ANKARA -  Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar'ın adı, Sağlık Bakanlığınca kurulan genetik araştırma merkezine verilecek.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, AA muhabirine, her an gurur duydukları Sancar'ın isminin, bilim insanlarının araştırma yapacağı alanlarda yaşatılması gerektiğini belirtti.

Bakanlığın, genetik araştırmalara verdiği öneme ve bu alandaki yatırımlarına dikkati çeken Gümüş, bu kapsamda Mamak'ta 42 dönümlük araziye ilk etapta genetik araştırma merkezi kurulduğunu söyledi.

Açılışı yarın yapılacak merkeze "Aziz Sancar Araştırma Merkezi" isminin verileceğini bildiren Gümüş, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun katılacağı açılış törenine, Sancar'ın öğrencilerinin de geleceğini belirtti. Gümüş, şunları kaydetti:

"Değerli bilim insanımızın ismi, önemli araştırmaların yapılacağı bu merkezle yaşatılacak. Bunun dışında, Sancar için 'anı odası' hazırlanacak. Kendisinin, Türkiye'ye geldiğinde çalışmalarını yürüteceği bir odası olacak. Burada çocukluktan gençliğe, eğitim yaşamından Nobel'e kadar geçen süreyi betimleyen fotoğraflar ve başarılarını gösteren belgeler yer alacak. Sancar'ın böylesi bir merkezde ismiyle, yaptıklarıyla her an aramızda olması, orada çalışmalar yürütecek araştırmacılarımıza da örnek olacak."

"Yaşargil ve Hotamışlıgil'in isimleri de yeni merkezlere verilecek"

Sancar dışında Türkiye'nin adını bilim dünyasına yazdıranların isimlerinin de çeşitli merkezlere verileceğini dile getiren Gümüş, ABD'de diyabet ve karaciğer yağlanması gibi hastalıkları durdurabilecek "lipokin" hormonunu bularak ismini dünya literatürüne yazdıran Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil'in adının da Türkiye'de yaşatılacağını bildirdi.

Beyin cerrahisindeki çalışmalarıyla dünyaca tanınan Prof. Dr. Gazi Yaşargil'in isminin de yine benzer merkezlerden birine verileceğini kaydeden Gümüş, "Sağlık Bakanlığı olarak bazı araştırma merkezlerinde değerli bilim insanlarımızın ismini yaşatmak istiyoruz." diye konuştu.

"Sancar'ın çalışmaları Türkiye'de de devam edecek"

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanı Fahrettin Keleştemur da açılışı yapılacak genetik araştırma merkezine ilişkin bilgi verdi.

Aziz Sancar'ın da yanına gidecek bilim insanlarının, eğitim aldıktan sonra Türkiye'ye gelip çalışmaları devam ettireceğini anlatan Keleştemur, "Örneğin, Sancar'ın DNA tamir mekanizmaları, biyolojik saatle ilgili çalışmalar Türkiye'de de yürütülecek." dedi.