazan deriden hafif kabarık,genellikle hafif kaşıntılı ,basınca hafif solan lezyonlardır.Sıklıkla mantar enfeksiyonlarına bağlıdır.Bazanda altbezlerine karşı gelişen allerji veya o bölgenin ıslak kalmasına bağlı olarak ortaya çıkan pişikler olabilir.Tedavileri çok kolaydır.O bölgenin kuru tutlması çok önemlidir.Banyo ve alt temizliğinden sonra çok iyi kurulamak sonarada bakım kremi sürmek çoğunlukla yeterlidir. Mantar enfeksiyonu için pekçok krem vardır. Bunlardan uygun olan seçilerek lezyonun oduğu bölgelere ince bir tabaka halinde günde 2-3 kez mantar kremi sürülürse 7 gün içinde kaybolur.Hafif pudra kullanmakta kuru kalmayı sağladığı için yararlı olur.

6.YENİDOĞAN BEBEKLERDEKİ DÖKÜNTÜLER(YENİDOĞAN BEBEK TOKSİK ERİTEMİ):Yüzde ,gövdede kol ve bacaklarda olan kırmızı zemin üzerinde 1-2 mm çapında,içi byaz veya sarı sıvı ile dolu lezyonlardır.Muhtemelen bebekleri çeşitli enfeksiyonlara karşı korumada yararlı olabilecek döküntülerdir. Kendiliğinden birkaç hafta içinde kaybolurlar.

7.MİLARYA:Yenidoğan bebeklerin ilk 1-2 haftası içinde, yüz ve gövdede(özellikle alın ve burun etrafında) görülen ter ve yağ bezlerinin olduğu yerlerde rastlanan, toplu iğne başı büyüklüğünde ,inci tanesi gibi döküntülerdir. Sıcak ortamda ve terlemedurumunda belirginleşir,kendiliğinden geçer. Bebekleri sıcaktan(normal yenidoğan bebekler için ideal oda ısısı 20-22 derece)ve terlemekden(bebekleri çok sıkı sarıp sarmalamak yanlıştır) korumakla bu görünümler kendiliğinden kaybolur.

8.MİLİA: Yenidoğan bebeklerin  yanaklarında ve yumuşak damağında görülen küçük inci tanesine benzeyen kistik oluşumlardır.Yenidoğan bebeklerin ilk birkaç haftasında kendiliğinden kaybolan bu döküntü bebeklerin yaklaşık %40 ‘ında görülür.

9.YAĞ BEZLERİNDE BÜYÜME.Yenidoğan bebeklerin %50’sinde görülen,burun ve yanaklar etrafındaki ter bezlerinin tıkanıklığına bağlı olarak ortaya çıkan sarı enkli ,deriden kabarık küçük kistik yapılardır. Kendiliğinden ilk 6 ay içinde kaybolurlar.

10.EMME YASTIĞI:Yenidoğan bebeklerin üst dudağının tam ortasında görülen,küçük bir mercimek büyüklüğünde kabarıklıktır.Anne memesinin daha iyi kavranmasını rahat emmesin sağlayan yapıdır.

11.ÇOCUKLARDA SAÇLI DERİ CİLT MANTARLARI: İyi tanı ve tedavi önemlidir.Uygun tedavi ile tam olarak düzeltilirler.

12.PAMUKÇUK(ORAL KANDİDİYAZİS):Yenidoğan bebeklerle süt çocuklarında sık rastlanır. Ağız içind beyaz renkli oluşumlardır. Ağız içine kolaylıkla ve süratle yayılırlar.Çoğunlukla emzzik ve biberonladaha nadir olarakta anne memesinden geçer. Tedavisi çok kolaydır. Uygun ilaçlarla(ağız yolu ile) veya karbonatlı su ile temizlenerek tedavi edilir. Bazan bu pamukçuklar genital bölglgede de enfeksiyona sebepolur. Buda özel pomatlarla kısa sürede düzeltilir.

13.SİĞİLLER(VERRÜ):Virüslere bağlıdır.En çok el ve ayak bölgelerinde görülür.Yarıya yakını 6-12 ay içinde kendiliğinden geçer. Geri kalanı lokal tedavi ile kolaylıkla düzeltilir.

14.MOLLUSKUM KONTAGİOSUM(GÖBEKLİ SİĞİL):En sık 1-3 yaş arası çocuklarda görülen,vücudun her yerine yerleşebilen virütik bir cilt hastalığıdır.Deriden kabarık,içi sıvı dolu,ortası içe çökük(göbekli),bazan kaşıntılı döküntülerdir. Genellikle 6 ay kadar sürüp kendiliğinden iyileşebilir.Bazan dondurarak veya kürete ederek ortadan kaldırılabilir. Antiviral etkili solüsyonları ovarak sürmekte yararlı olur.

15.UYUZ(SKABİES):Bir akar çeşidi olan mikroorganizmalarla ortaya çıkan , çok kaşıntılı,genital bölge,parmak araları,karın,kasık,koltuk altı bölgesini tutan bir rahatsızlıktır.Hastalığa özgü kremler,hijyen koşullarının düzeltilmesi ile tedavi yapılır. Tedavi doktora danışılarak yapılır.

