ANKARA - ABD'de Massachusetts Institute of Technology (MIT) yüksekokulunda geliştirilen AirMobs adlı uygulama, akıllı telefonların, Wi-Fi sinyalleri aracılığıyla birbirlerine bağlanarak veri planı paylaşımı yapmasını sağlıyor. Böylece bir kullanıcının ulaştığı veriye hızla ulaşan diğer kullanıcı büyük telefon faturaları ödemekten kurtuluyor.

Uygulama ayrıca paylaşılan her bir kilobayt veri başına kullanıcılara daha sonra kullanabilecekleri bir kredi vererek veri paylaşımını teşvik ediyor.

AirMobs'u geliştiren Eyal Toledano, sistemi MIT'te başarıyla denendiğini ancak AirMobs'u, sağladıkları hizmetlerin yeniden satışını yasaklayan bazı cep telefonu şirketlerinin karşı çıkmalarından çekindiği için Google Play Store adlı sitede satışa sunmadığını belirtti.

Toledano, "Ağların birbirleriyle işbirliğine karar vermeleri ve tüm cihazların serbestçe gezinmelerine izin vermeleri durumunda  AirMobs'a daha az ihtiyaç olacak. Ancak operatörlerin birbirleriyle işbirliğine gitmedikleri yerlerde, kullanıcılar arasındaki işbirliği bu durumu düzeltebilir" dedi.

-AirMobs sistemi nasıl işliyor-

Airmobs uygulaması akıllı telefonların arka planında çalışıyor. Sürekli olarak telefonun pilinin doluluk oranını ve sağlanan bağlantının gücünü kontrol eden uygulama, yer değiştirmeleri de telefonun sabit olduğu durumlarda daha sürekli sinyal veriyor olmasına bakarak belirleyebiliyor. Uygulama, şartların uygun olduğu durumlarda Wi-Fi vericisinin otomatik olarak açılmasını ve diğer kullanıcıların birbirlerine bağlanarak veri planı paylaşımı yapmalarını sağlıyor.