Sevgili okurlarım merhaba, Antalya genelinde sera atıklarıyla alakalı yazdığım makaleyi muhtarımızla paylaştım. Konyaaltı belediyesinin yapmış olduğu diğer atıklarla alakalı çalışmalarını anlattı. Dört ayrı bölüme ayrılmış olan atık konteynere ambalaj atıkları, bitkisel hayvansal yağ atıkları, piller ve elektrikli elektronik eşyalar atılıyor. Her ne kadar Konyaaltı’nın tamamında olmasa da bazı sitelere belirli bölgelere konteynerler yerleştirilmiş. Ayrıca bahçe atıkları belediye tarafından toplatılıp yakıt olarak geri dönüşümü sağlanıyor!..

Bu çalışmalara hayran kaldım, ama yeterli bulmadım. İlçe çevre müdürümüzü aradım kendisine ulaşamadım. Belediyeye dairenin vergisini ödemem gerekiyordu. Gitmişken yüz yüze görüşmek istedim, ama yerinde yoktu. Çevre düzenlemesiyle alakalı Çakırlara gitmiş. Görevli kızımız onun yerine sorularımı cevapladı. Lakin: “Eğer müdürümle konu hakkında yüz yüze görüşürseniz daha sağlıklı bilgiye sahip olursunuz. Kartınızı aldım ben sizi arayacağım.” Dedi. 

Ayrıldığımda memnun ayrıldığım söylenemez Avrupa’da belediyeler dairelere evlere arsalara çöp toplama dahil yıllık vergisini alır ve geri dönüşüm yasası kuralıyla çöpleri toplar. Yeşil konteynere yemek atıkları bahçe atıkları, Maviye kağıt karton gazete atıkları, Siyaha diğer atıklar atılır. Konteynerler dairelerin evlerin kapı numarasına göre numaralandırılır karışık çöp atanlara para cezası uygulanır. Konyaaltı belediyesinin uygulaması insanların keyfine bırakılmış bir işlev ve bu elzem işlevi duyarlı vatandaşlar dışında kaç vatandaş yerine getirir buda tartışılması gereken başka bir konudur…

Hollanda’da apartmanların, sitelerin giriş katı her daire adına ayrı ayrı dizayn edilmiştir ve konteynerler her daireye özel olan bölümlerde muhafaza edilir. Belediyenin belirlediği günde boşaltılması için sokağa bırakılır boşalınca içeri alınır. Cam şişeler süpermarketteki özel konteynere temiz olarak atılır. Tüm plastik şişelerse ücretlidir tüketici süpermarkete boş teslim eder ücretini alır teslim etmezse cüzdanına dokunur. Burada Belediyeye, Yapı Denetime,  vatandaşlara ve Devlete çok önemli görevler düşüyor. Bizler bu elzem görevin ne kadar bilincindeyiz ve bu konuda ne kadar duyarlıyız? 

Konyaaltı belediyesinden kızımız söz verdiği gibi arayıp randevu verdi. Verilen saatten önce oradaydım. Sabah saat dokuzdu, dikkatimi çeken Çevre Koruma Kontrol müdürü tam saatinde odasındaydı. Müdürümüz verdiği bilgilerin yanı sıra bu konuda fazlasıyla duyarlıydı: “Konyaaltı bölgesinde kişi başına düşen yeşil alan miktarı 12 metre karedir. Tabi haliyle park ve bahçe atıkları oldukça fazladır. Belediyemizin gelirinin düşük olması, merkezi hükümet kontrolünde olması, araç vergilerine kıyasla emlak vergilerinin çok düşük olması, toplanan atıklarla ilgili devlet desteği alınmaması yapmamız gereken işleri istediğimiz gibi yapmamızı engelliyor.” Dedi. 

Kanunlara kurallara uysak, var oluşumuzun farkına varsak, birbirimizden öz değerlerimizden faydalanma yeteneğimizi kullansak, engeller kalkacak. Tabi tedbiri alınacak önlemi başkalarına bırakmak işi ciddiye almamaktı: “Atıklar adına devletten destek almıyorsunuz. Lakin evlerden, dairelerden, arsalardan vergi alıyorsunuz. Bir kısmını atık toplamaya ayırmıyor musunuz?” Dedim. 

“Ayırdığımız bütçe yeterli gelmiyor.” Diyen müdürümüze hak vermemek çok haksızlık olurdu. Çünkü Hollanda’da daire başına yıllık vergiler 800 Euro’dan başlıyor. Mülk sahipleri ödedikleri verginin nerelere harcandığını sorgulamak yerine kanuni sorumlulukları sorgusuzca yerine getiriyor.

Atıklar hakkında işlevleri yeterli bulmadığıma katılan müdürüm: “Vatandaşları toplanan atıkların geri dönüşüme özendirmek olduğunu” söylese de belediye olarak ilçemize yapmamız gereken birçok şey var. Hayatımızdan çevremizden eksileri çıkartıp artıları alırsak kırıldığımız yerden tamirini yapmış oluruz. El ele vererek, yeni fikirler üreterek, gerektiği yerde kemer sıkmasını öğrenerek ülkemizde çok şey başaracağımıza inanıyorum. Bunu devletin tepesinden değil ancak sokağımızdan, muhtarlığımızdan ve belediyemizden başlayarak gerçekleştirebiliriz. Eğer ki, bizler hak yolunda adalet yolunda genç neslimizin geleceği adına adımlarımızı sağlam atarsak atlatamayacağımız zorluk yoktur!.. 

Sevgi ve saygılarımla