Değerli okurlarım bu makalemde sizlere son günlerde gündemde olan cinsel suçlar ve çocuk istismarı suçları ile ilgili hukuki bilgilendirme yapacağım.

Cinsel suçlar Türk ceza kanunumuzda altıncı bölümde düzenlenmiştir. Tck 102. maddede cinsel saldırı suçu Tck 103. maddede   çocukların cinsel istismarı suçu Tck 104. maddede reşit olmayanla cinsel ilişki suçu Tck 105.madde de ise Cinsel Taciz suçu düzenlenmiştir.

Bu suçlar hakkında şimdi sizi  detaylı bir şekilde bilgilendireceğim

TCK 102 Maddede düzenlenmiş olan cinsel saldırı suçunu basit cinsel saldırı suçu ve nitelikli cinsel saldırı suçu olarak  2’ye  ayırmak gerekir. Basit cinsel saldırı suçu Tck 102/1’de  düzenlenmiştir. Nitelikli cinsel saldırı suçu ise Tck  102 /2 fıkrada düzenlenmistir.

Basit cinsel saldırı suçu cinsel tatmin amaçlı davranışlarla reşit  yani 18 yaşını doldurmuş bir mağdurun rızası olmadığı halde vücut  dokunulmazlığının ihlal edilmesidir.

Burada ihlal vücuda organ veya sair bir cisimile vücut dokununulmazlığını ihlal edilmemektedir. Örnek; mağdurun vücudunun belli yerlerinin okşanması mağdura arkadan yaslanılması mağdurun bir yerlerinin öpülmesi  göğüslerinin ellenmesi gibi cinsel  ilişkiye varmayan davranışlar bu  gibi durumlar şikayetçi olacak  kişi faili ve fiili öğrendiği tarihten itibaren kanuni zamanaşımı süresi geçmemek kaydı ile 6 ay içinde şikayet etmesi gerekir 6 ay içinde  şikayetçi olmazsanız  soruşturma ve  kovuşturma yapılmaz. 6 ay içinde sikayetçi olmanız gerekir. Şikayetçi oldunuz ve kamu davası açıldı diyelim siz hüküm  kesinleşinceye kadar şikayetinizden vazgeçebilirsiniz. Bu durumda kamu davanız düşer. Hüküm kesinleştikten sonra şikayetinizden vazgeçerseniz  bunun bir etkisi olmaz ve hüküm infaz edilir. Yine aynı maddenin yani  Tck 102 / 1_2. cümlede sarkıntılık sureti ile yani dokunma, elleme  gibi anlık çok kısa süreli temaslarla işlenen basit cinsel saldırı suçu düzenlenmiştir. Bu da  şikayete tabidir. 

TCK 102 /2 maddede nitelikli  cinsel saldırı suçu düzenlenmiştir.  Burada da fail 18 yaşını doldurmuş mağdura rızası olmadığı halde vücuduna organ yada sair  bir cisim sokarak bu suçu işler. Organ penis, parmak olabilir. Sair  cisim ise cop, sopa, şişe olabilir.  Nitelikli cinsel saldırı suçu şikayete tabi degildir. Yani böyle bir suçun 18 yaşını dolduran bir kişiye rızası  dışında vücuduna organ yada sair cisim sokulduğunu nitelikli cinsel  istismar suçunun işlendigini öğrenen cumhuriyet savcısı resen fail  hakkında soruşturma açar ve  mağdur şikayetinden vazgeçmiş  olsa dahi mahkeme davaya  devam eder ve hüküm verir.

Yani siz 18 yaşını doldurmuş bir bayansınız ve rızanız dışında bir kişi sizin vücudunuza  penis  yolu ile saldırdı organını soktu siz  sikayetçi olmasanız bile bunu öğrenen savcı kamu davasını açar ve siz ben şikayetçi değilim sayın  savcım deseniz bile bu savcılık için önemli değildir. Davasını açar ve mahkemede o sanığın aleyhine karar verebilir yani ceza verebilir. Peki evli çiftlerde durum  nasıl olacak?

Evli çifttlerde ise kocanız siz  istemediğiniz halde vücudunuza  cinsel organını soktu ise ve şikayetci oldu iseniz siz eşiniz aleyhine kamu davasını açtırdınız dava devam etti ve siz şikayetinizi geri aldınız bu durumda eşiniz hakkındaki kamu davası düşer. Çünkü evli çiftlerde nitelikli cinsel  saldırı şikayete bağlıdır.

Buradan çıkan sonuç şudur nitelikli cinsel saldırı suçu şikayete tabi değildir. 

Tck 103/1’de çocuğun basit  cinsel istismarı Tck 103/2’de çocuğun nitelikli cinsel istismarı düzenlenmiştir. Çocuğun basit cinsel  istismarı Tck 103/1 Tck 103/ 2 çocuğun nitelikli cinsel istismarı ve  Tck 103/1_ son cümle sarkıntılık düzeyinde kalan cinsel istismar  suçu ile Tck 102/2 ŞİKAYETE BAĞLI DEĞİLDİR. KARŞI TARAFIN ŞİKAYETTEN VAZGEÇME DİLEKÇESİ VERMESİNİN HUKUKEN BİR ÖNEMİ KANUNEN OLMAZ YOKTUR. 

