İzmir'de zeytin işleme makineleri üretimi yapan bir firma, Türk zeytincisinden gelen talep üzerine, 4 yıllık bir çalışmayla dünyada kullanılan ama pahalı olduğu için ithal edilemeyen ''zeytin renk ayırma makinesi'' geliştirdi.  
Çıraklıktan girdiği makine imalatı sektöründe, Nazmi Tutkun tarafından 1984 yılında kurulan Tutkun Makine firması, aradan geçen sürede 20 ülkeye zeytin işleme teknolojisi ihraç eden bir firma haline geldi.
Türkiye'de ilk defa tam otomatik zeytin çekirdeği çıkarma makinesi imal eden babası Nazmi Tutkun'dan, şirketin genel müdürü olarak bayrağı devralan Tutkun Makine Genel Müdürü Bülent Tutkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 yıllık bir çalışmayla Türkiye'de ilk kez ''zeytin renk ayırma makinesi'' geliştirdiklerini söyledi.
Taze ve salamura zeytinde, yeşil ve siyah taneleri birbirinden ayırma işleminin, bu alanda yurtdışında üretilmiş makinenin çok pahalı olması nedeniyle Türk zeytin üreticisi tarafından büyük bir çoğunlukla elle yapıldığını belirten Tutkun, üreticilerden gelen talep doğrultusunda 10 kişilik bir ekip ve 4 yıllık bir çalışmayla tamamen kendi tasarımları olan yerli ''zeytin renk ayırma makinesini'' üretmeyi başardıklarını kaydetti.
Tutkun, renk ayırdeden kamera sistemi ve hava üfleyerek zeytinleri ayrı kanallara yönlendiren mekanizmadan oluşan makinenin, bir günde 40 kişinin elle yaptığı işe eşdeğer hatasız ayrım yapabildiğini anlatarak, ürettikleri makinenin zeytin üreticisine önemli avantaj sağladığını ifade etti.
Zeytincilikte dalından toplanan ürünün aynı gün işlenmesi gerektiğine işaret eden Tutkun, bu nedenle yaptıkları makinenin, yurtdışından ithal edilmesi halinde 95 bin Avro'yu bulan maliyetteki muadillerine göre çok daha ulaşılabilir olduğunu ifade etti.
Tutkun, son geliştirdikleri makinenin yanı sıra zeytin çekirdeği çıkarma, dilimleme, sap ayıklama, eleme, çizme ve kesme makineleri, seçme bantları gibi zeytinciliğin ihtiyaç duyduğu 100 civarında makine üretimi bulunduğunu belirterek, üretimlerini iç piyasanın yanı sıra başta Fas, Tunus, Cezayir, Yunanistan gibi Akdeniz ülkeleri ile ABD'nin de aralarında bulunduğu 20 ülkeye ihraç ettiklerini söyledi.
Türkiye'de makine sektörünün, son yıllarda artan finansman imkanı ile çok hızlı bir şekilde geliştiğini ifade eden Tutkun, şunları kaydetti:
''Finansman olduğu sürece Türkiye'de yapılamayacak hiçbir makine yok. 10 yıl önce, 20 yıl önce ülke şartları farklıydı. O dönem bu makineleri geliştirmek isteseydik, üzerinde kullandığımız bazı parçaları Türkiye'de bulamazdık, ithal etmek ise daha zordu. Çünkü, dünyaya ulaşmak daha zordu. Bütün bunların gelişmesi ve finansmanın da olmasıyla sektör hızla gelişti. Aklımız, becerimiz, insan gücümüz var, para da olunca niye yapmayalım.''