Türk tarihinin önemli simgelerinden biri olan Burana Kulesi’nin maketi, Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi’nde düzenlenen geniş katılımlı bir törenle açıldı.

İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürlüğü yerleşkesi içerisinde yer alan ve Türk Cumhuriyetleri’ni temsil eden müze evlerin bulunduğu Türk Dünyası Kültür Mahallesi’ndeki tarihî / mimarî anıt eserlerin maketlerine Burana Kulesi de eklendi.

Burana Kulesi maketinin açılış törenine, Kırgızistan İstanbul Başkonsolosu Ranat Tuleberdiev, Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük, Prof. Dr. Gülçin Çandarlıoğlu, Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu’nu temsilen Yakup Can, İdil Ural Türkleri Derneği Başkanı Gülten Urallı, Kırgızistan’dan gelen milli oyunlar ekipleri ve çok sayıda davetli katıldı.

KÜTÜK: “AMACIMIZ TÜRK CUMHURİYETLERİNİN TANITIMI VE TURİZME KATKI SAĞLAMAK”

Burana Kulesi maketinin açılış töreninde bir konuşma yapan Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük, Türk Cumhuriyetleri’ni temsil eden Kültür Evleri’nin bulunduğu Kültür Mahallesi’nde, değişik vesilelerle çeşitli etkinlikler düzenlediklerini, bu etkinliklerle Türk kültürüne katkı yapmayı amaçladıklarını anlattı.

Nevzat Kütük, Burana Kulesi maketinin açılış töreninde yaptığı konuşmasında, “Biz, şu veya bu sebeple, yıllarca birbirlerinden istemeden koparılmış olan bir neslin tekrar buluşması, kaynaşması, ortak değerlerinin yaşatılmasını sağlamak amacıyla, çeşitli etkinlikler düzenlemenin uğraşı içerisindeyiz” dedi. Kütük, Kültür Evleri vasıtasıyla bu ülkelerin tanıtımlarına katkı sağlarken, bu ülkelere ait simge eserlerin maketlerini de evlerinin yanlarına yerleştirmek suretiyle, turizm açısından da Türk Cumhuriyetlerine katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi.

Bu gün açılışı yapılan simge anıtın, Kırgızistan’ın Başkenti Bişkek’in 80 km. doğusunda, Çuy Vadisi’nde bulunan Burana Kulesi olduğunu; bu bölgenin, 9. yüzyılın sonlarında İslamiyeti ilk kabul eden Türk devleti olan Karahanlılar tarafından kurulan ve o dönemde başkent olan antik Balasagun (Burana) şehri olduğunu belirten Nevzat Kütük, gözetleme kulesi ve minare olarak kullanılmış olan Burana Kulesi’nin, ilk yapıldığında 45 metre yüksekliğinde olduğunu,15. yüzyılda meydana gelen bir depremde hasar görerek 25 metrelik kısmının kaldığını kaydetti.

Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük, bundan sonra da Türk Cumhuriyetleri’nin tarihî mirası olan anıt eserlerinin maketlerini Türk Dünyası Kültür Mahallesi’ne yerleştirmeye devam edeceklerini söyledi.

PROF. DR. ÇANDARLIOĞLU: “BU ÇALIŞMALARI YAPANLARIN HER ZAMAN YANINDA OLACAĞIZ”

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Genel Türk Tarihi Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülçin Çandarlıoğlu da, konuşmasında, “Türkler göçebe hayatı yaşamışlardır; bu sebeple medenî değillerdir. Onlar bir şey bilmezler” şeklindeki iddialarına dikkat çekerek, “Bunların gerçek olmadığını hepimiz biliyoruz. Burana Kulesi de Türklere göçebe diyenlere güzel bir yanıttır” dedi.

Hoca Ahmet Yesevî ve Manas Üniversitesi’nde 3’er yıl görev yaptığını, Genel Türk Tarihi alanında uzman olarak çeşitli araştırmalar gerçekleştirdiğini belirten Çandarlıoğlu, şöyle konuştu:

Arkeolojik kazılarda bulunan sanat eserleri, mimarî eserler, tarım aletleri veya matbaa parçaları bize Türklerin aynı zamanda kültür tarihinin de çok zengin olduğunu, sadece askerî zaferlerle yetinmediğini açık olarak göstermektedir. Burana Kulesi, ki ilk yapılışında gözetleme kulesi, İslâmiyet’in kabulünden sonra da minare olarak görev yapmış, üzerinde çok güzel geometrik motifler var. Burana kulesi, mimari açıdan da bizim yerleşik medeniyette, kültür hayatında da başarı olduğumuzun göstergesidir.”

