Hatırlayacaksınızdır; geçtiğimiz hafta da bu konuda yazmış, Ziraat Türkiye Kupası yarı finali rövanş mücadelesinde, yani Fenerbahçe Beşiktaş maçındaki olayların kesinlikle, karşılaşma içinde doğaçlama gelişmediğini, olayın tam bir provokasyon olduğunun altını çizmiştim. Ayrıca, Türkiye Futbol Federasyonu ve Profesyonel Disiplin Kurulu’nun olaya dair aldığı karar da açıklanmadığı için, yorum yaparken de Kafaları bulandırıp, yönlendirmemek adına hayli özenli davranmaya dikkat etmiştim. Ancak artık sonuç belli, karar açıklandı. Maç aynı kadrolarla ve aynı skorla, kaldığı dakikadan devam edecek.

İşin doğrusunu söylemek gerekirse, verilebilecek üç karar arasında, ortamı germeden ve de kamunun dengelerini bozmayacak olanı, kaldığı yerden devam seçeneği tercih edildi. Şayet olaylar nedeniyle Fenerbahçe’nin aleyhine 3-0 tescil edilseydi, ya da hakemden önce sahayı terk eden Beşiktaş aleyhine 3-0 kararı verilseydi, toplumsal dengeler ve vicdanlar olumsuz etkilenirdi. Belirttiğim gibi, en mantıklı çözüm getirildi ve kaldığı yerden devam kararı ilan edildi.

Buraya kadar her şey normal, ya da olağan… Ancak işte bundan sonrası olağan dışı...

Nasıl mı? Hemen açıklayayım. Federasyonun verdiği devam kararının ardından Beşiktaş yönetimi toplandı ve bu maça çıkmama kararı aldı. Buradan çok açık ve net bir biçimde ilan ediyorum. Bu karar son derece yanlış ve bir o kadar da toplumsal dinamikleri olumsuz etkileyebilecek nitelikte.

Yazının bundan sonrası Sayın Başkan Fikret Orman’a açık bir mektup niteliğindedir. Kendisini göreve geldiği andan beri beğenen yaptığı işleri gönülden alkışlayan bir insan olarak, kelimenin tam karşılığı olarak şaşırıp kaldım. Çünkü bu kararın hiç kimseye, ama hiçbir şeye yararı yok. Beşiktaş Fenerbahçe karşısında sahaya çıkmaması halinde hem hükmen 3-0 yenilecek, hem de gelecek yıl bu kupaya katılma hakkını yitirmiş olacak. Ayrıca bu eylem, Siyah Beyazlı kulübün kasasını da olumsuz yönde etkileyecek. Çünkü, Beşiktaş çıkacağı her Türkiye Kupası maçından hayli hatırı sayılır bir girdi sağlayacağı bu maçlara çıkmadığı taktirde, tabi ki bu geliri de kasasına sokamamış olacak.

Uzun lafın kısası, Beşiktaş yönetiminin aldığı bu kararın, Türkiye Futbol Federasyonu’nun yaptığı açıklamanın hemen sonrasında ve de bir anlık öfke sonucunda verildiğine inanıyorum. Başkan Fikret Orman ve Siyah Beyazlı kulübün yönetiminin sağduyulu davranarak, bu maça çıkıp tüm gücünü ortaya koyacağına ve o dillere destan mottoya bağlı olarak, ‘Şerefiyle’ oynayıp, ‘Hakkıyla’ kazanmak için ter akıtacağına da inancım tam. Çünkü Beşiktaşlı duruşu tam da böyle zamanlarda ortaya konacak bir olgudur.

Kalın sağlıcakla…