Güneşin, 8 dakika öncesini görüyoruz, galaksilerin milyarlarca yıl önceki halini görüyoruz. Dünya'ya 17 ışık yılı uzaklıkta yer alan Güneş, en yakın 50 yıldız içinde dördüncü sırada. Enerjisini hidrojen çekirdeklerinin füzyonla helyuma dönüşmesinden elde eder. Güneşin yanması, kimyasal yanma tepkimelerinin bir sonucu değildir. Füzyon (erime birleşme) denen atom çekirdeklerinin kaynaşmasıyla ortaya çıkan çok büyük miktardaki enerjidir.

Dev bir gaz topu olan güneşte, yüksek basınç altında ve sıcaklıkta çekirdekler çarpışır. Bu çarpışmayla çekirdek enerjisi (nükleer füzyon) gerçekleşir, enerjisini bir nükleer hidrojen bombası gibi üretir. Yüksek basınç ve ısı altında 4 hidrojen atomu, birleşerek bir Helyum atomuna dönüşür. (Saniyede 600 milyon ton hidrojen helyuma dönüşür.) Yıldızlar elementleri birbirlerine çevirerek enerji üretirler. Böylece uzayda sürekli yanarak ısı ve ışık sağlarlar. Işık ışınları uzayda yol alabilmektedir. Uzay boşluk değildir, esir maddesiyle kaplıdır. Dünyaya gelen bu ışıklar dünyanın çatı katında süzülüp arınır.

Güneşten çıkan enerjinin 2 milyonda 1'i yeryüzüne ulaşır. Güneş’in üç günde yaydığı enerji, dünyadaki tüm doğalgaz, petrol, ağaç vb. yakıta eşdeğer. Güneş ışınları 8,44 dakikada yeryüzüne ulaşır. Günışığının atmosferden geçerken kırılması sonucu sarı gibi görünür. Bu mavi fotonların rayleigh saçılımının sonucunda yeteri kadar mavi ışığın kırılmasıyla geride sarı olarak algılanan kırmızılığın kalmasıdır. Tayfı içinde iyonize ve nötr metaller olduğu kadar çok zayıf hidrojen çizgileri de bulunur.

Güneş, Samanyolu'nun daha büyük olan Kahraman kolu ve Yay kolu arasında kalan Orion kolu'nun iç kısmında, Yerel Yıldızlararası Bulut içinde düşük yoğunluklu Yerel kabarcık içinden geçer. 5-6 milyar yıl içinde hidrojen yakıtını tüketerek kırmızı dev aşamasına girecek. Çekirdekte bulunan hidrojen yakıtı tükendikçe dış katmanları genişleyecek, çekirdeği büzüşerek ısınacak. Dünya'nın üstündeki suyun tamamı kaynayacak ve atmosferinin çoğu uzaya kaçacak. Bu dönemde oluşan güneş sıcaklıklarının sonucunda 900 milyon yıl sonra dünya yüzeyi bildiğimiz yaşamı destekleyemeyecek kadar ısınacak. Birkaç milyar yıl sonra da yüzeyde bulunan su tamamen yok olacak. Geride kalan tek cisim, aşırı derecede sıcak olan yıldız çekirdeği olacak. Bu çekirdek milyarlarca yıl boyunca yavaş yavaş soğuyup beyaz cüce olarak yok olacak.