Doğu Türkistan’da İşgalci Çin, Doğu Türkistan bağımsızlık hareketini sindirmek için çeşitli insanlık dışı metotlara başvuruyor, bu metotlardan biride idam cezası Çin, idam cezası uygulayan ülkeler sıralamasında İran ilk iki sırayı aldı.
Uluslararası Af Örgütü, yayınladığı yıllık raporunda yalnız Çin’de idam edilen insan sayısının binlerce olabileceğine işaret ederken, eldeki veriler ile bile Pekin’in dünya da en fazla idam infazını yapan ülke olmasına yeterli olduğu kaydedildi.
Geçtiğimiz 60 yıl içinde 45 milyon Uygur Müslümanının soykırıma maruz kaldığı Doğu Türkistan'da, geçtiğimiz ay içerisinde 796 Uygur Türkü idam edilmişti. İşgalci Çin idam edilen Türklere "terör saldırısında" bulundukları suçlamasıyla idam ettirdi
Çin, sömürge yönetiminin nasıl bir ırkçı düşünceye sahip olduğunun delili Doğu Türkistan’ın Urimci üniversitesinin duvarında yazılı olan’’ Uygur erkeklerini sonsuza kadar kölemiz yapalım, Uygur kadınlarını da asırlar boyunca fahişemiz’’sözü ırkçı Han Çin milliyetçiliğinin Uygurlara karşı kın ve nefretinin hangi boyutta olduğunun göstergesidir.
Doğu Türkistan’da sömürgeci Çin Faşist yönetimi istikrarı idam mekanizmasıyla sağlamaktadır.1997-1999 arasında yalnız Doğu Türkistan'da 210 Müslüman idam edilmiştir, gerçek sayının ise bundan çok daha fazla olduğu tahmin edilmektedir. Her ay mutlaka idamlar gerçekleştirilmekte, Mao'nun "belirli bir kotaya göre öldürme" yöntemi titizlikle uygulanıyor. İktidardaki Faşist Han Çin milliyetçisi Komünist yönetimin, Uygur varlığını sindirebilmek için başvurduğu yöntemlerden bir diğeri de toplu tutuklamalar ve gözaltında yapılan işkencelerdir. Tutuklanan Uygurların büyük kısmı çalışma kamplarında ağır hapis cezalarına çarptırılmaktadır. Pek çoğundan ise sonraları haber alınamamaktadır. Aileleri bu kişilerin nerede tutulduklarından veya hala yaşayıp yaşamadıklarından bile haberdar değildir.
Komünist yönetimin Çin’de iktidara gelmesiyle birlikte Kızıl Çin hükümeti, Uygur Türklerine karşı acımasız bir soykırıma girişti. İlk savaş Müslüman Uygurların inançlarına karşıydı. Dini eğitim veren tüm okullar kapatıldı, din adamları tutuklandı, büyük kısmı da öldürüldü. Camilere Mao'nun resimleri ve Komünist Parti'nin bayrakları asıldı ve Müslümanlara bu resim ve bayraklara saygı gösterilerinde bulunmaları emredildi.
Müslüman Uygurların bir kısmı Pan-Türkist, bir kısmı da Pan-İslamist oldukları gerekçesi ile gözaltına alınıyor ve idam ediliyordu. Toplu sürgünler ise Çin zulmün bir diğer yüzüydü. Yurtlarından sürülen Doğu Türkistanlıların bir kısmı zorlu iklim şartları nedeni ile yolda hayatlarını kaybetti. 1949-1952 yılları arasında 2.800.000, 1952-1957 yılları arasında 3.509.000, 1958-1960 yılları arasında 6.700.000, 1961-1965 yılları arasında 13.300.000 Doğu Türkistan Türkü çeşitli yollarla öldürüldü.
Çin Hükümeti, bu insanlık dışı uygulamalarını, uluslararası kamuoyundan ve insanlığın vicdanından kaçırmak için çeşitli oyunlar başvuruyor. Ancak,  Uluslararası Af örgütü ve Uygur Haber ve Araştırma Merkezi raporlar yayınlayarak, hem medyayı hem de kamuoyunu haberdar etmeye çalışıyor.
Uygur Haber ve Araştırma Merkezi’nden Hamit Göktürk’ün uluslararası Af örgütü verilerine göre hazırladığı, son raporunun da medyaya pek yansımadığı görülüyor.
İnsanı dehşete düşüren raporu özetleyerek yayınlamak bize düşüyor:
“21 Mayıs 2014’te Kuçar şehrindeki çatışmada 2 Uygur öldürüldü.
