BARCELONA -  Genel Müdür Vekili İlker Kuruöz, "4G bizi çok heyecanlandırıyor ve motivasyonumuz çok yüksek" dedi.

Kuruöz, Barcelona'da başlayan GSMA Mobil Dünya Kongresi'nde, başta 4G ihalesi olmak üzere AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

4 Mart çarşamba günü detayları açıklanacak 4G ihalesi için Barcelona'daki programını yarıda keserek Türkiye'ye dönecek olan Kuruöz, " 4G bizi çok heyecanlandırıyor ve motivasyonumuz çok yüksek. En üstün kapasiteli lisansa bizTurkcell olarak çok net bir şekilde talibiz" dedi.

Turkcell olarak, bu alanda yatırım yapmak için hem istekleri hem de güçleri olduğunu belirten Kuruöz, "4G olarak en iyi hizmeti verebileceğimiz, en geniş frekansa talibiz. İhalede çıkacak olan frekanslardan en kalitelisini, en genişini biz alacağız" diye konuştu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na ve Bakan Lütfi Elvan'a "önemli bir adımın önünü açtılar" diyerek teşekkür eden Kuruöz, 4G'nin Türkiye ve Türk ekonomisine büyük katkısı olacağını söyledi.

Turkcell olarak 20 yılda altyapıya 25 milyar lira yatırım yaptıklarını, 2015 hedeflerinin de 4G lisans bedeli hariç 2,5 milyar lira yatırım olduğunu vurgulayan Kuruöz, şöyle devam etti:

"Bu yıl en agresif yatırım bütçesini ayırdık. Bunun içine frekans için yapılacak yatırımlar dahil değil ama ciddi bir yatırımımız bu sene var. 4G için de güçlü bir yatırım hedefimiz var. Bir kısım sürpriz servislerimiz olacak. 4G'de öncelik datanın hızlanması ve onun etrafındaki servislerin daha hızlı hala getirilmesi. 4G ile birlikte gelen yeni hizmetler var. Bütün bu resmin tamamını değerlendireceğiz ve bütün yatırım gücümüzü kullanarak en son teknolojileri Türkiye’ye getireceğiz. Müşterilerimize ultra mobil genişbant deneyimi sunmak adına ekonomik ve teknolojik bütün imkanlarımızı seferber ettik. 2009 yılında 3G geldiğinden bu zamana kadar data kullanımı 200 kat arttı.2014’te ise tüm data kullanımımız iki katına çıktı. Özellikle akıllı cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla kullanıcılar datayı daha fazla kullanır hale geldiler. Biz bu trendin devam edeceğini görüyoruz. 4G ile birlikte data çok, daha hızlı ve stabil hale geliyor. Türkiye’de 4G'ye çok hızlı bir adaptasyon olacağını düşünüyoruz."

4G için uzun zamandır altyapı çalışmaları yaptıklarını, teknolojik yatırımlarını 4G'ye hazır halde aldıklarını kaydeden Kuruöz, ihaleyle birlikte hangi frekansları kullanacaklarının netleşeceğini, onlar belli olduktan sonra da diğer hazırlıkları çok hızlı bir şekilde hayata geçireceklerini anlattı.

Turkcell olarak 4G sürecinin 2015 sonuna kadar tamamlanmasını arzu ettiklerini ve buna hazır olduklarını dile getiren İlker Kuruöz,  şunları kaydetti:

"Türkiye iyi bir altyapıya sahip. 4G'si olan İspanya ile Türkiye'deki 3G'yi kıyaslayan testler yaptığımızda çok yakın bir performansta olduğumuzu görüyoruz. 4G ile birlikte data ağırlığının çok daha fazla hissedileceği bir dünyaya gideceğiz. 4G’ye gidilen yolda akıllı telefonların daha çok kullanılabilmesi için yeni cihazlar yapmaya da devam edeceğiz. Akıllı telefonlar dijital uçurumu kaldırmak açısından büyük bir fırsat. Biz bütün vatandaşlarımızın akıllı telefona sahip olmasını istiyoruz." 

Öte yandan 2015-2016 yıllarında GSMA Yönetim Kurulu üyesi olan Turkcell adına Barcelona'daki toplantılara da katılan Kuruöz, etkinliğin, sektörün standartlarını, vizyonunu belirleyen çok kritik bir organizasyon olduğunu belirterek, 2018'den sonra Mobil Dünya Kongresi'nin İstanbul'da düzenlenebilmesiyle ilgili soruyu şöyle yanıtladı:

"Ben, GSMA’nın düzenlenebileceği en ideal şehirlerden birinin İstanbul olduğunu düşünüyorum. İnşallah önümüzdeki dönemlerde Barcelona’dan sonra seçilen şehir İstanbul olur."

Genel kurul çağrısı 

Turkcell yönetimindeki son gelişmeleri de değerlendiren Kuruöz, "Turkcell’in yönetim kurulu fonksiyonunu sürdürmeye devam ediyor. 5 yerli 2 yabancı bağımsız üyemiz var. Onlar görevlerine devam ediyorlar. Ben de 1 aydır genel müdür vekili olarak bayrağı devraldım ve 2015 yılı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yönetim Kurulumuz üzerine düşen görevi yaptı ve mart ayında genel kurul çağrısını yaptı. Mart ayında genel kurulumuzun olmasını bekliyoruz. Ondan sonraki sürece de birlikte bakacağız” diye konuştu.