MERSİN

Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğünde yürütülen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen projeyle, su kabağının tuzlu ortamda karpuza anaçlık yapması sağlanacak.

 Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonunda görevli ziraat mühendisi Nihal Denli, su kabağının tuzlu ortamda karpuza anaçlık yapması amacıyla çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Su kabağı, karpuz türüne anaç olarak kullanılan ve gayet iyi uyuşma gösteren bir türdür" dedi. 

Denli, gazetecilere yaptığı açıklamada, projeyle Türkiye'de bulunan su kabağı genotiplerinin toplandığını ve aynı zamanda uluslararası gen bankalarından temin edilen genotiplerin de gen havuzuna eklendiğini söyledi. 

Toplam 320 adet genotipin tanımlamasının yapıldığını anlatan Nihal Denli, şöyle devam etti:

"Bu projeyle gen havuzunu temsil eden 160 adet genotip belirlendi. Projeyle, su kabağı genotiplerinin tuzlu koşullara dayanıklılık durumları araştırılıyor. Su kabağının önemli kullanım alanlarından birisi de toprak kökenli hastalıklara karşı olan dayanıklılığıdır. Son yıllarda toprak kökenli hastalıklara karşı aşılı fide kullanımı ülkemizde de yaygınlaşmıştır. Su kabağı, karpuz türüne anaç olarak kullanılan ve gayet iyi uyuşma gösteren bir türdür. Biz de bu türü geliştirmek üzere çalışmalar yürütüyoruz. Yaptığımız çalışmalarda kesinlikle bitkilerin genetiğini değiştirmeye yönelik bir şey söz konusu değildir. Su kabağının tuzlu koşullardaki dayanıklılığını karpuz bitkisinde nasıl elde edebiliriz, bunun çalışmasını yapıyoruz." 

Denli, Türkiye'deki toplam karpuz üretiminin yüzde 35'inin Akdeniz Bölgesi'nde gerçekleştirildiğini ve üretimin çoğunluğunun "örtü altı tarım" şeklinde gerçekleştirildiğini kaydetti.