HAMİLELİK

1.BESLENME: Özel bir beslenme yoktur.Her gıdadan dengeli ve düzenli alınması gerekir.Yeterli vitamin,mineral,protein,karbonhidrat,yağ alınması gerekir. Özellikle sebze,meyve et ve sür ürünleri düzenli alınmalıdır.
Anneler çok fedakardırlar. Kendilerindeki tüm gıdaları bebeğe gönderirler.Bu nedenle hamilelikte dengeli ve düzenli beslenme,psikolojik ve sosyal destek önemlidir.
Hamilelikte vitamin,mineral ve lifli gıdalar önemli olduğundan taze meyve sebze önemlidir. Bu sayede kabızlığında önüne geçilir. Ekmek, patates, bulgur, pirinç ise vitamin ve karbonhidrat yönünden önemlidir.Et,balık,tavuk,yumurta ve süt ürünleri özellikle protein dengesi ve kalsiyum yönünden önemlidir.Her ay ortalama 1 kilo alacak şekilde kalori ayaylaması yapılabilir.Kızartma,hamur işi,hazır meyve suyu ve kolalı ürünlerden uzak durmakta yarar vardır.Yeşil yapraklı sebzeler,kurutulmuş meyveler,kuruyemişler,domates,narenciye ürünleri vit c ve mineraller(özellikle demir) yönünden zengindir.Balık ise omega 3 yönünden önemlidir. Folik asit özellikle yeşil sebzede vardır,az pişmiş sebzede daha çoktur.
Sebze ve meyveler çok iyi yıkanmalı, çiğ veya az pişmiş et ürünlerinden kaçınmak gerekir.Aksi taktirde bazı mikrobik hastalıklar(toksoplazma gibi) anneye ve çocuğa zarar verebilir.
Alerji yababilecek gıdalar(çikolota,çilek,bakla,yer fıstığı gibi)dikkatli kullanılmalıdır.
2.GENEL TEMİZLİK KURALLARI: Yemeklerden önce ve sonra el temizliği önemlidir.Bahçe ve toprakla uğraşırken eldiven giyilmelidir.Doktor danışmadan hiçbir ilaç kullanılmamalıdır.Radyasyon(röntgen),kimyasal maddeler,toksik ajanlar,temiz olmayan aletler,boya maddeleri ve püskürtmeli (spreyler dahil) ajanlar özellikle hamilelerde çok dikkat edimesi gereken hususlardır.
3.İLAÇLAR: Aspirin,bulantı-kusma önleyici ilaçlar,troid ve sara ilaçları,antibiyotikler,ağrı kesiciler kullanırken dikkatli olmalı ve doktora danışarak verimelidir
4. Alkol ve sigaradan kesinlikle kaçınmalı aşırı kahve ve çay tüketiminin önüne geçilmelidir.
5. Kedi ve köpeklerinizin veteriner takibini iyi yaptırın.Böylece toksoplazma,kist hidatik ve diğer parazit hastalıkları bebeğe geçemez. Böylece bazı ağır hastalıklar önlenmiş olur.
6. İşyerlerinde hamileler ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamaz.Özellikle son 3 aylık dönemde işyerlerinde hamileleri dinlendirmeye ,hafif egzersizler(yürüyüş gibi)yapmasına izin verilmelidir.
7. Sonuç olarak bazı ufak tedbirlerle sağlıklı bir çocuk dünyaya gelecektir. Önlemleri alırken doğacak çocuğunuzun mutluluğunu yaşamayı unutmayın. Şurası kesindir ki çocuklarımız çok basit tedbirler ve destekle sağlıklı doğacak ve büyüyeceklerdir.