NEW YORK - Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in yaptığı bu açıklamada Atatürk örneği de yer aldı.

Zuckerberg, her ülkede ifade özgürlüğü sınırlarının farklı olduğunu ve Facebook’un bu sınırları dikkate aldığını söyledi.

Facebook’un kurucusu, bu noktada Almanya ve Türkiye’yi örnek verdi.

Zuckerberg, “Almanya’da Yahudi soykırımını inkar etmek yasak. Türkiye’de de Atatürk’e hakaret yasaya aykırı. Müslüman ülkelerde de dine küfretmek suç kabul ediliyor” dedi.

Dünya genelinde 1 milyar 400 bin kullanıcıya ulaşan Facebook'un Küresel Politika İdaresi Başkanı Monika Bickert, yaptığı yazılı açıklamada, "hakaret ve saldırı içeriğini engellemek" ile "ifade özgürlüğüne izin verme" arasında denge kurmaya çalıştıklarını belirterek, halkın anlamasına yardımcı olmak için kabul edilebilir paylaşımların neler olduğu konusunda toplum standartlarının belirlendiğini bildirdi. 

Irk, milliyet, din, cinsiyet ve ciddi sakatlıklara karşı saldırıların da yasaklar arasında yer aldığını kaydeden Bickert, başkasına ait çıplaklık içeren görüntülerin izinsiz yayınlanmasının da yasaklandığını belirtti. 

Bickert, hiciv veya eğitim amaçlı olması kaydıyla çıplaklık içeren illüstrasyonlara sınırlı izin verildiğini ifade ederek, çıplaklığın tarifini ise "cinsel organlar, kadının kalça veya göğüslerinin tamamen gösterilmesi" olarak yaptı.

Özellikle "terörizm" ile ilgili sıkça sorular geldiğini bildiren Bickert, terör grupları, onların destekçileri ve liderlerine müsamaha gösterilmeyeceğini bildirdi. 

Bickert, kendilerine rapor edilen içeriklerin ifade özgürlüğünü koruyacak biçimde gözden geçirileceğini belirterek, şiddet ve insan haklarının çiğnenmesiyle ilgili içeriklere sahip bir gönderinin kaldırılmadan önce bunun amacının inceleneceğini ifade etti.