KÜTAHYA -  Dumlupınar Üniversitesinde (DPÜ), bor ve nano teknoloji kullanılarak "yanmaz boya" üretildi.

DPÜ'de bor alanında bilimsel çalışmalar yürüten Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 kişilik ekiple yaklaşık üç yıldır nanoteknolojiyle bor katkılı yanmaz boya üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Dünya genelinde bugüne kadar üretilen boyalara en fazla yanmayı geciktirici özellik kazandırıldığını ancak bu malzemelerin ise insan hayatı için çeşitli riskler oluşturduğunu vurgulayan Şen, şöyle konuştu:

"Özellikle ABD ve AB ülkelerinde geliştirilen yanmayı geciktirici malzemelerin uygulandığı maddenin içeriğini değiştiriyor ve uygulama zorlukları yaşanıyor. Ayrıca söz konusu malzemelerin yanmayı geciktirmesine rağmen, yanma sırasında hidroklorik, hidrobromür gibi zehirli gazlar salgılıyor. Bu malzemeler yanma sırasında ölüm ve zehirlenmelere neden olan karbonmonoksit gazı oluşumunu da engellemiyor."

Şen, bor katarak kendi ürettikleri boyanın ise tamamen yanmaz özelliğe sahip olduğunu belirterek, yapılan tüm testlerin başarıyla sonuçlandığını aktardı.

- Çevre dostu boya

Üretilen yanmaz boyanın çevre dostu olduğunu ve sağlığa zararının olmadığını vurgulayan Şen, şunları kaydetti:

"Bilimsel çalışmalarımızda kullandığımız ham maddenin tamamı yerli kaynaklardan temin edildi. Bu projemize DPÜ yönetimi ve bölüm başkanımız Prof. Dr. Yunus Erdoğan'ın büyük katkıları oldu. Biz ekip olarak üniversitemizin nanoteknoloji laboratuvarlarında yaptığımız deneyler sonucu nanomalzeme temelli ve bor katkılı yeni bir ürün ortaya koyduk. Bu ürünün çevre dostu olmasının yanı sıra kesinlikle insan sağlığına da zarar vermiyor."

Bor katkılı yanmaz boyanın seri üretime geçilerek binalarda kullanıma sunulması gerektiğini dile getiren savunan Şen, "Ürünümüz şu anda seri üretime hazır durumda. Öncelikle toplu kullanım alanları olan okullar, yurtlar, hastaneler ve askeri binalarda yangınlara karşı bu tür yanmaz boyaların kullanılması gerekir. Bu uygulama tüm boya çeşitlerinde kullanılabilir. Ayrıca karayolu taşıtlarının boyanmasında da kullanılabilir. Toplumsal olaylarda atılan molotof sonucu güvenlik güçlerinin araçlarının yanması da engellenebilir." dedi.

Şen, yanmaz boyanın normal üretilen boyalara sadece birkaç lira ek maliyet getirdiğini sözlerine ekledi.