Belma Belen : “Sunuculuk sorumluluk isteyen bir iş”

Öncelikle bize  kendinizden  bahseder misiniz?

İzmirliyim ancak Ankara’da doğdum büyüdüm. İktisat mezunuyum. Başkent iletişimde spikerlik sunuculuk eğitimi aldım. Yapımcı spiker sunucuyum. Televizyon programlarımın yapımı ve sunumu bana ait. Yıllardır ulusal kanallarda hem canlı yayın hem bant program yapıyorum. Ayrıca  yoğun bir şekilde festival ve kongre, konferans vb. sunuyorum.

Neden Medya ? 

Benim kişiliğime duruşuma çok uygun bir sektör. İşime aşığım, sevdiğin işi yapmak hayattaki en büyük şanslardan biri diye düşünüyorum. Çoğu insan her sabah mecbur olduğu için işe gidiyorken ben çok sevdiğim ve eğlendiğim bir iş yapıyor ve üzerine bir de  para kazanıyorum. Bu anlamda şanslı olduğumu düşünüyorum.

Medyaya ilk adımı nasıl attınız?

Görüntü avantajım olduğu için teklif geldi. Bu sektördeki yeteneğimi ondan sonra keşfettim. Kendimi geliştirmek için çok çalıştım. Hemen spikerlik sunuculuk eğitimi aldım ve Flash tvde ilk kez ekrana çıktım. Eğitim alırken zaten program sunuyordum hatta diksiyonun zaten çok güzel ve ekrandasın niye eğitim alıyorsun diyenler oldu. Ben önce ekrana çıktım sonra eğitim aldım ve çokta doğru bir iş yaptığımı düşünüyorum. Eğitim almak çok farklı bakmamı sağladı ve medyanın çok başarılı isimlerinden ders aldım. Çok önemli televizyoncular tanıdım. Kendimi geliştirmek için sürekli ekrandaki başarılı spiker ve sunucuları gözlemledim. Diksiyon ve beden dillerine dikkat ettim. Çok çalıştığım ve işimi de çok sevdiğim için ilerlemem zor olmadı.

Örnek aldığınız isimler var mı ? 

Bu işi hakkıyla yapan emek veren herkesi dikkate alırım ve sürekli gözlemlerim.  Maalesef tv izlerken izleyici değil de televizyoncu gözüyle bakıyorsun her detaya. Sürekli montaja sunuma müziklere sunucuya spikere diksiyonlarına ve beden dillerine bakıyorum. Bir sunucu spiker, eğitimli mi ve deneyimli mi anlamak hiç zor değil benim için. Nazlı Çelik in haberciliğini beğeniyorum. Ekrandaki duruşu diksiyonu ve öz güveni etkileyici.

Medya dışında yapmak istediğiniz çalışmalar var mı?

Hayır medya dışında başka bir iş yapmayı düşünmüyorum. Ben çok iyi kanallarda  daha da güzel programlar yapmak istiyorum. Sahneye yakıştığım için Birkaç kez şarkı söylemem konusunda teklif geldi. Oyunculuk teklifleri oldu. Şarki söylemeyi deneyebilirdim diye düşünüyorum. Ama öncelikle benim eğitimini aldığım ve yıllardır emek verdiğim iş televizyon programcılığı.

Mesleğinizde bir rekabet baskısı/etkisi hissediyor musunuz? Eğer hissediyorsanız bu mesleğinize nasıl yansıyor? Bu rekabet ortamının size ve mesleğe olumlu olumsuz etkileri nelerdir?

Medya sektöründe tabi ki müthiş bir rekabet ve kıskançlık söz konusu. Bugüne kadar kimsenin ne yaptığıyla ve ne kazandığıyla ilgim olmadı. Hep kendimi geliştirmek için çalıştım. Tabii ki geride kalmamak güzel işler yapmak gerekiyor. Ancak bu rekabetten dolayı kendimi hiç baskı altında hissetmedim. Sadece yaptığım programları nasıl daha da iyi yapabilirim daha iyi kanallara taşıyabilirim ona baktım.

Medya dünyasında bir şeyleri değiştirme şansınız olsa neleri değiştirirdiniz?

Bu işi gerçekten başarıyla yapanlarla yapmayanlar ayrı tutulsun sadece güzellik ve ikili ilişkilerden dolayı kimse hak etmediği yerde olmasın. İşini iyi yapanlara saygım sonsuz.

Yaptığınız iş için kurs eğitimi şart mı  ya da bu işi yapabilmek için sizce iletişim mezunu olmak gerekli midir ? 

