TEK YUMURTA VE ÇİFT YUMURTA İKİZLERİ

İkiz doğuma yüz hamileliğin ancak bir tanesinde rastlanır. Çift yumurta ikizi doğumuna tek yumurta ikizine göre 2-3 kat daha fazla rastlanır. Çift yumurta ikizinde anne tek yerine iki yumurta birden yumurtlar. Bu ilk yumurta iki ayrı erkek spermi tarafından döllenir. Böylece anne karnında birbirinden farklı ikiz bebek dünyaya gelir.

ANNE KARNINDA BEBEK GELİŞİMİ

1.AY: Yarım santim boyunda olup organları oluşmaya başlamıştır.

2.AY: İki buçuk santim boyunda 10 gram ağırlığındadır. Kalbi dakikada 150-160 atar. Yüzü, el ayak parmakları belirgindir.

3.AY: On santim boyundadır. Organları tamamdır. Cinsiyeti anlaşılabilir.

4.AY: Anne adayı kendini daha iyi hissetmeye başlar. On beş santim boyunda 250 gram ağırlığındadır. Saç, tırnak, gözkapağı oluşmuştur.

5.AY: Yirmibeş santim boyunda 500 gram ağırlığındadır. Bebeğin hareketleri ve tekmeleri anne tarafından hissedilir.

6.AY: Otuz santim boyunda 1000 gram ağırlığındadır. Akciğerleri dışında tüm organları oldukça iyi gelişmiştir.

7.AY: 35 santim, 1500 gram olmuştur. Uyuma ve uyanıklık halleri anne tarafından anlaşılabilir.

8.AY: 45 santim, 2250 gram civarındadır. Organları tam oluşmuştur. Bu ayda doğan bebekler genellikle sorunsuz gelişip büyürler.

9.AY: Elli santim, 3200 gram civarındadır. Doğuma hazırdır.

MUAYENE ARALIKLARI:

İlk 7 ay 4 haftada bir, sonra 15 günde bir son ay ise haftada bir izlenmek yararlıdır. Her muayene de çocuk gelişimi, kalp sesleri ve anne ayının tam muayenesi önemlidir. Bulgular çok iyi değerlendirilip anne baba adayının kayıtları izlemesi önerilir. Anne gerekli vitamin ve mineralleri alırken, beslenmesine, özellikle tansiyon ve şekerine dikkat edilmesi gerekir.

ANNE KARNINDA BEBEK BESLENMESİ:

Sperm tarafından döllenen yumurta birkaç gün sonra anne rahminin en uygun yerine yerleşir. Bir taraftan çoğalmaya diğer taraftan ise bebeğin beslenebilmesi için bebeğin eşi dediğimiz plasentayı oluşturur. BU plasenta rahim damarları ile bağlantı kurarak anneden bebeğe damar yolu ile tüm gıdaları (protein, karbonhidrat, mineraller, yağlar, su, elektrolitler, hormonlar, ilaçlar gibi) aktarır. Böylece bebek sağlıklı bir şekilde büyümeye devam eder. Bu mucize olaylarda en önemli rolü anneden salınan iki hormon(östrojen ve progesteron) oynar. Bu sayede rahim bebek için en uygun ortamı alır, ay hali durur. Yeni yumurtlama olmaz. Bebek gelişmesi desteklenmiş olur.

devam edecek....