Kitap Dünyası

Özcan Bayrak Kitapları


Fırat Üniversitesi Türkçe Eğitimi bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Özcan Bayrak son dönemin Türkçe’ye dair en önemli isimlerinden bir tanesi..Hem Türkçe meraklılarına hem dikkatli okuyuculara hem de akademisyenlere hitap eden başarılı eserleriyle dikkat çeken Bayrak geleceğe de miras kalacak nitelikteki eserleriyle dikkat çekiyor. Kendine özgü dili araştırmacı ve titiz hazırlanmış eserleriyle Özcan Bayrak’ın birbirinden değerli eserlerine tek tek bakmakta fayda var işte o kıymetli eserler :

Sorularla Yeni Türk Edebiyatı


Özcan Bayrak’ın Kesit yayınlarından çıkan Yeni Türk Edebiyatına dair kaynak eseri Sorularla Yeni Türk Edebiyatı okuyucularına şu sorularını yanıtlarını veriyor..
Genç Kalemler ve Yeni Lisan hareketi hakkında bilgi veriniz.
Türk edebiyatında hece-aruz tartışmaları
Nev-Yunanilik/Havza Edebiyatı hakkında bilgi veriniz.
Nâyiler hakkında bilgi veriniz.
Kurtuluş Savaşı'ndan bahseden romanlar hangileridir?
Ahmet Haşim'in poetikası hakkında bilgi veriniz.
Garip Akımı ile II. Yeni Akımının benzerlikleri nelerdir?
Tanzimat'tan günümüze kadın yazarlar hakkında bilgi veriniz.
Yahya Kemal'in şiir anlayışı, eski ve yeni şiire bakışı hakkında bilgi veriniz.
Ahmet Haşim'in Şiirlerinde Sembolizm
Necip Fazıl'ın Ağaç ve Büyük Doğu dergileri hakkında bilgi veriniz.
Roman ve hikâye teorisinde anlatıcının konumu ve tarihi değişimi hakkında bilgi veriniz.
Biyografik roman nedir? Türk edebiyatındaki biyografik roman örnekleri hakkında bilgi veriniz.
Popüler roman ve özellikleri hakkında bilgi veriniz.
Postmodernizm'in doğuşu ve özellikleri hakkında bilgi veriniz.
Küçürek öykü nedir?
Türk edebiyatında eleştiri türünün gelişimi hakkında bilgi veriniz.
Mensur şiir türü hakkında bilgi veriniz.
Epik tiyatro hakkında bilgi veriniz.
Arketipsel sembolizm nedir?
Minör ve Major edebiyat kavramları hakkında bilgi veriniz.
Türk Edebiyatındaki ilkler nelerdir?
Yeni Türk edebiyatında poetikalar ve poetika niteliği taşıyan eserler nelerdir?
Gotik edebiyat nedir? Hakkında bilgi veriniz.
Bu sorularla beraber Yeni Türk Edebiyatına dair pek çok sorunun cevabını bulabileceğiniz Sorularla Yeni Türk Edebiyatı çok önemli bir kaynak eser konumunda..