Bu iş için eğitimli biri olarak eğitim alınmasını tabii ki öneriyorum. Ancak iletişim fakültesinden mezun olmak şart değil. Şu anda ekrandaki spiker ve sunucuların yüzde doksanı iletişim mezunu değildir. İletişim mezunları daha çok kamera arkasındadır. Ancak spikerlik sunuculuk diksiyon eğitimi özel kurumlardan mutlaka alınmalıdır.

Kendinizde bir şeyleri değiştirme imkanınız olsa neleri değiştirirdiniz?

Kendimde değiştirmek istediğim pek bir şey yok aslında. Sevdiğim işi yapıyorum ve bu işi yapmak için gerekli vasıflara sahibim. Çalışkanım, dürüstüm ve sağlıklıyım çok şükür. Duruşumu seviyorum.

Medya ile aranız nasıl? Televizyon, internet, gazete, dergi gibi iletişim araçlarından ne şekilde faydalanıyorsunuz? Sosyal medya ile aranız nasıl?

Bir televizyoncu olarak ,yazılı ve görsel medyayla aram gayet iyidir. Hangi kanalda hangi programlar var kimler yapıyor ve sunuyor sürekli takip ederim. Etmekte zorundayım. Günümüzde sosyal medyanın önemini inkar edemeyiz. Sosyal medyayı aktif kullanmaya çalışıyorum. Geniş kitlelere ulaşma anlamında çok etkili olduğunu düşünüyorum

Televizyonla  ilgili çalışmalarınızdan bahseder misiniz ? 

Son altı yıldır Tgrt Haber ekranlarında canlı olarak Başkanlar Anlatıyor programını yapıyorum. Ayrıca Belma Belen ile Geziyoruz da yıllardır Tgrt haber  de yaptığım bir diğer programım. Gezi programlarım oldukça keyiflidir. İlk Tgrt habere geçişim Belma Belen ile Festivaldeyiz programı ile olmuştur. Çok festival sunduğum için Tgrt haberden böyle bir program yapmam konusunda teklif geldi  ve Tgrt habere geçişim bu şekilde oldu. Programlarımın hem yapımcısı hem sunucusuyum.

Başkanlar Anlatıyor programından bahseder misiniz ? 

Evet yapım ve sunumu bana ait olan Başkanlar Anlatıyor adeta bir marka haline geldi. Türkiye’nin başkanlara özel tek programı. Canlı yayında başarılı ve seçkin belediye başkanlarını ağırlıyorum. Değerli başkanlarımız programda il ya da ilçelerini ve projelerini anlatıyor. Başkanlar Anlatıyor çok önemsediğim bir proje. Bu program sayesinde ciddi bir siyasi çevrem oldu.

Bugüne kadar pek çok belediye başkanı ile söyleşileriniz oldu sizin en çok aklınızda kalanları hangileriydi , neden ? 

Program yaptığım bütün başkanlarımız çok değerli. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Mehmet Sekmen ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Fatih Mehmet Erkoç çok sık program yaptığım başkanlarımız.

Belma Belen’le Geziyoruz programından bahseder misiniz ? 

Belma Belen ile Geziyoruz keyifli bir gezi programı. Özellikle başkan programları ve gezi programları uzmanlık alanım. Ve keyifle yaptığım programlar. Gezi programım sayesinde Türkiye’ nin her yerini gördüm. Köylerine kadar. Televizyoncu olmasam bu kadar yeri görme, bu kadar kültürü tanıma imkanına sahip olamazdım.

Gezdiğiniz yerlerden sizi en çok etkileyen hangisiydi ? 

Erzurum’da sayısız program yaptım. Oranın kültürü ,insanı ,tarihi dokusu beni her zaman etkilemiştir.

Belen Yapım ve çalışmalarından bahseder misiniz ? 

Belen Yapım bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çok güzel projelere imza atacak. Şu anda farklı kanallarla görüşmelerimiz devam ediyor. Aslında hayalim her zaman gündüz kuşağında kadınlara yönelik bir canlı yayın yapmak olmuştur. İnşallah yakında onu da hayata geçireceğim. Yelpaze çok geniş çünkü hem yapımcı hem sunucuyum, hem canlı yayın hem bant program yapıyorum. Artı hem siyaset hem magazin programı yapıyorum. Böyle olunca da yoğunluk fazla oluyor.

Bugüne kadar pek çok özel protokol sunumu tören sunumu gerçekleştirdiğiniz bize özel etkinlik sunumu çalışmalarınızı anlatır mısınız ? 

Yoğun bir şekilde festival ,  kongre ve konferans sunuyorum.  Bugüne kadar Türkiye’ nin en büyük festival ve protokollerini sundum. 2013 yılbaşı milli piyango çekilişini canlı yayında ben sundum ve saat tam 12 de canlı yayında 45 milyonu belirleyen butona bastım. Meslek hayatımdaki en özel sunumdu diyebilirim. Özellikle festival sunumlarından büyük keyif alıyorum.

