Süper Lig’in 8. haftasında Cumartesi akşamı oynanan Atiker Konyaspor Galatasaray maçı öncesinde, takım kadrolarını okurken ağzım açık kaldı . Kendi kendime, “Yok artık, bu kadar da olmaz. Sonunda bu da mı olacaktı” dedim.

Allah rızası için nasıl demeyeyim ki, Galatasaray takımının sahaya çıkan 11 futbolcusu da yabancı. İçlerinde ilaç için bir tek yerli oyuncu yok. Bu nasıl bir şey. Hırvat teknik direktör İgor Tudor’un Konya’da sahaya sürdüğü kadroya bir bakın lütfen. 

Fernando Muslera (Uruguay), Ferreira Filho Mariano (Brezilya), Maicon Roque (Brezilya), Jason Denayer (Belçika), Iasmin Latovlevici (Romanya), Fernando Francisco (Brezilya), Papa Alioune Ndiaye (Senegal), Garry Rodrigues (Hollanda), Younes Belhanda (Fas-Fransa), Sofiana Feghouli (Cezayir-Fransa), Bafetimbi Gomis (Fransa)…

Hemen bir de Atiker Koonyaspor kadrosuna da bakalım dilerseniz. Onlarda da sadece ilk 11’de sahaya çıkan dört yerli oyuncu var. Bir başka anlatımla, sahadaki 22 futbolcunun 18’i yabancı…

Sizi bilemem, ancak tam anlamıyla bir şaşkınlık içindeyim. Düşünebiliyor musunuz? Galatasaray gibi Türk futbolunun kilometre taşlarından biri, ülkemizin Avrupa’da en başarılı olmuş müzesine UEFA Avrupa Ligi ve Süper Kupa’yı taşımış bir takım, kendi liginde sahaya tam 11 yabancıyla çıkıyor.

Şimdi buradan soralım o zaman; Arkadaş kendi liginde oynadığın sıradan bir lig maçına tamamı yabancı oyunculardan oluşan bir takımla çıkma fikri, hangi zihniyet ve hangi aklın uzantısı olabilir? Bu görüntü takımın, başkanını yönetimini, duayenlerini kısacası camiayı rahatsız etmedi mi? Eğer etmediyse, söylenecek pek fazla bir şey yok kuşkusuz.

Yok eğer gerçekten birilerini rahatsız edip içlerini sızlattıysa, sanırım bundan sonrası için bir ders olacaktır.

Daha geçen haftaki yazımda, Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören ve A Milli Takım Teknik Direktörü Lucescu’nun Ay Yıldızlı takımın selameti için, pılısını pırtısını toplayıp gitmeleri gerektiğini söylemiştim. 

Tam bu noktada düşünüyorum da, Lucescu tamamı yabancılardan oluşan bir takımdan nasıl oyuncu seçsin ve bir milli takım oluştursun. Zaten adam bunu, “Takımlar kadrolarında çok fazla yabancı oyuncu sahaya sürüyorlar. Yerli oyuncu izleme şansımız hayli azalıyor. Takım oluşturmakta zorlanıyorum” diyerek dile de getirdi.

Acaba Luce bu maçı izledikten sonra ne demiştir? Cidden çok ama çok merak ediyorum bunu.

Yukarıda da belirttiğim gibi, sahadaki 22 oyuncunun 18’inin yabancı olduğu bir maç değil Lucescu’ya, Mourinho’ya bile bir fikir vermez.

Buradan herkese sesleniyorum, Bu mantıkla ne Türk futbolu bir yere varabilir, ne de başarı beklenebilir. Bu ayıp fotoğrafı bizim için bir şeylerin miladı olmalı ve takımlardaki yabancı sayısı yeniden değerlendirilip gereken kararın alınmasını sağlamalıdır. Yoksa başarı kelimesinin ne anlama geldiğini yalnızca sözlüklerden anlayabiliriz.

Hoşçakalın…