ANKARA

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, AA muhabirine Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) "1512 Teknogirişim Sermaye Destek Programı"na ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Programla girişimcilerin, yenilik odaklı iş fikirlerini istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmeleri için fikir aşamasından pazara kadar desteklemeyi amaçladıklarını belirten Işık, ülkede nitelikli girişimciliğin özendirilmesi ve uluslararası piyasalarda rekabet edebilen, yenilikçi, teknoloji düzeyi yüksek ürün ve süreç geliştirebilen başlangıç firmaları oluşturmayı hedeflediklerini kaydetti.

Işık, 2012 yılından itibaren girişimcilik ekosisteminin tüm paydaşlarından alınan geri dönüş ve programın yürütülmesinde karşılaşılan durum analizleri ve yapılan anketlerle girişimcilerden alınan bilgilerin değerlendirildiğini ifade etti. Değerlendirme sonucunda teknogirişimcilerin, diğer girişimcilere göre daha az teknik, daha fazla iş geliştirme desteğine ihtiyaç duyduğunu tespit ettiklerini anlatan Işık, şunları kaydetti:

"Yaptığımız değerlendirmelerle finansal desteklerin rehberlik, eğitim, ilişki yönetimi, yatırımcı farkındalığı gibi finansal olmayan desteklerle birlikte verilmesi halinde daha etkili olacağını anladık. İş fikrinin ticari ve teknik doğrulaması yapılmadan, girişimciye firma kurdurtarak verilen erken sermaye desteklerinin firmanın başarı olasılığını düşürdüğünü farkettik. Ekip oluşturmadan başlayan ve sürdürülen teknogirişimlerin daha başarısız olduğunu ortaya çıkardık. Girişimcinin, firma kurulduktan sonra başka işler ya da eski işlerini sürdürme çabasında olmasının firma başarısını düşürdüğünü gördük. Destek süresi ve miktarının sektöre göre şekillenmesi gerektiğini tespit ettik."

Programla ilgili yenilikler

Elde edilen sonuçlarla girişimcilik yarışmalarının, kuluçka merkezi ve hızlandırıcı etkinliklerin, melek yatırımcı ve risk sermayesi oluşumlarındaki değişimlerin bir arada incelendiğinin altını çizen Işık, programın, girişimcilik ekosisteminin tüm paydaşlarını en iyi şekilde içeren, girişimcilerin süreç içerisinde karşılaştıkları sorunlarını en iyi şekilde çözmeye dönük olarak yeniden tasarlanmasını, eksiklerin giderilmesini kararlaştırdıklarını söyledi.

Işık, programla ilgili yeniliklere dikkati çekerek, "Program içeriğine eğitim, ön kuluçka, danışmanlık ve benzer hizmetler eklendi. Daha önce en fazla 12 ay olan 2. aşama destek süresi 18 aya çıkartıldı. Destek miktarı 100 bin liradan 110 bin liraya, sermaye desteği ise 40 bin lira olmak üzere toplamda 150 bin liraya yükseltilerek, sektörel farklılıkların doğurduğu farklı süre ve destek ihtiyacının karşılanması sağlandı. Girişimcilerimizi, toplamda yüzde 50 artan bu destekten en yüksek oranda istifade etmeye çağırıyorum" ifadelerini kullandı.