AFYONKARAHİSAR 

AKÜ Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kubilay Aslantaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Hibrit Kompozit Malzemeden Zırh Tasarımı ve Balistik Özelliklerinin Araştırılması" projesinin temel hedefinin özellikle orduda kullanılan ve ağırlıkları nedeniyle taşınması zor olan çelik zırhlı yeleklerin inceltilmesi olduğunu söyledi.

TÜBİTAK tarafından desteklenen projede, nano teknoloji yöntemi kullanılarak hibrit kompozit (farklı takviye elemanları ile farklı şekillerde bir araya getirilmiş) malzeme üretimi ve üretilen bu malzemenin mevcut kullanılan malzemelerle kıyaslanacağını dile getiren Prof. Dr. Aslantaş, bu projenin Türkiye'nin özellikle savunma sanayisinde önemli katkılar sağlayacağını umduklarını kaydetti.

Nano partükül takviye edilmiş olan malzemeleri özel birleştirme ve presleme yöntemiyle bir araya getirerek mevcut halinden daha ince yelekler üretebileceklerini ifade eden Aslantaş, şöyle konuştu:

''Buradaki asıl amacımız, hali hazırda kullanılan koruyucu zırhların içerisine karbon nano tüp ve karbon nano kil gibi malzemelerin özel kimyasal işlemlerle dahil edilmesiyle hem mukavemetini artırmaktır. Ayrıca, takviye elemanlarının kullanılmasıyla da zırh kalınlığında bir miktar azalmanın da mümkün olacağını ümit ediyoruz. Tabi ki bu muhtemel incelme de zırh malzemesinde hafiflemeye neden olacaktır. Projenin yürütücülüğünü, Ege Üniversitesi Makine Mühendisliği'nden Doç. Dr. Yeliz Pekbey yapmaktadır. Şu an 3 farklı nano partikül malzemesi kullanılarak yüze yakın numune üretilecek ve balistik testine tabi tutulacaktır.''

Ayrıca Pamukkale Üniversitesi'nden Doç. Dr. Emin Ergun'un da projeye destek verdiğini dile getiren Aslantaş, ''Kompozit malzemelerin üretimi İzmir'de, bazı mekanik testleri Denizli'de ve balistik testleri ise Afyonkarahisar'da yapılacaktır'' dedi.

Aslantaş, proje sonunda elde ettikleri sonuçların kentteki askeri fabrika ve savunma sanayi temsilcileriyle paylaşacaklarını anlattı.