Bilgelik kitabının yazarı, insanları genel olarak bilmediğini bilmeyen, bilmediğini bilen ve bildiğini bilmeyenler olarak üç guruba ayırır. Yazara göre; 

Bilmediğini bilmeyenler emredici ve çevrelerindeki insanları aşağılayıcı bir tavır sergiler.

Her şeyi bildiklerini sanırlar ve her şey hakkında fikir yürütürler. Politika onlardan sorulur. İnsan ilişkileri, ekonomi ve din konusunda bile onlardan daha bilgili bir kişi olamaz. 

Bilmediğini bilmeyenlerin egoları şişkin, beyinleri fikir doludur. Bu tür insanları hemen her zaman toplumun ön saflarında görebilirsiniz. Bildiklerini sandıkları veya bildiklerinden emin oldukları kavramlar çoğu zaman soyut ve inanç boyutunda kalmış varsayımlardır.

Bilmediğini bilenler ise daha hoş görülü, mütevazı olurlar. Geri planda dururlar ve sessiz bir yapıya sahiptirler. Karakterlerindeki coşkunluk bir gösteriye dönüşmez. İstenmedikçe ne fikir ileri sürerler ne de bilgiçlik taslarlar. 

Bir de üçüncü tür insan var ki bunlar bildiğini bilmeyenlerdir. Az sayıda olan bu kişilerin derin bir sezgi gücü ve algılama yetenekleri bulunur. Fakat bu bilginin ne kaynağını ne de nasıl kendilerine ulaştığını bilebilirler. Yani bildiğini bilmeyen insanlardır.

Bildiğini bilmeyen bir insana örnek olarak Hintli matematik dehası Srinivasa Aijangar Ramanujan gösterilebilir. Ramanujan, zihinden çok çabuk hesap yapan, okulda matematik ödülleri kazanan bir

çocuktur. Boş vaktinde matematik formüller yazar ama onlara nasıl ulaştığını kendi de bilmez. 

Formüllerin birçoğunu gece rüyasında kırmızı harflerle duvara yazılı şekilde gördüğünü

söylemekten öte bir bilgi verememiş.

1913 yılında sezgisel olarak keşfettiği formülleri İngiltere'deki unlu matematikçi Godfrey Hardy'ye gönderir. 1918 yılına kadar burada kalan Ramanujan birçok matematik formül ileri sürer. Bunlardan bazıları o kadar karışıktır ki, bugün bile kesin olarak kanıtlanmış değildir. 

Öngörü sahibi Ramanujan tüm ömrünü matematiğe adayan, çok karmaşık formülleri ortaya koyan eşi ender rastlanan, nasıl bildiğini bilmeyen bir dahi olarak tarihe adını yazdırır.