Son yıllarda belediyelerin ve bağlı kuruluşların, Topkapı Türk Dünyası Kültür Evleri örneğinde olduğu gibi başarılı çalışmalar gerçekleştirdiklerine işaret eden Çandarlıoğlu, “Gençlerimiz de bu konularda bilgilendirmek çok önemli ve bunu da çok güzel yapıyorlar. Böylece yıllarca birbirinden uzak, sanki başka devletler gibi olan Türk Cumhuriyetleri, kardeş olduklarını, yakın olduklarını, tekrar bir araya gelerek, yaklaşarak bu günkü gençliğe de gösteriyorlar” dedi.

Çandarlıoğlu, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı olarak, bu tür organizasyonları hazırlayanların ve gerçekleştirenlerin her zaman yanında olacaklarını ifade etti.

TULEBERDİEV: “KÜLTÜR A.Ş’YE TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Kırgızistan İstanbul Başkonsolosu Ranat Tuleberdiev, Burana Kulesi maketinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Kırgızistan’da bulunan tarihî bir eserin maketinin böyle güzel bir mekâna yerleştirilmesinden büyük bir memnuniyet duyduklarını söyledi. Tuleberdiev, bu çalışmalarından dolayı Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük’e teşekkürlerini sunduklarını söyledi.

Kırgızistan’ın, her geçen gün kültürel ve ekonomik bakımdan giderek daha da gelişmekte olduğunu belirten Tuleberdiev, Burana Kulesi maketinin Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi’nde yer almasının da, bu gelişmenin kültürel boyutuna iyi bir örnek teşkil ettiğini söyledi. Türk-Kırgız kardeşliğinin sergilendiği böyle bir günde, bu açılışı hep birlikte gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti ifade eden Tuleberdiev, bütün katılımcılara teşekkür etti. İki ülke arasındaki ilişkilerin her konuda giderek arttığını belirten Tuleberdiev, “Bu tür etkinliklerle kardeşlik ilişkilerimiz daha da derinleşmektedir” dedi.

BURANA KULESİ MAKETİNİN AÇILIŞI VE PLAKET TÖRENİ

Protokol konuşmalarının ardından, Kırgızistan İstanbul Başkonsolosu Ranat Tuleberdiev, Türk Dünyası’na, Türk kültürüne katkılarından dolayı, İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük’e plaket takdim etti. Ardından, bütün davetlilerin katılımıyla, Burana Kulesi maketinin üzerindeki kırmızı örtünün kurdelesi çözülerek, ziyarete açıldı.

Protokol mensupları, davetliler ve Kırgızistan’dan gelen folklor ekipleri Burana Kulesi maketi önünde hatıra fotoğrafı çektirdiler.

KIRGIZ HALK OYUNLARI EKİBİNDEN NEFES KESEN GÖSTERİLER

Burana Kulesi maketinin açılışının ardından, halk oyunları gösterilerine geçildi.

21. Türk Dünyası Çocuk Şöleni için Türkiye’ye gelen ve Kültür A.Ş.’nin davetlisi olarak açılış törenine katılan Kırgızistan ve Azerbayacan Halk Oyunları ekipleri, göz alıcı yöresel kıyafetleriyle birbirinden güzel gösteriler sundular. Kırgızistan ekibi, gösterilerinin çok beğenilmesi sebebiyle, halk oyununu ikinci kez sergiledi.

Torebek Cırgalbekov ve Ulanbek Kızıkanişayev de Kırgız şarkıları söylediler.

Gösterilerin ardından, halk oyunları ekiplerinin eğitmenlerine plaket takdim edildi.

Kırgızistan ekibinin eğitmenleri Sırga Latydova ve Nurgul Kaçkınbayev’in plaketlerini, Kırgızistan İstanbul Başkonsolosu Sayın Ranat Tuleberdiev; Azerbaycan ekibinin eğitmenleri İlhama Memmedova, Sabina Daniyarbeyli ve Arzu Quliyeva’nın plaketlerini Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük; Torebek Cırgalbekov’un plaketini ise Kültür A.Ş. İdarî İşler Müdürü Salih Doğan takdim etti.

Program, geleneksel pilav ve ayran ikramıyla sona erdi.

 

 Burana KulesiKırgızistan'ın Tokmok şehri yakınlarındaki Karahanlı'ların başşehri olan Balasagun’daki bir kuleİpek yolu üzerinde bulunan Burana kulesi, Karahanlılar döneminde hem minare hem de gözetleme kulesi işlevlerini görmüştür.

9. yüzyıl sonlarında inşa edildiğinde yüksekliği 45 metre olan kule, 15. yüzyıldaki depremde 25 metreye düşmüştür.