Kaliteli yaşam ya da kalıcı kilo denetiminde tek kural ömür boyu “yeterli ve dengeli” beslenin.
4 temel besin grubunu her ana öğünde ( sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeği) mutlaka tüketilmelidir.
Sık aralıklarla gün içerisinde 3 ana, 3 ara öğünü dengelemeniz gerekir.
Her öğün arası 2.5 saatlik sürelerin aşılmamasına gayret gösterin.
Öğün atlandığında kan şekeri düşümüne ve dolayısıyla insülin hormonunun artışı ile birlikte iştahın açılmasına neden olursunuz.
Düşük glisemik karbonhidratların sindirimindeki yavaşlılık pankreasınızın daha az insülin salgılamasını sağlar.
Bilinçli su tüketin. Alınan su miktarı azaldıkça, vücutta depolanan yağ miktarının artmaya başladığını unutmayın.
Kalsiyumdan zengin bir beslenme programı metabolizmanızı hızlandırır.
Günlük lif tüketimi 30 grama çıkardığınızda daha kolay kilo verebileceğiniz gibi doygunluk hissini artırır.
Bitki çaylarından ıhlamuru, çaylardan yeşilini tercih edin.
Akıllı yağlar, karbonhidrat ve proteinleri tercih edin.
Ceviz, fındık ve bademdeki yağlar enerji harcamasını %15 artırır. Tokluk verir, iştahı keser, şekeri düzenler, kolesterolü düşürür.
Çorbalar düşük kalorili, enerji yoğunluğu az besinlerdir. Açlığı bastırır, kalori alımını kontrol eder, içmesi uzun sürer dolayısıyla hızlı yeme alışkanlığı olanların aşırı yemesini engeller.
Şarlatan diyetlerden uzak durun.
Maden suyu günde 1 şişe içildiğinde karaciğer, safra kesesi yolları ile kalın bağırsağın düzenli çalışmasını sağlar.
Hatalı besin seçmemeye özen gösterin.
Besinlerin organizmaya olan yararlarını iyi bilin.
Besinlerin hazırlanması, pişirilmesi ve saklanması ilkelerine dikkat edin.
Fazla alınan alkol metabolizmanızı yavaşlatır.
Yavaş ve sindirerek besinleri tüketin. Her lokmayı 20-25 kere çiğnemeden yutmayın.
Duygusal açlık ile gerçek açlığı ayırt edin.