Yeni Türk Edebiyatı - I



Özcan Bayrak’ın Kesit yayınlarından çıkan Yeni Türk Edebiyatı – I eseri tanıtım bülteninde şu şekilde aktarılıyor. “Osmanlı Devleti'nin askeri, hukuk, yönetim ve eğitim alanında başlatmış olduğu yenileşme süreci, XIX. yüzyılın ilk yarısından itibaren birçok alanda belirginleşmeye başlar. Toplumsal hayatta değişimin önemli bir boyutta hissedildiği alanlardan biri de edebiyattır. Edebiyatta yenileşme Tanzimat'ın ilanından sonra öğrenim için Avrupa'ya gönderilen öğrencilerin, burada yeni bir edebiyat dünyasıyla tanışması ve bu edebiyatın ilk örneklerini edebiyatımıza taşımasıyla başlar. Tanzimat ile başlayan Servet-i Fünûn, Fecr-i Ati ve Milli Edebiyat ile devam eden Türk edebiyatı günümüze kadar süre gelir.
Şu an elinizde bulunan ve içeriğinde Tanzimat Edebiyatı, Servet-i Fünûn ve Fecr-i Ati dönemini kapsayan eser Yeni Türk Edebiyatı - I olarak planlanmıştır. Çalışmada edebi şahsiyetlerin hayatına, eserlerine ve eserlerinden roman ve şiir olmak üzere çözümlemelere yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci aşaması ise daha sonraki süreçte yayınlanacak olan Yeni Türk Edebiyatı - II olarak Milli Edebiyat ve Cumhuriyet dönemini kapsayacaktır. Hazırlamış olduğumuz bu kitapta mevcut bilgilerin derlenmesi, incelenmesi ve değerlendirilmesi esas alınarak öğrencilerin ve akademisyenlerin pratik bir şekilde ihtiyaçlarını karşılamaları amaçlanmıştır.” Bu temel eseri edebiyata ilgi duyan herkes mutlaka okumalı.

Ölümünün 100. Yılında Tevfik Fikret


Özcan Bayrak’ın Kesit yayınlarından çıkan bir diğer kitabı Ölümünün 100.yılında Tevfik Fikret : “Siyasî ve edebî anlamda yoğun ve aynı zamanda karışık bir dönemde yaşamış olan Tevfik Fikret, Yenileşme Dönemi Türk şiirinin önemli temsilcilerinden biridir. Yaşadığı dönemde olduğu gibi ölümünden sonra da edebiyat ve düşünce hayatımızda etkisini sürdürmüş olan Fikret'in, özellikle şairliği, estetik yönü, muhalif kimliği ayrıca bir edebi hareketin öncülüğünü yapması, yaşadığı dönemden başlayarak günümüze kadar birçok araştırmacının ilgisini çekmiştir. Yazdıklarıyla şairlere ilham kaynağı olurken; birçok tartışmaya da konu olmuştur. Ölümünden yüz yıl sonra şekillenen bu çalışma, Tevfik Fikret'in güncelliğini koruduğunun en güzel örneğidir.”

Tevfik Fikret'in Şiirlerinde Mekan ve Algı


Mekansal döngünün ilk aşaması bireyin cennetten kovuluşudur. Bireyin düşüş psikolojisini yaşamasıyla mekansal boyut farklılaşır, bedenselleşir. Ruh-beden bütünleşmesi ruhun sıkıştırılması, hapsedilmesidir. Bedensel mekan olarak değerlendireceğimiz bu evrenin sonrası dünyaya geliştir. Var olmak tamama ermek, kendini geliştirmek gibi tanımlarla nitelendirebileceğimiz bu dönem bireyin doğal mekanlarla karşılaştığı evredir. Bireyin toplumsal yaşamı ve mahremiyeti, yeni mekanların oluşturulmasına zemin hazırlar. Bu döngüde ruh ve beden birlikteliğinin ayrıldığı ölüm evresi, mekansal geri dönüşün başlangıcıdır.

İsmail Safa Mensiyyat Hayatı - Edebi Kişiliği – İnceleme


Özcan Bayrak’ın İsmail Safa Mensiyyat eseri İsmail Safa’ya dair çok önemli bir eser. Eserde İsmail Safa’nın hayatı ve edebi kişiliğine dair çok önemli detaylarla birlikte eser incelemesini bulabilirsiniz. Kitabın arka kapağında şu dizeler yer alıyor :

Sağlıkta, safa! Böyle gider nale-i zarım;
Hak-i siyeh düştüğü dem cism-i nizarım
Ah olmalıdır Fatiha-i seng-i mezarım;
Dünyada benim son nefesim ah olacakdır!

