ESKİŞEHİR - Anadolu Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve proje koordinatörlerinden Yrd. Doç. Dr. Serkan Kıvrak, yaptığı açıklamada, Doç. Dr. Gökhan Arslan ile yürüttükleri proje kapsamında Türkiye'deki büyük inşaat firmalarıyla işbirliği yaptıklarını kaydetti.

İş güvenliğinde otomasyona yönelik çalışmalar yaptıklarını belirten Kıvrak, şöyle konuştu:

"Şantiyeler, birçok insanın bir arada çalıştığı çok tehlikeli bölgeler. İnşaat şantiyelerinde 'kör noktalar' diye tabir ettiğimiz bazı yerler var. Örneğin, merdiven boşlukları. Kör noktadan kaynaklanan ve birçoğu ölümle sonuçlanan kazalar meydana geliyor. 'Bunun önüne nasıl geçebiliriz' diye çalışma başlattık ve bir sistem geliştirmeye çalıştık. Bu sistemde işçilerin kullandığı baretin üstüne bir yazılım ve bir sensör yerleştirmek vasıtasıyla o kör noktalardan oluşabilecek tehlikeleri engellemeye çalıştık. Bu sistem şöyle çalışıyor, işçinin kullandığı barette ve tehlikeli bölgede sinyal alan sensörler olacak. İşçi tehlikeli bölgeye yaklaştığında baretin üzerinden bir sinyal alacak, yaklaştıkça da sinyal aratacak. Dolayısıyla işçi bir şekilde o bölgeye yaklaştığının farkına varıyor ve o bölgeden bir şekilde uzaklaşması sağlanıyor."

"2015 yılının sonunda hayata geçirilecek"

Sistemin ekipmanlar üzerinde de kullanılabileceğini ifade eden Kıvrak, şöyle devam etti:

"Ekipmanın üzerine bir sensör koyduğunuzda ekipman ile işçi arasındaki güvenli mesafeyi korumak amacıyla her ikisine de sinyal yollanıyor. Dolayısıyla hem işçi kendini güvence altına alıyor hem de ekipmanı kullanan operatör bir işçiye ya da tehlikeli bölgeye yaklaştığının farkına varıyor. Baret, şu anda tasarlanmış vaziyette ancak test aşaması devam ediyor. Bize destek olan inşaat sektöründeki büyük firmalarda bunu test ediyoruz. Projeyi 2015 yılının sonunda hayata geçirmiş olacağız" diye konuştu.