16.BİTLENME:Çocuklarda saç biti şeklinde görülür. Daha az sıklıkla kasık biti görülür.Bit ve sirkelerini tamamen yo etmek gerekir. Bunun içinde özel krem ve şampuanlar kullanılır.Tedavi doktora danışılarak yapılır.

17.ATOPİK EGZEMA(ATOPİK DERMATİT):GENETİK EĞİLİM GÖSTEREN,SEBEBİ TAM OLARAK BİLİNEMEYEN,BEBeKLİKTE BAŞLAYAN,ÇOK KAŞINTIL EGZEMA ŞEKLİDİR. Neredeyse 10 çocğun birinde görülür.Astım ve alerjik rinit eşlik edebilir.Çocukluk ve ergenlik çağına kadar görülen formlarıda olabilir.Etken olarak süt ve süt ürünleri başta olmak üzere gıdalar,mikroplar,ilaçlar sayılabilir. Bebeklerde ilk belirti yanaklarda olan kızarıklıktır.Zamanla kol bacak ve gövdeye yayılır. Kaşıntılıdır.Kulak arkasında,eklem yerlerinde görülebilir.Çocukların ciltleri kuru olur.Bu nedenle ,nemlendiriciler,bebe yağları ve iyi cilt bakımı sorunun çözümünü olaylaştırır.Genel alerji kurallarına uymak gerekir. Yünlü,sıkı,terleten giysiler uygun değildir.Tozlu,havasız,rutubetli,sigara içilen ortamlar egzemayı alevlendirir.Tedavide kortizonsuz veya kortizonlu kremler kullanılbilir.Allerji yababilecek etkenler ortadan kaldırılmalıdır.Ağızdan kaşıntı giderici ilaçlar verilebilir.

18.KONAK(SEBOREİK DERMATİT):Yaşamın ilk 3 ayınd asık görülür. Saçlı der,kaşlar ve alın bölgesinde kaşıntısız,kabuklu,sarı renkli,pullanmaya eğilimli döküntülerdir.Tedavide antiseboreik şampuan,bebe yağları,zeytinyağı kullanılabilir. Lezyon yumuşatıldıktan sonra yumuşak bir fırça veya tarğın arka kısmı ile ortadan kaldırılır.

19.PİTRİAZİS ALBA:Özellikle güneşe maruz kalan bazı çocuklarda, pigment azlığına bağlı olarak görülen,deriden kabarık olmayan ,düzensiz kenarlı,beyaz renkli küçük çaplı lezyonlardır.Tedavide ışık ve güneşten korunma,nemlendiriciler nadirende topikal kremler kullanılır.

20.ALLERJİK KONTAKT DERMATİTLER:Bazı bitkiler,metaller,ilaçlar,kozmetikler,yapıştırıcı bantlar gibi etkenlere bağlı olarak ortay çıkan ve deride egzemaya benzeyen bulgular verenrahatsızlıklardır.tedavide etken ortadan kaldırılır.Soğuk kompres,kortizonlu veya kortizonsuz kremler ve ağızdan antiallerjik ilaçlar verilr.

21.SEDEF(PSÖRİAZİS):Genetik geçiş gösterbilen,nedeni bilinmeyen çocuklarda az rastlanan bir deri hastalığıdır. Genellikle simetrik ,deride kalınlaşma ve pullanma ve soyulma ile giden,egzemaya benzediği için karıştırılabilen,genellikle yaşam boyu süren,tedavide kortizon içeren krem ve ilaçlar,vitamin D ve A grubu ilaçlar,ultra viyole  ve bazı yeni geliştirilen bağışıklık destekleyici ilaçların kullanıldığı kronik gidişli bir hastalıktır.Yurdumuzda balıklı havuzların içinde hidro terapi yöntemide gözde bir tedavi(sonuçları tartışmalı) olarak uygulanmaktadır.

22.PİTRİAZİS ROSEA(gül hastalığ): Nedeni tam olarak bilinmeyen,virüs enfeksiyonları veya bazı ilaçların kullanılmasına bağlı oarak ortaya çıkabilen,sıklıkla gövde ve kollarda görülen,driden hafif kabarık,pembe renkli hafif kaşıntılı olabilen döküntülerdir.İlk lezyon ortalam 4-5 nm çapındadır ki buna nişan(mesaj ve ya haberci) adı verilir.Mentar enfeksiyonu,sedef veya egzemadan iyi ayırmak gerekir.Ortalama 3 ay içinde kendiliğinden iyileşebildiği  gibi bazan antiallerjik ilaçların kullanılması yarar sağlayabilir.

