Kişisel gelişim birey olarak insanın yaşamında ölümüne kadar kendini geliştirmesidir. İnsanoğlu her gün televizyon, gazete, internet, okudukları kitaplar ve okullarda görmüş olduğu dersler sayesinde yeni bilgiler öğrenerek kendini geliştirmektedir. İnsan kendi alanını bularak da bir yönde kendini geliştirmektedir. Kişisel gelişim birey çok yönlü geliştirmeyi amaçlar. İnsanı sosyal  hayatında, iş hayatında etkili, verimli, güçlü kılarak hayatına yön vermeyi amaçlar. Kişi bunu ancak farklı öğrenmeler gerçekleştirerek yapar. Bu öğrenmeler arasında ilişki kurduğu takdirde yaratıcı düşünme becerisi kazanabilir.  İşte kişisel gelişim ile bu amaçlanarak kişi bu potansiyel ve ilişkileri güçlendirip geliştirerek yapılandırmaktadır. Kişisel gelişim ile kişilikleri gelişen kişi artık çevresiyle olan etkileşim ve iletişimde daha gelişken hale gelir. Artık sosyal yaşamında daha etkili, verimli ve mutlu bir kişi olur. Buna fayda ya da yatırım diyebiliriz. Çünkü sosyal varlık olduğundan çevresi çevresinden etkilenebilir. Şimdi Kişisel gelişim uzmanı ve yaşam koçu Nursu Akın Erlik’ten kişisel gelişimin inceliklerini öğrenelim.
HATİCE OPAK BİLGİN: Nursu Akın Erlik kimdir, kendinizden bahseder misiniz?Bilgisayar Mühendisi olarak  Kişisel gelişimle nasıl tanıştınız?
NURSU AKIN ERLİK: 46 Yaşındayım yani 1968 doğumluyum. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar mühendisliği bölümü mezunuyum. Trakya’lı bir anne babanın çocuğuyum. 13 yaşında biri kız, biri erkek ikiz annesiyim. Uzun yıllar Sabancı grubunun Akbank’ın Net Wörk ve telekomünükasyon bölümünde çalıştım. Keyifliydi, mesleki tatmin açısından çok güzeldi. Arda ile Cansu’nun doğumu hayatımı değiştirdi. Evlilik hiç bir şeydi. Plaza insanıydım. Susmak bilmeyen telefonlarım vardı, sonra susmak bilmeyen ikiz çocuklarım dünyaya geldi. İyi ki de geldiler. Hayatımda 1 ler, 0 lar var, beyazlar, siyahlar vardı. Çocukların doğumuyla hayatıma griler girdi. 7/24 çalışmam gerekiyordu. Fiziksel olarak herşey zorlaştı. Sonra ne yapabilirim diye düşündüm. Birikimim var, donanınım var. Hangi insan işyerinde daha mutlu düşünmeye başladım. Acaba bu kadar birikimle ne yapabilirim diye düşündüm. Mastır fikri geldi. Marmara Üniversitesinde “Yönetim bilgi sistemleri” üzerine mastır yaptım. Projeler hazırlıyoruz, hazırladığımız projeleri sunuyoruz. Bir gün hocam dedi ki; sunumlarını çok güzel yapıyorusun, seni daha iyi dinliyorlar. Bana böyle söylemekle bir yol açtı. Sevgiyle analım Prof. Dr. Emin Arca, Küçük küçük eğitim programları hazırladım. Rotary Kuluplerine satış, pazarlama, sistem düşüncesi, Sonra İngiltere temelli İnnovatori Türkiye’de yapılanıyorlardı. Eğitimcinin eğitimi aldığım en güzel eğitimdi. Bildiğini ortaya dökmek gibi. Doğa innovatori eğitim programlarının oluşturulması hakkında çalışmalar yaptık. Mutfaktaki kısmındaydım. NLP eğitimi aldım. NLP İçsel değişim teknolojisi ile başlayan  zamanla kişisel gelişimin tüm alanlarını kapsayan bir hale gelerek kişisel gelişimin yeni versiyonu olarak görülmeye başlayan bir teknolojidir. İnsanlar dokunsal mı, işitsel mi, görsel mi, öğreniyorlar. Hem teknik, hem davranış bilimleri öğretir. Oldum, piştim yok. Devamlı öğrenmek gerek. Okan Üniversitesinde kişisel gelişim eğitimi verdim. Orada bir dekanın konuşmasından çok etkilendim. Törenden sonra e-mail attım. Beraber proje üretebilir miyiz dedim. Mezuniyet sonrası iletişim, sunum, hedef belirleme, liderlik, stratejik düşünme başlıkları altında projeler yaptık. Güzel geri dönüşler oldu. Bu dersi 3 yıl boyunca devam ettirdim. Okan Üniversitesi homojen yapısı olmayan bir yerdi. Son 3 yıldır profesyonel olarak şirketlere serbest olarak eğitim veriyorum. Profesyonellerle beraberim. 
