SAN FRANCISCO

Sosyal paylaşım sitesi Facebook, Sahraaltı Afrikası'nda internet erişimi sağlanamayan bölgelere uzaydan internet hizmeti vermek üzere uydu geliştireceğini duyurdu.

Facebook, proje çerçevesinde 2016 yılının ikinci yarısında yörüngeye oturtulması beklenen AMOS-6 uydusundan faydalanacak. Sosyal paylaşım sitesi, Fransız operatör Eutelsat ile ortaklık yapacağı proje çerçevesinde, AMOS-6 üzerindeki "tüm geniş bant veri yükünün" kullanılması için Spacecom şirketiyle çalışacak. 

Sahraaltı Afrika'nın büyük bölümünde internet erişimini sağlaması hedeflenen projeyle Nijerya, Tanzanya ve Fildişi Sahili dahil olmak üzere 14 Afrika ülkesine ücretsiz internet hizmeti sunulacak.

Internet.org Başkan Yardımcısı Chris Daniels yaptığı açıklamada, Facebook'un misyonunun, dünya çapında iletişimi sağlamak olduğunu belirterek, uyduların, Afrika toplumlarının dünyayla bağlantısını sağlamak konusunda var olan önemli engellerin kaldırılmasında önemli bir rol oynayacağına inandıklarını söyledi.

BM'nin geçen ay yayınladığı bir raporda dünya nüfusunun yüzde 57'sinin güvenilir internet bağlantısından yoksun olduğu bildirildi.

Dünyada en düşük internet bağlantısı, Sahraaltı Afrikası ülkelerinde görülüyor. Gine, Somali, Burundi ve Eritre nüfuslarının yüzde ikisinden azı, internete bağlanabiliyor.

Internet.org şimdiye kadar yaklaşık 20 ülkeye bedava internet erişimi sağladı. Proje, hizmetin içeriği sınırladığı ve ağ tarafsızlığı ilkesinin göz ardı ettiği iddiasıyla son dönemde Hindistan ve Endonezya'da eleştiriliyordu.