Gelecekte ne tür projeler olacak ? 

Şu anda yaptığım programlar devam edecek ancak biraz önce ifade ettiğim gibi gündüz kuşağında bir kadın programı yapmayı çok istiyorum. Önümüzdeki dönem ne getirir bilemem birazda kısmet diyelim.

Sizce sunuculuk stresli bir iş mi ? 

Sunuculuk sorumluluk isteyen bir iş. Bir organizasyonun yüzü, vitrini oluyorsun. İnsanlar sana güveniyor, her zaman söylüyorum sunum vitrindir, sunum profesyonel bir iştir. Sorumluluk ön hazırlık disiplin ister. Stres yaparsan hata yaparsın. Heyecan tabii ki biraz olmalı ama stres asla. zaten özgüveniniz tamsa ve deneyiminiz varsa stres yapmazsınız. Festival ve protokol sunumlarında deneyim çok önemlidir. İkisi çok ayrı sunumlardır. Çok fazla aksilikler olabiliyor organizasyonlarda. Bunları ancak deneyimli bir sunucu örtebilir.
Televizyon programı sunuculuğu ile sahne sunuculuğu da farklı işler. Çok iyi tv programı sunabilirsiniz ama on binlerce kişinin önünde festival sunmak o kalabalığı idare etmek farklı bir deneyim gerektirir. Her spiker sunucu festival sunamaz

Sizce iyi bir sunucunun özellikleri nelerdir ? 

İyi bir sunucu eğitimli ve özgüvenli olmalı. Konuşabilme ve hitap edebilme yeteneği , pratik zeka çok önemli .

Sizce ekranda olmak için güzellik şart mı ? 

Ekranda olan insanların güzel olmaları tabi ki bir avantaj. Sonuçta görsel bir iş yapıyoruz. Görüntü, konuşabilme yeteneği ve özgüven olmalı. O özgüvende eğitim ve deneyimle oluyor. Evet insanlar ekranda ve sahnede güzel insan görmek istiyor ancak bir sunucunun sadece güzel olması hiçbir şey ifade etmez. Önce profesyonellik olmalı. Profesyonelsen ve görüntün varsa o zaman avantajlısın aksi takdirde rezil olursun. Bugün ekranda çok güzel olmayan ama   yeteneğiyle ve sempatikliğiyle öne çıkan sunucular tabi ki var. Ama kabul etmek lazım medya sektöründe güzel olmak bir avantaj.

Yeni Medyanın ( Sosyal Medya ve İnternet ) Geleneksel Medyayı ( Radyo – tv gazete ) Yok edeceği söyleniyor siz buna ne dersiniz ? Yeni Medya sizce ne yönde ilerleyecek ? 

Yeni medya yani sosyal medya ve internet çok çok önemli ve hızla ilerliyor. Ancak geleneksel medyayı çok yakında tamamen yok edeceğini düşünmüyorum.

Boş zamanlarınız nasıl değerlendiriyorsunuz?

Çok boş zamanım olmuyor, tempom oldukça yoğun. Zamanım olduğunda ailem ve arkadaşlarımla birlikte oluyor ve alışveriş yapıyorum.

Hayatımın Kitabı/Filmi diyebileceğiniz bir kitap/film var mı?

Kelebeğin rüyası çok etkilendiğim bir kitaptır.

KırmızıTürk/ spiker dünyası  hakkında neler söylersiniz ? 

Kırmızı Türk’ ü çok başarılı buluyorum. Çünkü spiker ve sunuculara özel tek internet sitesi ve başarılı işlere imza atıyor. Düzenlediği ödül törenleri konferans ve etkinliklerle göz dolduruyor Kırmızı Türk. Cengizhan Kaya’yı kutluyor başarılarının devamını diliyorum.

Gelecek planlarınız nelerdir? Şu an bulunduğunuz konumdan memnun musunuz ve gelecekte kendinizi nerelerde görmek istersiniz?

Şu anda bulunduğum duruma çok çalışarak geldim. Güzel işler yapıyorum. Ancak durmak yok yola devam. Daha da güzel programlar nasıl yapabilirim bunun için çalışıyorum. Hedeflerim büyük.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey, takipçilerinize vermek istediğiniz bir mesaj var mı? 

İşimi büyük bir sevgiyle yapıyorum ve çok çalışıyorum. Böyle olunca da başarı kaçınılmaz oluyor. Bu yolda desteğini ve ilgisini esirgemeyen başta aileme, arkadaşlarıma ve tüm takipçilerime çok teşekkür ediyorum. Cengizhan bey size de teşekkür ediyor, spiker dünyasına dair yaptığınız başarılı çalışmalarınızdan dolayı sizi ve Kırmızı Türk’ ü kutluyorum.