Demekki nitelikli cinsel saldırı   nitelikli cinsel istismar ve basit cinsel istismar suçları şikayete tabi değildir. Tck 102/2 Tck 103/1 tck 103/2 şikayete tabi değilmiş. 

Tck 103. maddenin 1 ve 2  fıkrası ile ilgili yani çocuğun basit ve  nitelikli cinsel istismarı ile ilgili    yeni yasal düzenleme çalışması başlatılmıştır. Çünkü bilindiği gibi  Anayasa Mahkemesi 103. maddenin/1a fıkrasında geçen 15 yaşını tamamlamamış ibaresini Hukuk Devleti ilkesine aykırı gördü ve kademeli olarak hükümete bu konuda hukuki mantığa uygun  bir  düzenleme yapması için 6 aylık bir süre vermiştir. Taslağa göre 12 yaşından küçük çocuklara işlenen  suçlarda hapis cezası 10 yıldan  az olmayacak. Sarkıntılık durumunda ise 5 yıldan az olmayacak.  

Taslakta 103/2 madde yani  Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği bu maddeye 12_18 yaş mağdurları yönünden 16 yıldan az olmayacak şekilde hapis cezası verileceği söyleniyor. Mağdur 12  yaşından küçük ise hapis cezası  18 yıldan az olmayacaktır. Eski  yani yürürlükte olan şu anki düzenleme ise şöyle; Çocugun cinsel istismarı tck 103 maddede düzenlenmiştir.

BASİT CİNSEL İSTİSMARI 8 İLE 15 YIL HAPİSTİR. CİNSEL İSTİSMAR SARKINTILIK DÜZEYİNDE İSE 3 YIL İLE 8 YIL arasıdır. 

Mağdur 12 yaşından küçük ise ceza 10 yıldan sarkıntılık durumunda ise 5 yıldan az olamaz. Kanunen. Sarkıntılık düzeyinde kalan suçlarda soruşturma şikayet hakkı velisine bağlıdır. Cinsel  istismar denilince 1_ 15 yaşını tamamlamamış çocuklara karşı  işlenen suçları  2 _15 yaşını tamamlamış ama işlenen fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş çocuklara karsı işlenen  suçlardır. Ayrıca 15_18 yaş grubunda olan  hile tehdit ile cinsel istismar mağdurlarının mağdur edilmesidir.

TCK 105 Madde cinsel taciz   suçunu düzenlemiştir. Tacizde bedensel temas yoktur. Halk arasında laf atma sözlü taciz v.b. edilen cinsel davranışlardır.

TCK 104 REŞİT OLMAYANLA  CİNSEL İLİŞKİ SUÇU’dur. Burada basit 15 _18 yaş arası bir  çocuğun rızası ile onunla fail cinsel ilişkiye girer ise reşit olmayanla cinsel ilişki suçu oluşur. Bu yaştaki yani 15 _18 arası çocuklarda  yani 15 yaşını tamamlamış çocuğun rızası varsa bile bunun bir önemi yoktur bu suç oluşur. 

Cinsel saldırıda organ sokulmaz ise 2 yıldan 7 yıla kadar  hapis cezası verilir.

Cinsel saldırı suçunda vücuda organ sokulursa 7 yıldan 12 yıla  kadar hapis cezası verilir.

Eğer beden ruh  bakımından  kendini savunamayacak durumda  olan kişiye karşı kamu görevinin sağladığı nüfus kötüye kullanarak kan hısımlığı içinde bulunduğunuz bir kişiye karşı silahla birden fazla kişi tarafından işlenirse bu  cezalar yarı oranında artar.

Eğer mağdurun ruh sağlığı bozulmuşsa 3 yıldan 6 yıla kadar  cezalandırılır fiil kadının ölmesine neden olmuş ise 4 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilir.

Bir de sarkıntılık sureti ile çocuğun cinse istismarı vardır orada  fail çocuğun bedenine fiziksel olarak temas etmeli. Örnegin fail  mağdurun bacaklarına dokunayım mı? derse bu suç oluşur. 

Fail mağdurun 15 yaşını doldurmadığı halde 15  yaşını doldurduğunu zannederek cinsel  ilişkiye girerse fail kasıtlı hareket etmiş olmayacagından beraat eder (5271 sayılı cmk  223.madde gereği.)

Sarkıntılık sureti ile cinsel istismar suçlarında görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir. Digerlerinde Ağır Ceza Mahkemesi görevlidir.

Yeni gelişmelerden sizleri mutlaka haberdar edeceğim. 

Cinsel saldırı suçları ile ilgili sorularınızı 0 532 508 90 45 nolu irtibat telefonuma bildirebilirsiniz.