Bey’in fırtınası ile hiçbir alakası yoktur belirtisiyle,mizahi bir tavırda başlayalım yazıya. Aileler de erkek, kadın veya bey,hanım diye tanımlamalar sıklıkla kullandıklarımızdır. Erkeğin doğru veya yanlış sebeplerle öfke kusma haline “bey’in fırtınası” diye tanımlama getirebiliriz ki,yazı konumuz bu değildir.
 
Beyin fırtınası yapmak, sahip olduğumuz sorunlara çözüm üretmek ya da halen hazırdaki mevcut duruma daha iyi, daha verimli, daha ekonomik, daha ergonomik vb yollar bulabilme sistemidir. Kurumsallaşmış şirket ve firmalar bolca yapabildiği gibi firmalar, sosyal kurumlar, hatta kişiler dahi birkaç aklıselim dostuyla gerçekleştirebilir. Defaten uygulamalarımla fayda ve gerekliliğini görmüşümdür. Kolay ve hayatınıza bir sistem olarak katmanız olabildiğince basittir.
 
Temel şartlar, mutlak yazacaksınız ve beyin fırtınası yapmak için aklıselim asgari 4 kişilik bir ekip oluşturacaksınız. Bu katılımcı sayısının özel durumlar haricinde 8 kişiden fazla olması ise tavsiye edilmez. Sorunu yazın, sorunun çözümüne dair her fikri maddeler halinde not alın. Çözüme dair öneriler bittikten sonra,her maddeyi tek tek aynı ekip ile tartışın. Bu tartışma sonrası sona kalan azami 3,4 öneri üzerinde araştırmalar yapın. Aynı gün veya araştırma süresine bağlı olarak birkaç gün içerisinde doğru sonucu ekibin ortak kararıyla tespit edin. Sistemin halen hazırdaki sorun çözme şeklimizle en bariz farkı yazarak çalışma, sonuca yine yazarak ulaşma şeklidir.
 
İnsan fıtratı ve aklı gereği genelde yazmaktan uzak durur. Çözüm olabilecek çok alternatifi düşünerek net görmekten uzak olduğundan eleme yoluna gider.Bu sistem yazılı ve takvimsel bir işleyiş içinde olduğundan, keyfi elemelerden sizleri uzak tutar. Büyük sorunları çözmede, büyük gelişmeleri sağlamada kullanılabileceği gibi, küçük diye tanımlayabileceğimiz sorun ya da gelişmeleri sağlayabileceğimiz konularda da kullanabiliriz.
 
Sorun ya da gelişme yapmak istediğiniz konuyu,en şeffaf ve açık haliyle yazın
Yeterlilik testi aranmaksızın ekibi oluşturun
Ekip yazmanını belirleyin
Beyin fırtınasına başlayın
Elde ettiğiniz verileri değerlendirin ve eleyin
En doğru sonucu belirleyin ve hayata geçirin
 
Sistemin en kısa yol haritası yazdığım maddeler üzerinden işlerlik kazanır. Hayatında, hayatlarınızda sorunlara çözüm üretmek gibi sahip olduğun duruma daha kaliteli bir nitelik, kalite kazandırmak içinde kullanmanız, size, çevrenize, şehrinize, ülkenize, insanlığa pozitif katkılar sunacaktır.
 
Türk milleti tarihten bu yana tarım ve hayvancılık uğraşı ve savaşçı yapısıyla ön planda olmuştur. Gelişen yıllarla birlikte farklı alanlarda da yapılanma uğraşı ve gayreti içindedir. Dar yada geniş iştigal konuları, ilgi alanları temelinde doğru tespit ve doğru planla başarı vaad eder. Geri kaldığımız, başarısız olduğumuz konuları irdelediğimizde tespit ve planların yok ya da gerektiği gibi olmadığını görürüz. İyi, daha iyi, en iyiye ulaşmanın yolu, hedeflerin doğru tespiti ve gayretle çaba gösterme halidir. Bir çivi bir nal, bir nal bir at, bir at bir süvari, bir süvari bir manga, bir manga bir bölük, bir bölük bir alay, bir alay bir ordu, bir ordu bir millettir. Tanımlamalardaki atlamışlıklarıma rağmen en baştaki bir manga neferinin sorunlarıyla olaya müdahil olması, başarısız olabilmeye ihtimal doğurur.Pozitif anlatmak gerekirse; Çanakkale savaşımızdaki “SEYİT ONBAŞI”nın tek top atışıyla düşman gemisini bertaraf etmesi, takdirdir. Takdiri beklemek tabiki inancımız, itikatımız gereği mutlaktır ama tüm çalışma ve tedbirlerin akabinde olursa.