HABER: ENGİN SARI

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, ÇOMÜ ve TÜRKSAT ile imzalanan protokol sonrası hazırlanan uydu prototipler gökyüzüne fırlatıldı. Uygulamalı kutu uydu çalışmasında iki adet model uydu Çanakkale’nin Özbek Köyü'nden fırlatıldı. Projenin hocalarından Hava Harp Okulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Emre Aydemir “Başarılı bir saha çalışması oldu. Fırlatılan uydular sonrasında eş zamanlı gönderdikleri ve kendi kartlarına kaydettikleri bilgiler doğrultusunda analiz ettik” dedi.

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan “Yapılan bu çalışmalar Uzay Teknolojileri Eğitimler Birliği’nin bir projesiydi. Amacımız uzay bilimi hakkında çalışmalar yapan ve yapacak olan nitelikli bilim insanı yetiştirmektir” şeklinde konuştu.

ÇOMÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Bulut ise bu alanda çalışmalarına ivme kazandıracaklarını belirtirken model uydu eğitimine katılan Cüneyt Helvacı da eğitimcilere teşekkür ederek amacının bu alanda deneyim kazanmak olduğu söyledi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen – Edebiyat, Fakültesi, Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü ile Uzay Teknolojileri Eğitim Birliği’nin (UTEB) ortaklaşa düzenlediği “Model Uydu Tasarımı ve Eğitimi: II. CanSAT Uygulaması”nın ilki 2014 yılında İTÜ'de gerçekleşmişti.

Amerika Birleşik Devletleri’nden dünyaya yayılan CanSAT, kutu kola büyüklüğünde yaklaşık 1 kg ağırlığında olan gerçek uyduları oluşturan bileşenleri içeren bir modelden oluşuyor. Üzerine amaca göre sensörler yerleştirilip, roket vasıtasıyla fırlatılan uydu belli bir irtifaya çıktıktan sonra paraşütle yere indiriliyor. Sensörler aracığıyla toplanan veriler yerden radyo sinyalleri vasıtasıyla alınıp işleniyor. Bir nevi gerçek uydulardaki işlemler modelleniyor. Böylece bir uydu için gerekli tasarım, imalat, test ve fırlatmaya kadar tüm süreçler uygulamalı olarak tecrübe edilmiş oluyor.