Cumhuriyet kuruluş tarihimiz  henüz bir asır olmamışken, aile büyüklerimizden, anne baba ya da büyükbaba büyükannemizden dinlediklerimiz var. Toplumsal yaşantımızın her yerinde, her ayrıntısın da, çağdaş, uygar Atatürk izleri var. Okullarımız da eğitim kurumlarımızda da ziyadesi ile vurguları, anlatımları, başarı ile hayatımıza akseden devrimleri var. Var da var derken, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk”ün yaptıklarından bihaber kalmışsak, Çin, dünyamızın el kalabalık ülkesi bakın nasıl anlatıyor ;

“Çin'de okutulan lise ikinci sınıf tarih kitabında ATATÜRK şu sözlerle yer almaktadır

"Birinci Dünya Savaşı ile yenilen ülkeler arasında bulunan Türkiye, savaştan sonra emperyalist ülkelerin istila ettiği hedef bir ülke oldu. Ülkelerini kurtarmak için, Türk Halkı, önderi ve yurtsever komutanı olan Kemal ATATÜRK ile ülkelerinin bağımsızlığını kazanmak için çalışıyorlardı.

M. Kemal liderliğindeki yurtsever grup, padişahtan ayrılarak, Nisan 1920'de milli bir hükümet kurdu.

O yıl Ağustos'ta padişah, ittifak devletleriyle Sevr Anlaşması'nı imzaladı ve böylece Türkiye, İngiltere, Fransa ve İtalya'nın yarı sömürgesi oldu.

Uzun süren bir savaştan sonra, M. Kemal hükümeti 1922 yılında İngiltere'den destek alan padişahın ordusunu ve işgalci Yunanlıları yendi ve 1923 yılında ittifak devletleri ile Lozan Anlaşması'nı imzaladı. Lozan Anlaşması'nda Türkiye'nin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü kabul edildi. Yabancı ülkelerin Türkiye üzerindeki egemenlikleri ve ekonomi üzerindeki özel denetim hakları ortadan kaldırıldı. Ayrıca, boğaz bölgesinin tarafsızlaştırılması kabul edildi.

Milli bağımsızlığı kazandıktan sonra, Türkiye Cumhuriyeti kuruldu ve M. Kemal Birinci Cumhurbaşkanı olarak seçildi. Daha sonra M. Kemal bazı demokratik reformlar uyguladı. Siyasi olarak padişahlık sistemine son verdi. Din ve devlet işlerini birbirinden ayırdı. Ekonomik alanda önlemler aldı. Kültür ve eğitim alanında laik eğitimi geliştirdi ve harf devrimi yaptı. Arap alfabesinin yerine Latin alfabesini getirdi. Sosyal olarak tüm eski kötü alışkanlıkları ortadan kaldırdı.

Bu türlü yenilikler ülkenin bağımsızlığını kuvvetlendirdi ve halkı tekrar diriltecek yola girmesini sağladı.

M.Kemal devrimi başarılı bir devrimdir. M.Kemal devrimi Osmanlı İmparatorluğu'nun yüzlerce yıl süren derebeylik sistemini bitirdi ve Türkiye tarihinde yeni bir sayfa açtı.”

Atatürk sadece kazandığı savaşlardan ibaret başarılı bir komutan olmasının çok ötesin de bir dehadır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü tanımak ya da tanımamak beyhude bir haldir. Başarı olan, başarılı kabul edilen Atatürk’ü tanımaktan çok öte anlamaktır. Günümüzde ne kadar sorun, sıkıntı yaşıyor isek, zorluklarla karşı karşıya bırakılıp mucizelere bel bağlıyor, bilim dışı, fizikötesi durumlardan medet umuyor isek, Atatürk’ü tanımışız da yeterince anlamamışımızın sonucudur.