Bilge insan, bilgiyi kötülük için değil çevresine ve kendisine faydalı olmak için kullanan, bilgiye ulaşmaktan kaçmayan ve çevresinde destek, ilgi ve saygı gören kişilerdir.

Bilge olmak deyince aklıma o gelir

Dünyanın en harika bilgisine sahip olmamız bilge olmamızı sağlamaz


İsminden bahsedemeyeceğim bilge saydığım bir insan vardı, Allah rahmet eylesin onun tüm davranışları, sözleri benim için örnek teşkil ederdi. 90 lı yıllarını yaşamıştı.

O belki mektep medrese dahi görmemiş biriydi...

O çok akıllıydı, sürekli öğrenendi,

Göremediğimiz kanıksadığımız körleştiğimiz olaylar konular hakkında hiç birimizin farkına varamadığı olaylar hakkında sarsıcı çıkarımları vardı

Çocukları çok iyi izler onların en doğal yönlerine dikkat çekerdi

Herkesin görüşünü alırken ne kadar tuhaf ve akıl dışı da olsa hiç yüzünü buruşturmadan sabırla sessizce dinler en can alıcı sorular sorabilirdi; en önemlisi nezaketin de ötesinde incelikli davranışları, halden anlayan geniş hoş görüsü, iletişim becerisi, onun duygusal zekasının güçlü olduğunu ortaya koyardı.

Sakin öz güvenli gülümseyen güçlü sezgileri isabetli öngörüsü ile saygı uyandıran bir insandı.. 
O benim için bilge biriydi...

Az Gelişmiş Kimdir?
Hakaret küfür şiddet ve etiketleme gibi davranışlar acizlik, yetersizlik ve az gelişmişlikle ilgilidir. 
Az gelişmişler az gelişmiş olduklarından kendilerinin farkına varamazlar. 
Yaşam koşullarının gözden geçirilmesi gerekir...

Farklı düşünebiliriz kimimiz iyimser ya da kötümser olabiliriz bu bizim dış dünyayı algılama biçimimizle ilgilidir. 
Süreç bizim düşüncelerimizi değiştirebilir..
Ancak düşüncelerimizi ifade biçimimiz ne düşündüğümüzden çok daha önemlidir
Bizim gibi düşünen ya da farklı bakış açılarına sahip olanlara karşı nasıl tepki verdiğimiz bizi ele verir. 
Nasıl düşündüğümüz değil nasıl ifade ettiğimiz ruh yapımızı ve  kişiliğimizi ele verir. 

Aynalama, İlgi görme ve Model Olma
*Bir köpeğe işkence edildi sanal ortamda yoğun nefretle karşılandı ve sonrasında benzeri görüntüler daha çok paylaşılmaya başlandı

*Güçsüzlere şiddet, istismar çok tepki aldı, şiddet görüntüleri yayınlandı ve daha çoğu yayınlanmaya başladı bu durum potansiyel kişiler için etki oldu

*Doktorlara, sağlık çalışanlarına şiddet görüntüleri medyada yoğunlukla yer aldı fazlasıyla tepki aldı benzeri olaylar potansiyel kişiler için sanki bir işaret fişeği gibi yaygınlaşma eğilimine neden oldu ve saldırgan kişiler caydırıcı cezalar almadılar. Sanki birileri daha akıllı olanlarla, diploması olanlarla bir kavgası vardı; son dönemlerde vasat yapının yüceltilmesi liyakat sahibi olanlara nefreti   ve tepkisel davranışların önünü açmıştı. Doktorlara yönelen şiddet görüntülerinin medyada yer alması şiddet yanlısı vasat yapıda olanların aynı davranışları aynalamasına neden olmuştur

*Aynalama demek benzeşme demektir. İnsan sempati duyduğu kendisiyle uyum içinde olan gibi davranma eğilimine girer bunu sağlayan sinir sisteminde ayna nöronlardır. Reklamlarda siyasette ticarette pazarlamada aynalamanın etkisinden yararlanılır.

*Sempati ve güven duyduğuna farkına varmadan uyum sağlarsın ona benzemeye çalışırsın ya da profesyonel davrananlar güvenini ve sempatisini kazanmak istediklerini bilinçli olarak aynalarlar.

*Sempati duyduğunu bilinçsizce de olsa aynalarken, profesyonel bir davranış olarak aynaladığın kişinin de sempatisini kazanırsın.

Duruşun sözlerin şiven giyimin tüketimin inancın duygu ve düşüncelerin onun gibi ise aynalıyorsun demektir.

*Siyasetçilerin gittiği yörenin kıyafetini giymesi atkısını atması şivesini bezetmesi,  popüler sanatçıların bir parfümü içeceği otomobili vb kullanması ona sempati duyanların o ürüne yönelmesini sağlar.

*Anneler babalar çocuklarının nasıl olmalarını istiyorlarsa öncelikle onlarla sevgi ve güven bağı kurmalılar sonrasında onlara rol model olmalıdırlar. Çocuğu ile sevgi bağınız yoksa sizin gibi olma isteği size benzeşme eğilimi olmayacaktır. Önce kendinizi yetiştirin güven ve sempati sağlayın sonra çocuklarınızın nasıl olmasını istiyorsanız önce siz öyle olun o zaten sizi aynalayacaktır. Ben bu mereti içiyorum ama sen sakın içme demenin hiçbir anlamı yoktur ancak çocuğunuzda yarın kendi çocuğuna aynı cümlelerle hitap ederken sigarasının dumanından bir nefes daha çekerek sizi özlemle anacaktır.