ANKARA

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bilkent Cyberpark'ta oluşturulacak Aysel Sabuncu Beyin Araştırmaları Merkezi'nin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin beyin araştırmaları konusunda dünyayla yarışır seviyede olmasının önemine değindi. 

Bilkent Üniversitesi'nin, merkezle Dünyanın 4. kuşak disiplinlerarası çalışma yapan üniversiteler arasındaki yerini daha da pekiştireceğini ifade eden Işık, "Temelini atacağımız bu merkez tamamlandığında; moleküler biyoloji, psikoloji ve mühendislik alanlarında çalışan bilim insanlarımızın beyin üzerine disiplinlerarası araştırmalar yapmasını kolaylaştıracak bir ortam oluşturacak" dedi.

TÜBİTAK'tan yeni proje

Işık, bakanlık olarak biyoteknoloji ve gen mühendisliği alanındaki önemli çalışmaları desteklediklerini anlattı.

TÜBİTAK Gen Mühendisliği ve Bioteknoloji Enstitüsü bünyesinde kanser tedavisine yönelik yerli ilaçların, biyosensör cihazının ve kanamayı durdurucu biyomalzemelerin geliştirilmesi gibi önemli projeleri desteklediklerini belirten Işık, "TÜBİTAK'ta depresyon ve intiharın genetik faktörlerle ilişkisini araştıran bir projeyi başlatıyoruz. Biyoteknoloji Strateji Belgesini hazırladık ve şu anda Yüksek Planlama Kurulunun onayına sunduk" diye konuştu.

"Beynin sırlarının bulunması için gayret edilecek

Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar ise beynin içinin moleküler anlamda resmini çeken manyetik rezonans görüntüleme sistemlerinin kullanılacağını, beynin sırlarının bulunması için gayret edileceğini kaydetti. 

Merkezin kurulumu için bağış yapan Aysel Sabuncu ise mutluluk duyduğu bağışının imkanı olanlara örnek olması temennisinde bulundu.