23.HEMANGİOMLAR(DAMAR BENLERİ,DAMAR YUMAKLARI , MELEK LEKELERİ):Genellikle doğumdan itibaren görülen,ebeklern yaklaşık %10’ununda rastlanan,ilk 1 yıl büyüme gösterdikten sonr kendiliğinden iyileşmeye başlayan,iyi huylu bir rahatsızlıktır.İlk 5 yıl içinde hemen hepsi iyileşir. Deri ile aynı hizada olanlar veya deriden kabarık olanları vardır.Bazı vakalarda daha ayrıntılı bir inceleme(eşlik edebilecek hastalıklar veya iç organlardaki hemanjiyomlar gibi) gerekebilir. Buna çocuk doktoru karar verir.Çoğunlukla tedaviye gerek yoktur. Estetik olarak veya hayati organları tutan formlarında esteik,cerrahi ve ilaç tedavisi ile çok iyi sonuçlar alınmaktadır.

24.DEV BENLER(DOĞUMSAL NEVUS):Yenidoğan bebeklerin yaklaşık %1’inde görülür.Deri yüzeyünde veya deriden hafif kabarık,kahverenfi veya morumsu,üzerinde tüy olabilen,ençok sırt bölgesine yerleşen,nadiren kötü hüyu tümöre(melanom)dönebilen dev benlerdir.Bazan diğer iç organlarda ek sorunlar ortaya çıkarabildiği için dikkatli bir inceleme yapılması gereklidir.

25.MELANOMA:Çocuklarda çok nadir görülür. Çocukluk çağı kanserlerinin yaklaşık % 2 si (en sık görülen 3 çocuk kanseri sıra ile,lösemiler,beyintümörleri ve lenfomalardır) ni melanom oluştururVücutta çabuk değişim ve renk değişikliği gösteren, hızlı büyüyen tümörlerdir.Erken teşhis ve tedavi önemlidir.

26.ALOPESİ(KELLİK):ANİDEN ORTAYA ÇIKAR.Saçlı deride bir veya birkaç tane olmak üzere yuvarlak şekilli çeşitli büyüklükte saçı dökülmesidir.Bu kısımda saç tamamen dökülmüştür.Saçlı derinin mantarı ie karışabilir.Hemen hepsi kendiliğnden düzelir. Bazı vakalarda  kortizonlu kremler kullanıabilir.Bazan ateşli hastalıklar veya ilaçlara bağlı olarakta yaygın saç dökülmeleri olabilir. Bunlarda kendiliğinden iyileşmekle birlikte vitamin,demir ve çinkolu ilaçlada daha hızlı düzelme sağlanabilir.

27.SAÇ YOLMA(TRİKOTİLOMANİ):Çocuk bilinçli veya bilinçsiz olarak saçlarını,kaşlarını yolar.Düzensiz saç kaybı ortaya çıkar.

28.SAÇ MANTARI(TİNEA KAPİTİS):Mantar enfeksiyonlarına bağlı olarak saçlı deride yuvarlak görünümlü,seyrek kırık saçlarla karakterize bir hastalıktır.Özel incelemelerle hastalık anlaşılır. Tedavisinde ağızdan ve deriden verilen ilaç ve kremler kulanılır.

29.ÜRTİKER(KURDEŞEN):Vücudun her yerinde ortaya çıkabilen,deriden kabarık,kaşıntılı,kenarları düzensiz,soluk renki şişliklerdir.Pekçok sebebe bağlı(sıcak ,soğuk,herçeşit gıda,mikroplar,güneş,su,boyalı maddeler gibi) olarak ortaya çıkarlar. Anti allerjik ilaçlarla 1-7 gün içinde ortadan kalkarlar. Altı haftadan uzun sürenlere kronik ürtiker adı verilir.

30.İKTİYOZİS:Aşırı pullanma ile giden kalıtsal olabilen bir deri hastalığıdır.Avuç içi ve ayak tabanlarında çatlaklarda olabilir.Nemlendirici kremlerle tedavi edilir.

31.EKTODERMAL DİSPLAZİ:Saçlı deri,deri,diş ,ter bezleri ve tırnak bozuklukları ile gden kronik bir hastalıktır.hastalar terlyemez,dişleri çıkmaz yada çıksa bile çivi gibi görünür. Saçları seyrektir,tırnakları bozuktur.

32.AKNE(ERGENLİK SİVİLCELERİ): Ergenlik çağında görülen,deriden kabarık,bazen abseleşmeye kadar gidebilen ,bazı tedbirler ve tedaviler doktor nezaretinde yapılabilir.

33.SABİT İLAÇ DÖKÜNTÜSÜ:Vücudu herhangi bir yerinde ilaç alınımına bağlı olarak ortaya çıkan,koyu renkli,deriden kabarık olmayan, aynı ilaç alındığında aynı yerde tekrar ortaya çıkan, bazan pullanma yapabilen bir cilt rahatsızlığıdır.Sebep olabilecek iaç ortan kaldırılır veya kortizonlu kreler kullanılabilir.

34.VİTİLİGO:Nadir görülür.Herhangi bir yaşta görülebilir.El sırtı,yüz,boyun,göz ve ağız etrafıda en sık görülen, deriden kabarık olmayan, düzensiz keskin sınırlı beyaz renkli(pigmentsiz) deri hastalığıdır.Uygun ilaçlar kullanılır. Güneşten korumak gerekir