Ruhani bir iklimin hakim olduğu, orucun ruh ve bedenlerimizi terbiye ettiği bu ayda biraz da “ego” ya biraz bakalım neymiş bu “ego” ne değilmiş.
Ego sadece “ben” dediğimiz cümlelerde değil aynı zamanda sonu dır, dur, dir le biten veya ‘ben’ ile başlayan cümleler gizli ego düşüncemizin ürünüdür.
Ego her zaman olumlu cümlelerden oluşmaz. Olumsuz cümlelerde kişinin gizli bilinçaltı ortaya çıkar.
İyi bir ilişki yürütmek imkansızDır.
Para kazanmak zahmetliDir.
Ben çok özelim.
Ben çok çalışkanım.
Bu liste uzar, gider. Peki, bu ego mirasını ne zaman alıyorsunuz veya nasıl oluşuyor. Yaklaşık 10 yaşına kadar ailenizden ve çevrenizden aldığınız ve küçük yaşlardaki halinizin yansıması diyebiliriz.
Freud'un sözüyle ego şahlanmış bir at üzerindeki şövalye gibidir. İd ile süperegonun isteklerini uzlaştırmaya çalışan hakemdir.
İd, zevk temelli bir istekler ve aşırı ısrarcı temel enerjinin çıkış noktasıdır. Temel ve en ilkel benliktir. Ana kaynağı cinsellik, açlık gibi ihtiyaçların en bencilce doyurulmasıdır.
Ego ise "id"in bu isteklerini gerçeklikle karşılayan kısımdır. Çeşitli savunma mekanizmaları ile "id"i dengeler. İd ve süperego arasındaki dengeleyici unsurdur. Temel görevi kişisel güvenlik sağlamak ve "id"in bazı isteklerine izin vermektir. Freud ileriki yıllarda gerçekliği test etmek, savunma, bilgi sentezi ve zekâ fonksiyonları ile hafızayı bu merkeze bağlamıştır.
Süperego, baba figürünün ve kültürel adetlerin içselleştirilmiş bir sembolüdür. "İd"in ihtiyaç ve talepleriyle çatışma halindedir. "İd"ye karşı saldırgandır. Tabuları ayakta tutar.
Öfkelisiniz, kibirlisiniz, aşırı gururlu ve inatçısınız harika siz de bir ego tutsağısınız.
Sürekli kendini anlatan, sürekli övülmek isteyen ve kendi dışında hiç kimseyi kabul ve takdir etmeyen kişi kafayı kendisiyle bozmuştur diyebiliriz. Sen ve biz bilinci oluşması için öncelikle kişinin bu yönünü iyi bilmesi gerekir.
Belki bir parça ego faydalı olabilir ve kişiyi koruyabilir dışarıya karşı fakat daha fazlası kişide zamanla doyumsuzluk ve çevresindeki insanların rahatsız olmasına neden olur.
Peki ne yapalım da  “egoist” yönlerimizi törpüleyelim. Öncelikle şunu belirtelim bir parça ego faydalıdır ve kişilik özelliklerini belirler. Kişiyi diğerlerinden ayırır, farklı kılar. Tehlikeli nokta egonun bencilliğe dönüştüğü noktadır.
Egonuzu tatile çıkarın bir süre, iç dengenize dönün. Ve insanlık adına bir şeyler yapın. Benlikten çıkıp Biz olun. Orada gerçek mutluluk var.