HATİCE OPAK BİLGİN: Kişisel gelişim konularınız nelerdir?
NURSU AKIN ERLİK: Yoğun olarak iletişim becerileri, çatışma yönetimi, müzakere ikna teknikleri, müşteri odaklı zaman yönetimi.
HATİCE OPAK BİLGİN: Hangi sorunları çözüme ulaştırıyorsunuz? Size kimler başvurabilir?
NURSU AKIN ERLİK: Bireysel çalışma yapmıyorum. Hedef koymakta zorlananlara akıllı hedefler koyma, mezun olduktan sonra iyi bir iş, iyi bir maaş istiyorlar. İstekler ölçülebilir olacak. Mezun olur olmaz siyo pozisyonu isterse hayal olarak kalır. Akıllı hedeflar, yaşam koşullarına uyumlu hedefler olmalı. Yurt dışı istersen buna hazır olacaksın, kendini tanıyacaksın. Mesela Hakan Şükür Galatasaray’da UEFA kupasını alarak İtalya’ya gitti ama geri döndü. İtalyan’lar için az mı geldi. Hayır, ama orada o duyguyu yaşayamıyor. Bir kişi Anadolu’da yaşamak istiyorsa, çocukları varsa onları da düşünmek zorunda yani hedef koymada şartlar çok önemli.
HATİCE OPAK BİLGİN: Kişisel gelişimin temelinde muhteşem şekilde yaratılmış olan insanoğlu’nun içinde var  olan o potansiyeli çıkarmak yatmaktadır. Bu nasıl başarıyorsunuz?
NURSU AKIN ERLİK: O yüzden ben eğitimlerimde söylerim kişinin kendi dünyasını tanıması çok önemli. Kendimizi ne kadar çok iyi tanırsak o kadar çok severiz. İlk aşama ben kimim. Anlattığım buz dağının görünen kısmı. Juhari penceresi analiziyle kişilik pencereleri ortaya çıkıyor. Bir de gizli alanlarımız var. Politik tercihlerimiz, cinsel tercihlerimiz. Kör alanlarımız var. Ama bir de kişinin çevresinin tandığı yönleri var. Pintisin diyorlar, böylemiyim diye düşünmek lazım. Kör alanlarını bilmek gerekir onlar önümüzdeki taşlardır. Onlar kalkarsa adım atacağım. Farkına vardığında düzeltiyor. Potansiyel kenarda kalmış olandır. Çok iyi şarkı söyleyebilirim belki denememişim, resim yapabilirim belki denememişim. Analizle ortaya çıkarıyoruz. Amacımız nerede ne yapması gerektiğini anlatmak, kör alanlarını azaltmak. Daha iyiye giden yolu göstermek. Hiç gizli birşeyim olmayacak mı? Tabii ki olacak bunun için özel çaba mı sarfediyor, Kendisini keşfetmesine bağlı. Görsel mi öğreniyor, işitsel mi? Öğretmen sınav yapıyor. 5 çocuk iyi, 10-15 çocuk eh işte, 10-15 çocukta tık yok. 5 çocuk sorulara doğru cevap vermişse akıllı anlamda, geri kalan aptal. Direk etiketlme. Aslında öğretmen 5 çocuğun dışındaki çocuklara dokunmayı başaramadı. Deney mi yaptı, harita mı vardı, yok. Bunların %10 öğrenmeye duyarlı, %30 u görsel, %60’ı ezici çoğunluk yaşayarak öğreniyor. Bazı anlatılanların hikayesi olması gerekiyor. Bazısı sağ beynini, bazısı sol beynini kullanıyor. Mühendisim matematik tarafını kullanmıştır ama sözele de yatkındır. O zaman mühendisliğin Ar-Ge tarafında olmalı. 
HATİCE OPAK BİLGİN: Bu seminerleri alan insanların hayata bakış açılarında gerçekten neler değişiyor. Bazı kişisel gelişim uzmanları seminerleri mucizce gibi sunuyorlar. “Gelin hayatınız değişecek” diyorlar. Bu tür yaklaşımlar için ne söylemek istersiniz?
