Birçoğumuz uyuşturucu maddlerin maddi ve manevi zararlarını duymuşuzdur. Şimdiler de bu sorun öyle bir hal almış ki Dünya genelinde çağın en büyük sorunu haline gelmiştir. Tüm Dünya'da, uyuşturucu kullanan insan sayısı 250 milyona dayanmış durumda. Bu işin sonu vahim  gözüküyor …


Uyuşturucu kullanımı sorunu artık toplumumuzda çok ciddi bir yer almaktadır. Gençlerimizin hızlı bir şekilde uyuşturucu maddelerle tanışıp, kullanıcı veya satıcı olarak bu kötü yola sürüklendiklerini görüyoruz. Tabi sorun sadece gençlerle sınırlı değildir. Tedavi edilen hastaların yaş ortalaması 25’in üstündedir.


Alkol ve uyuşturucu kullanımı bir davranış bozukluğudur. Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı ise bir psikiyatrik rahatsızlıktır ve mutlaka tedavi edilmelidir. Başarılı ve uyumlu bir tedavi programıyla tedavi edilebilmektedir.


Uyuşturucu ve alkol kullanıp trafiğe çıkan insanlarımız da var maalesef. Kişinin kaç promil alkol aldığı Alkolmetre cihazı ile ölçülebilmektedir. Ama ne yazık ki caydırıcı olmuyor. Trafikte yapılan bu denetimlere rağmen hala alkollü araç kullanan birçok insan yollarda terör estiriyor. Tabi sadece alkol ölçmek trafik sorununu kökten çözmez. Trafikte uyuşturucu denetimleri daha da arttırılmalıdır. Özellikle koca koca kamyon ve tırların kasalarında, dorselerinde tonlarca uyuşturucu gitmektedir. Burada güvenlik birimlerimize oldukça büyük bir iş düşüyor.

Yanlış hatırlamıyorsam Rusya’ da , yeni bir sisteme geçilecekmiş. Bazı ana yollarda, yol kenarlarına bir cihaz kurulacakmış. Cihazda “X ray”  ışınları bulunacak ve şüpheli araç cihazın altından geçerken bir görevli de monitörden aracın içinde bulunan suç delillerini görecek ve  olaya müdahale edecek. Sonucunda uyuşturuculara büyük bir darbe vurulacak. Böylelikle kimse zarar görmeden ve hayatını kaybetmeden zehirlere el konulacak. Kulağa gayet mantıklı geliyor. Bu yöntem sadece uyuşturucu için kullanılmaz elbet. Her türlü yasa dışı malzemeler, silahlar, evraklar, ekipmanlar, bombalar vs. görülür ve müdahale edilebilir.


Uyuşturucu kullanımı yalnız bireyi değil ayni zamanda içinde yaşadığı toplumu da olumsuz yönde etkilemektedir. Uyuşturucu kullanımı olan kişilerde suç işleme gibi toplumu olumsuz yönde etkileyen sonuçlar çok sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Elde edilen araştırmalara göre Dünya genelinde yılda 200 binden fazla insan uyuşturucu yüzünden hayatını kaybetmektedir ve bu sayı her geçen gün daha da artmaktadır.

Yine yapılan araştırmalara göre uyuşturucuyu zengin sınıflar veya yüksek sosyoekonomik gruptaki kişiler, daha çok kullanıyor.

Yani anlayacağınız tedbir şart …