Müseyip Memmedov Publisist Sözün Kudreti


Müseyip Memmedov Publisist Sözün Kudreti Özcan Bayrak’ın Türkiye Türkçesine aktardığı çok önemli bir eser. Eser tanıtım bülteninde Filoloji bilim dalı uzmanı Dr. Müseyip Memmedovun kaleme aldığı eserde ünlü yazar, publisist Celil Mehmetkuluzadenin Bizlere annelerimiz kadar yakın ve candan olan dilimizin saflığı, anlaşılır olması, berraklığı uğruna devamlı ve durmadan çarpışan ve çaba sarf eden bir hayat mücadelesinden edebi dilin ve özelliklede publisist üslubun gelişimi için yaptığı hizmetlerden söz etmektedir.
Prof.Dr. Ağamusa Ahundov şeklinde ifade ediliyor.

Gamze İstanbulluoğlu Omartha ile İmza Günü’nde!


Türk halkının televizyon programlarıyla tanıdığı başarılı sunucu ve yazar Gamze İstanbulluoğlu ikinci kitabı Omartha ile Tüyap Kitap fuarındaydı. Fuarın son gününde okuyucularıyla bir araya gelen İstanbulluoğlu kitaplarını imzalayarak okuyucularıyla sohbet etti. Yoğun ilgiyle karşılaşan yazar özellikle yazmaya hevesli gençlerle de detaylı sohbetler etmeyi ihmal etmedi.

Gülçin Akan’dan Sus Payı İmzası!


Şair – yazar Gülçin Akan geçtiğimiz günlerde İstanbul Tüyap kitap fuarında okuyucularıyla buluştu. Başarılı ve güzel yazar Sus Payı kitabını imzalarken yoğun ilgi Akan’ı son derece mutlu etti. Kitaba dair okuyucularıyla detaylı sohbetler yapan Gülçin Akan fuardan ve okuyucularından mutlu olarak ayrıldı.


Medya Dünyası


Müge Dayankaç ile Anne Baba ve Çocuk Okulu


Eğitim ve yaşam danışmanı Müge Dayankaç hayata dair her konuda annelere babalara ve çocuklara televizyon programında danışmanlık hizmeti veriyor. Türkiye’deki en özgün program formatlarından birini her Salı 16.00’da Kanal V ekranlarında gerçekleştiren Müge Dayankaç son derece başarılı bir programa imza atıyor. Eğitimden yaşama akla gelecek her konuda her hafta çok önemli konulara değinen Müge Dayankaç ile Anne Baba ve Çocuk okulu programını mutlaka izleyin. Kendine özgü sunumu öğreticiliği gibi özelliklerinin yanında ışıltısı , şıklığı ve güzelliğiyle de dikkat çeken Müge Dayankaç her Salı Kanal V’de..

Nursel Eroğlu ile Başarı Hikayeleri


Başarılı ve güzel sunucu Nursel Eroğlu her cumartesi ve Pazar yine kendine özgü bir programa imza atıyor. Her hafta sonu Kanal G ekranlarında izleyiciyle buluşan Başarı Hikayeleri’nde pek çok farklı alandan başarılı insan hikayesini Nursel Eroğlu’na anlatıyor. Bu özgün programda siz de başarı hikayelerini izlemek istiyorsanız bu programı mutlaka izleyin.

Ezgi Necla Çağlar ile Biz Bize


Ezgi Necla Çağlar ile Biz Bize programı sanattan edebiyata, güzellikten psikolojiye, sağlıktan dansa içinde yaşama dair her konuyu sınırsızca izleyebileceğiniz farklı konu ve konukları ile hafta içi her sabah 10:00'da canlı olarak başarılı ve güzel sunucu Ezgi Necla Çağlar’ın sunumuyla Beykent Tv'de sizlerle...

Cansu Karacık DRT Tv’de!


Başarılı ve güzel haberci Cansu Karacık DRT Tv’de..Denizli DRT Tv’de Hafta sonu Ana haber bültenini sunmaya başlaya Cansu Karacık kanalın Tv Haberleri sorumlusu görevine getirilirken farklı programlarda yapmaya başladı. İzleyenlerin daha önce sabah kuşağında da seyrettiği Karacık hafta sonu akşam 20.00’da Ana Haber ile izleyenlerin karşısında.