ANKARA

Bilim adamları, neredeyse bir asır önce Papua Yeni Gine'de bulunan 6 bin yıllık kafatasının sahibinin, tsunaminin bilinen en erken kurbanı olabileceğini bildirdi.

Sonuçları, PLOS ONE dergisinde yayımlanan araştırma, New South Wales, Bourgogne-Franche-Comte, Notre Dame, Auckland, Papua Yeni Gine üniversiteleriyle Yeni Zelanda Ulusal Su ve Atmosfer Araştırma Enstitüsü, Papua Yeni Ulusal Müzesi ve Sanat Galerisi ile Field Müzesi tarafından yürütüldü.

Bilim adamlarının, Papua Yeni Gine'nin kuzeyindeki Aitape kasabasında 1929 yılında çıkarılan kafatasının yanı sıra bulunan tortular üzerinde yaptığı inceleme, tortuların tsunaminin ayırt edici işaretlerine sahip olduğunu açığa çıkardı. 

Kafatasının, 6 bin yıl önce güneybatı Pasifik'te bugün Papua Yeni Gine olarak adlandırılan bölgeyi vuran bir tsunaminin kurbanına ait olabileceği belirtildi.

Field Müzesi'nde görevli John Terrell, "Eğer bu kişinin binlerce yıl önce nasıl öldüğü konusunda haklıysak, deniz kenarında yaşamın her zaman güzel güneş batımları ve harika sörf koşulları demek olmadığına dair etkileyici bir kanıta sahibiz." ifadesini kullandı.