Saygıdeğer Önce Vatan Gazetesi okurlarım, Bu haftaki yazımın konusunu 7 Şubat Dünya sigarayı bırakma günü olması münasebetiyle, sigara içen değerli dostlarımızın bir bölümünü ikna edebilirim düşüncesi ile sigara konusuna ayırdım. 

Yeşilay eski Yönetim Kurulu ve Bağımlılığa Hayır Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Halkın Sağlığı Deneği Genel Başkan yardımcısı, en önemlisi 40 yılı aşkın süredir bağımlılıkla mücadele eden bir kişi olarak bu konuda bazı bilgileri sizler ile paylaşmak istiyorum. 

Şöyle ki; Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünyadaki en önemli sağlık sorunu başta sigara olmak üzere tütün kullanımı olarak ifade edilmektedir.  Bilinen odur ki, en basitinden bu illetin içilmesi ile birlikte kısa sürede vücut olumsuz yönde etkilenmeye başlamakta, nabız sayısı yükselmekte, kişi daha hızlı nefes alıp vermeye başlamakta ve kan dolaşımı yavaşlamaktadır. 

Sigara, içinde yaklaşık 3700 zehirli madde barındıran bir karışımdır. Bunların büyük bir bölümü kanserojendir. Bu maddelerin en zararları karbonmonoksit, hidrojen siyanid ve amonyak olup, bu zehirli kimyasal maddeler bir nefes sigarayla kan dolaşımına karışmakta, bunun sonucunda zaman içinde birtakım akciğer ve diğer organlarla ilgili rahatsızlıkları başlamaktadır. 

Sigara kullanan kişilerin daha sık grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara maruz kaldığı da bir gerçektir. Bu çerçevede her yıl dünyada yaklaşık  2.500.000 kişi sigaranın neden olduğu hastalıklar yüzünden hayatını kaybetmektedir. 

Sigaranın neden olduğu en önemli ölüm sebebi akciğer kanseridir, bunu kalp hastalıkları ve diğer kanser türleri takip etmektedir.

Tüm bu olumsuz etkilerine rağmen sigara bırakıldığı andan itibaren vücut kendi kendini tamir etmeye başlamakta, rejenerasyon sağlanmakta, ancak on yıl içinde vücut hemen hemen sigara içmemiş bir insanın vücudu haline gelebilmektedir. 

Ayrıca, sigara içilen bir ortamda bulunmak ve bu ortamdaki kirli havayı teneffüs etmek pasif sigara kullanımı olarak ifade edilmekte, pasif sigara kullanımı, yani sigara içilen bir ortamda bulunmak ta, aktif sigara kullanımının neden olduğu hastalıklara yaklaşık aynı oranlarda yol açabilmektedir. 

Biliyoruz ki, halen dünyada yaklaşık 1 milyar 250 milyon insan sigara içmektedir ve önümüzdeki yüzyılda yaklaşık 1 milyar insanın sigara nedeniyle beklenenden erken dönemde aramızdan ayrılacağı tahmin edilmektedir. Sigara içenlerin yarısı sigaraya bağlı nedenler yüzünden beklenenden erken dönemde hayatını kaybetmektedir. Sigara ölüm nedeni olan 40’tan fazla hastalığa yol açmaktadır. 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2009 yılındaki anketine göre ülkemiz genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki bireylerin %31,3’ü her gün veya ara sıra tütün ve tütün mamullerini kullanmaktadır. Ülkemizde yaklaşık 22 milyon kişi sigara içicisidir ve her yıl yaklaşık 100 bin insanımızı sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle erken yaşta hayatını kaybetmektedir. İşin vahim yönü bu sayının trafik kazalarında yitirdiğimiz insan sayının 20 katı civarında olmasıdır. 

Diğer bir ilginç durum ise, TÜİK’in anket sonuçlarına göre sigara içenlerin % 94,5’i sigara paketleri üzerindeki uyarı işaretlerinin farkında olmasıdır. Tütün ve tütün mamulü kullanmayanlarda ise bu oran %74,6 olarak ifade edilmektedir. Bir fizyolog olarak, yöneticisi bulunduğum laboratuvarımız da yapmış olduğumuz pasif içiciliğe yönelik araştırmalar çok üzücüdür.

Ayrıca bilmekteyiz ki, 20 yıl süreyle 1 paket sigara içenin, ciğerlerinde, bronşiollerinde, alveollerinde önemli oranda katran birikmektedir. 

Hepimiz bilmekteyiz ki, sigara yalnız içeni değil, aynı ortamda bulunanı da öldürmektedir. Kapalı alanlarda sigara yasağının yürürlüğe girdiği ülkelerde sigaraya bağlı ölümlerin azaldığı gösterilmiştir. 

Yine yasağın uygulandığı işletmelerin cirolarında da azalma olmadığı görülmüştür. İnsanların yararına uygun olarak düzenlenen bu tür uygulamalar hem insan yaşamı korumakta, hem de ticari faaliyetlere bir sıkıntı vermemektedir. 

Sigara, içinde ki nikotin nedeniyle bağımlılık yapıcı bir maddedir, ancak günümüzde sigara bırakmada etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış tedavi seçenekleri mevcuttur. Tüm sigara içenler sigarayı bırakma konusunda yardım almak için, çeşitli merkezlere, hastanelere ve hekimlerine başvurabilir ve yardım alabilirler.

Sonuç olarak, bizlere düşen en önemli görev, insan sağlığının en önemli düşmanlarından olan sigara ile mücadele etmek ve böylelikle, büyük ölçüde ‘Dumansız Hava Sahası’ oluşturabiliriz. İnsan hayatını duman eden tabiri caiz ise “Tabut çivisi’ diye de adlandırdığım sigaranın esiri olabiliriz. Sigara bizleri bırakmadan, bizim onu bırakmamız konusunda ne dersiniz?

Dumansız, sağlıklı günler diliyor, saygılar sunuyorum.