KIRŞEHİR

Ankara Tavukçuluk Araştırma İstasyonu Müdürlüğünce geliştirilen ve Türkiye'nin ilk yerli yumurta tavuğu olan "Ankara Tavukçuluk Araştırma Kahverengisi"nin (ATAK-S) Kırşehir'deki kümeslerde denenerek performanslarının ölçülmesi için proje geliştirildi.

Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan Filik tarafından hazırlanan “ATAK-S Yumurtacı Ebeveynlerin Verim Performanslarının Üretim Kümeslerinde Karşılaştırılması" adlı projeye, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce (TAGEM) 447 bin lira destek verildi.

Performans verilerinin ölçümünde başarı elde edilirse ATAK-S'lerin Kırşehir ve çevresinde yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Yrd. Doç. Dr. Filik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015 yılı Araştırma ve Geliştirme Destek Programı için TAGEM'de ön değerlendirilmesi yapılan 281 projeden 78'inin kabul edildiğini, bunların arasında kendi projelerinin de olduğunu söyledi.

Desteklenen projeyle üniversitede kurulacak kümeste yerli ticari yumurtacı tavuk ATAK-S'nin saha verim performansının belirleneceğini ifade eden Filik, şöyle konuştu:

"Bu projeyle ATAK-S yumurtacı ebeveynlerin Ahi Evran Üniversitesi'ndeki üretim kümesinde verim performansı belirlenecek. Çalışma sonunda elde edilecek verilerle ATAK-S yumurtacı tavukların, ithal edilen yumurtacı tavukların verimleriyle farkının olup olmadığı ortaya konulmaya çalışılacak. Böylece, ticari yetiştiriciler tarafından yılda yaklaşık 750 bin adet ithal edilen yumurtacı ebeveyn tavuklar yerine ülkemiz öz kaynaklarıyla üretilen ATAK-S yumurtacı tavuklar alternatif ebeveyn hattı olarak kullanılabilecek. Projeyle ithal ikamesi sağlanarak bu amaç doğrultusunda harcanan dövizin yurtiçinde kalması sağlanabilecek."

Filik, projenin Akdeniz Bölgesi'ndeki Çukurova Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğünün (TAUM) yumurtacı üretim kümeslerinde de deneneceğini, başarı elde edilmesi halinde her iki bölgede yapılacak üretimin Ahi Evran Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezileri aracılığıyla yumurta, döllü yumurta, civciv veya yarka olarak satışının yapılacağını kaydetti.