Saygıdeğer Önce Vatan okurlarım, bu hafta sizlere ipuçları vererek, başka bir meyveyi tanıtacağım. Adı söylenince aklınıza adeta bir sağlık iksiri gelmesi gerekir. Nedeni mi? İçinde A, B1, B2 vitaminleri ağırlıklı olmak üzere diğer bazı vitaminleri, sodyum, klor, magnezyum, potasyum ve çinko olmak üzere birçok minerali ihtiva etmesinden dolayı tabii ki. İşte bitkimiz kendisini anlatıyor:
Ben, Akdeniz Bölgesi diyetinin vazgeçilmez parçasını oluşturmaktayım. Ülkemiz için de ekonomik ve sağlık yönünden çok değerli bir ürün olarak bilinmekteyim. Diğer sert kabuklu meyveler gibi, uzun süre depolanabilme özelliğim sayesinde insanlığın var oluşundan bu yana günlük diyetin önemli bir parçası olmam nedeni ile mutluyum.  Hem meyvem hem de yapraklarım yıllardır ilaç olarak kabul görmektedir.
           Avrupa Ülkelerinde yapraklarımı içeren bir ilaç formülü kas sistemi tedavisinde ve sindirim sistemini yatıştırmada kullanılmıştır. 16 ve 17. yüzyıllarda bazı bitkiler benzedikleri vücut azalarının rahatsızlıklarının tedavisinde değerlendirilmiş, bu bağlamda ben de, beyin ve baş rahatsızlıklarının tedavisinde, zihni geliştirmede, duygu, his ve heyecanı kontrol altına almada bitkisel ilaç olarak kullanılmaktayım.
         Son yıllardaki klinik ve bilimsel çalışmalar, benim sağlığınıza etkimin söylenti olmaktan daha da öte olduğunu kanıtlamıştır. İnsan sağlığına olan faydalarımın bilinenden daha fazla olabileceği de ifade edilmektedir. Bu yüzden ben, daha sağlıklı bir yaşam tarzı için her yaştan insanın mutlaka günlük diyetine ilave edilmesi gereken besin kaynaklarından belki de en önde geleniyim. Günde 3-4 adet beni tüketmeniz sizlere büyük yararlar sağlayacaktır.
          Bende ki yüksek orandaki omega-3 yağ asitleri kalp hastalıklarını, inmeyi, diyabeti, yüksek kan basıncını ve klinik depresyonunu azaltmakta, kandaki kolesterol seviyesini düşürmekte, kalp atışlarında düzensizliği önlenmesinde yardımcı olmaktadır.
          Ayrıca bünyemde barındırdığım fitosteroller, kalın bağırsak, göğüs ve prostat kanseri gibi kanser türlerinden sizlerde korunma sağlıyor, bağışıklık sisteminizi de güçlendiriyor ve iyi kolesterol oranının kötü kolesterol oranına göre artmasına yardım etmektedir. Bununla birlikte yapımdaki l-arginin ise, kan damarlarının iç tarafının (cidarının ) pürüzsüz ve düzgün olmasını sağlayarak kan-damar sisteminin rahat hareketini sağlıyor.
           Beyin organına benzediğimden, bilim insanlarınca kavrama ve anlamayı geliştirdiğim ileri sürülmektedir. Asya kıtasında ben hala beyin gıdası olarak kabul ediliyor, bu ülkelerde öğrenciler, sınavlardan önce beni yiyerek başarı sağlama yoluna gitmektedirler.
           Bendeki melatonin, beyin tarafından salgılanan melatoninin insan vücudunun kullanıma hazır formunu içermektedir. Melatonin, gece çalışan ve zaman farkından dolayı uyku düzensizliği çeken kişilerde uyuma rahatsızlıklarını ortadan kaldırabiliyorum.
           Antioksidan özelliğim dolayısıyla kardiyovasküler ve sinir sistemine zarar veren parkinson ve alzheimer gibi çok kuvvetli hastalıkların gelişimini bir ölçüde yavaşlatacağım ileri sürülmektedir.
          Beni tanıdığınızı biliyorum. Ama yine de olsun. Bu hafta çetin bir soru yerine çetin cevizi (!) anlatmaya çalıştım.
          Sağlıklı, mutlu günler diliyor, saygılar sunuyorum.