21 Mayıs 2014’te Çin Mahkemesi 39 Uygur’un 2-15 yıl arasındaki cezalarını onadı.
22 Mayıs 2014’te Urumçi’de intihar saldırısı, 43 ölü 94 yaralı.
25 Mayıs 2014’te yaşları 25-35 arası 200 Uygur tutuklandı.
27 Mayıs 2014’te Kaşgar’da etnik çatışma: 1 Uygur genci öldürüldü.
28 Mayıs 2014’te Urumçi Temiz Mahkemesi 3 Uygur gencin idamını onayladı.
28 Mayıs 2014’te Aksu’da çatışma 4 ölü, 5 yaralı.
29 Mayıs 2014’te dini nikâh yasa dışı ilan edildi.
29 Mayıs 2014’te Aksu’da polis 1 Uygur genci öldürdü.
1 Haziran 2014’te 81 Uygur genci tutuklandı.
5 Haziran 2014’te Hoten’de 29 Uygur’a tutuklama.
5 Haziran 2014’te  Urumçi’de 1000 Uygur tutuklandı.
6 Haziran 2014’te Ramazan’da oruç yasaklandı.
10 Haziran 2014’te Kaşgar’da çatışma polis 3 Uygur’u öldürdü.
10 Haziran 2014’te Çin Mahkemesi 33 kişiyi çeşitli cezalara çarptırdı.
13 Haziran 2014’te Aksu’da 5 Uygur askerlerce vurularak öldürüldü.
15 Haziran 2014’te Çin mahkemesi 3 Uygur’a idam cezası verdi.
15 Haziran 2014’te Hoten’de 2 Uygur genci polisçe vurularak öldürüldü.      
16 Haziran 2014’te İdam cezaları onanan 13 Uygur infaz edildi.
21 Haziran 2014’te Kargalık’ta 13 Uygur polislerce öldürüldü.
23 Haziran 2014’te Son bir ayda 315 Uygur’un yargılandığı açıklandı.
25 Haziran 2014’te Yarkent’te 1 Uygur öldürüldü.
25 Haziran 2014’te Kaşgar’da 133 Uygur çeşitli cezalara çarptırıldı.
30 Haziran 2014’te Kunming intihar saldırısı şüphelisi 4 Uygur yargılandı.  
24 Ağustos 2014 te sekiz kişinin "terör saldırısında" bulundukları suçlamasıyla idam edildiği bildirildi. Çinin resmi devlet ajansı Şinhua ajansının haberine göre, Tiananmen Meydanı'nda geçen yıl meydana gelen "araçla saldırı" ve Uygur Özerk Bölgesi'nde son dönemde meydana gelen olaylarla bağlantısı olduğu öne sürülen sekiz kişinin idam edildiği belirtildi. Verilen haberlerde, idam edilenlerden Huseyin Guşur, Yusuf Verniyas ve Yusuf Ahmet adlı üç kişinin Tiananmen Meydanı'nda ekim ayında arabayla hızlıca turistlerin arasına girerek iki kişinin öldüğü olay başta olmak üzere bölgedeki bazı şiddet olaylarıyla bağlantısı olduğu öne sürülerek ölüm cezasına çarptırıldığı yazıldı.
Rozi Eziz adlı kişinin de geçen sene eyaletin Aksu kentinde polise saldırıda bulunduğu, Memet Tohtiyusuf'un ise geçen sene "radikal video seyrettiği" ve "bir sivili öldürdüğü" suçlamasıyla idam edildiği kaydedildi.
Abdulselam Elim adlı kişinin çeşitli saldırıları "organize etmekten", Abdumomin Emin ve Bilal Berdi'nin de 2011'de bölgenin Hotan vilayetinde polise yapılan saldırıları organize ettikleri öne sürülerek idam edildiği açıklandı.Son bir ay içinde idamları infaz edilen veya Çin polisince yargısız infaz yapılan Uygur sayısı 61 kişidir.”
Görülüyor ki, Çin yönetimi Doğu Türkistan’da bütün zulmünü uygulamaktan asla çekinmiyor. BM daimi üyesi olan Çine uluslararası girişimler yapılamıyor.
Çinin Doğu Türkistan’da uyguladığı idamları Türkiye’deki sözde İslamcıların cılız kınamalarla geçiştirmesi çok gülünç, aynı guruplar Mısırdaki darbeci Sisi yönetiminin Müslüman Kardeşler üyelerine verdikleri idam cezalarını kınamak için sokaklara dökülmüşlerdi, aynı guruplar idam edilen Türkler olunca sessiz kalmaları Müslümanlığa sığar mı?  Uygur  Türkleri ;Müslüman  Türk kimliğinin  ağır bastığı  Bir Türk  boyu Doğu Türkistan’da  bir insanlık dramı yaşanıyor  Doğu Türkistan’ın asıl sahipleri  Türkler  idamlarla ,aile planlaması......vs.  metotlarla  soykırıma tabı tutulurken susan  ''Ne Türk  olur  ne de  Müslüman’ ‘Müslüman;  Mazlumların yanında  olmalıdır.
Tüm Türk Dünyasını Türkiye Türklerinin Çinin Doğu Türkistan’da Uyguladığı İdam cezalarına dur demek için; Sesini yükseltmeye davet ediyorum.
Türk Türk’ü korumaz desteklemezse Tanrı Türkü korur mu?