NURSU AKIN ERLİK: Çok güzel bir konuya parmak bastınız. Her eğitimin ilk girişinde derste Pazartesi hayatın değişecek muhteşem iletişimciler olacaksınız dersem inanmayın. Böyle bir mucize yok diyorum. Dört aşamada öğrenilir,
1-Bilinçsiz ve yetersiz: Araba kullanma örneği. Akşamları kimseye bağımlı olmadan araba kullanmak istiyorum ama ne motor, ne vites bilgim var. Bilinçli değilim. Kişisel gelişim adını hiç duymamışsa yetersiz. Bunların ne işe yaradığını bilmiyor. 
2- Bilinçli yetersiz: Araba alsam iyi olur. Nasıl kullanabilirim, kitap alsam biraz öğrenirim gibi farkındalık başlıyor. 
3- Bilinçli ve yeterli: Arabayla ilgili bilinç oluşmuş, öğrenme aşaması, çok stresli olur. Herşey hesaplı. Kişisel gelişimde nasıl olmalı, göz teması, soru sorma sanatı, ama demeden konuşmaya çalışıyorum. 
4. Bilinçsiz yeterli: Araba kullanma. Refleks haline geliyor. Kişisel gelişim de böyle. Davranış biçimine dönüşüyor. Çarpıcı örnek. AKNET personeli eğitime götürüyor. Pazartesi olmuş, geri dönenler göz teması kuruyor, günaydın diyorlar. Üç gün sonra bir sorun olduğunda günaydın diyen kalmıyor. Öğrendi gitti. İçselleştiremedi. Ses tonunu ayarlarsın, faydasını mı gördün. Bu senin davranış biçimin oldu. Hayatında uygularsın. 
HATİCE OPAK BİLGİN: Tavsiye edeceğiniz kişisel gelişim kitapları var mı? Siz kitap yazmayı düşünür müsünüz?
NURSU AKIN ERLİK: Kitaplar var tabii. Nurdoğan Arkış= Bu gün gene annen geldi. Bütün günüm mahfoldu. Özellikle tavsiye ediyorum. Annem geldi kitabı gördü o da sordu. Bu kitap kimin diye. Kural dışı yayınlarının kitapları var. Öz saygı, beden diliyle ilgili, iknanın psikolojisi ile ilgili kitaplar. Kitap yazmak çok farklı. Çok fazla kitap var taklit olsun istemiyorm. Doğan  Cücenoğlu, Üstün Dökmen’in kitapları varken yazmek nasıl olur. 
HATİCE OPAK BİLGİN: Siz eğitim verirken yabancılardan mı, yoksa Türkler’den mi örnekler veriyorsunuz?
NURSU AKIN ERLİK: Toplumun algı kanalına baktığında büyük bir kısmı kendinden birşeyler bulmak istiyor. Kendi deneyimlerimiz daha çok dikkat çekiyor. En çok kendi yaşam tecrübelerimden anlatıyorum. Açık yüreklilikle anlatıyorum, sizi çözümlüyorlar. Kendi özelinizi yanlışlarıyla doğrularıyla ortaya dökmeniz gerekiyor. Bunları yaşadık, O günün dinanikleri farklıydı. Yaşanması gerekiyordu, yaşandı, ardına bakmayacaksın. Yarına odaklanacaksın.
HATİCE OPAK BİLGİN: Yaşam koçusunuz. Yaşam koçu neler yapar?
NURSU AKIN ERLİK: Psikolog değil, terapist değil yaşam koçuyum. Hedefe giderken neler yapmalı. Hedefi kişi kendisi koyacak. Çevresel etkenler var, kişi kendi yolunu kendisi bulacak. Yaşam yolculuğu keyifli hale gelmeli. Nereye gideceğini bilirsen yolu çabuk bulursun. Ara kontroller yapılmalı. Sıkıntılı değil çok keyifli. 
HATİCE OPAK BİLGİN: Neler önerirsiniz, kişiler neler yapabilirler?
NURSU AKIN ERLİK: Kişi önce kendi kendine koçluk yapmalarını öneriyorum. Her okuduğun kitap faydalı, uygulayıcı olmak önemli. Yaşamsal mutluluğa inanan mutlu olur. İş hayatında da, eşlerde de sorun olabilir. Yaşam deneyimdir. Dünyada bütün insanlar farklı. Farklı değerlendirir. Tahammül etmek değil, karşısındakini kabul etmek gerek. Apartmanda kötü bir komşum var. Onun o haline tahammül ediyorsan zor ama empati kurmayı başarır onu gelenekleriyle, kabul ediyorsan mutlu olursun. Empati = Karşımızdakinin makosenleriyle yürümektir. 
HATİCE OPAK BİLGİN: Kişisel gelişim konusunda bize verdiğiniz bilgiler için gazete ve okurlar adına teşekkür ediyorum.
NURSU AKIN ERLİK: Ben de gazetenizdeki çalışma arkadaşılarınıza ve tüm okurlara saygılar sunuyorum.