Bebekler

Kayda geçebilseydim keşke..!
Unutmuşum… Bir yaşına henüz gelmiş bebeği izledim bugün. Belki yüz kere düşüyor ama her seferinde ilk defa denermiş gibi yürümeye kalkmaya zorluyor kendini. Başarının tarifini gördüm o an o bebekte; ısrar, inat ve sabır!

Her davranış aslında onun kaslarını güçlendiriyor, meleke kazandırıyor ve otomatikleştiriyor.

Keşke hareketlerini çekebilseydim, "ben zaten yapamam beni aşar!" diyenlere ders verirdi bebeğin kayda geçmiş o filmi.

*Yapılan araştırmalar göstermiştir ki bebekler birbirine çok benzeyen panda resimleri arasında farklı olanın rahatlıkla farkına varabilirlerken, yetişkinler ise, farkın farkına varamadıkları gözlemlenir.

*Henüz birkaç aylık bebeğe gösterilen yüz resimlerinden gülümseyen yüze daha uzun bakarken olumsuz ifadeler sergileyen yüz gördüklerinde başlarını çevirmekteler; çünkü gülümseyen insanlar güvenilir ve sempatik olanlarımız.

*Bebek gülümsemenin sahte olanına aynı ilgiyi göstermiyor

 Çocuklar

 *Onlar anı yaşama ustasıdırlar geçmişe takılmazlar; gelecek kaygısı hiç yoktur. Onlar anın farkındadırlar. Gördükleri, duydukları ve hissettiklerinden azami eğlenmeyi bilirler. Terapiste giden yetişkin çocuğunu gözlemlese öğrenecekleri vardır.

*Onlar kurgulanmış oyunları sevmezler: eğlenmek adına geliştirdikleri planlanmamış oyunlarının komik, saçma sonuçları onları eğlendirir.

*En yoksulların yaşadığı semt sokakları ve en varlıklı ailelerin bulunduğu sokaklarda oynayan çocukların her koşulda aynı davranışı gösterdikleri gözlerden kaçmaz.

 Çocuğunuzun Kibar Olmasını Sağlamak

1. Çocuğunuzu aşağılamayın

Çocuğunuza nerede nasıl davranması gerektiğini uygun bir dille anlatmaya çalışın. Kibar olmasını ona öğretirken sizin de uygun davranışlar içinde olmanız gerektiğini asla unutmayın.

"Geğirmek hoş bir davranış değildir, bunu yapmamaya özen göstermelisin, eğer yanlışlıkla yaptıysan etrafındaki insanlardan mutlaka özür dilemelisin."

2. Çocuğunuzu tekrar ederek düzeltin

Çocuğunuzu uygun olmayan bir cümle kullandığında, çocuğunuzun söylediği cümle daha uygun ve kibar bir dille ona tekrar söyleyin ve çocuğunuza "bunu mu söylemek istedin" diye sorun ya da "böyle söylemeni tercih ederdim" deyin.

3. Ona bağırmayın, ne yapmasını istiyorsanız onu söyleyin

Çocuğunuzun yapmadığı davranışlarda ona bağırmak ve sinirlenmek yerine ona yapması gereken davranış tekrara söyleyin ve bunu belirli aralıklarla tekrar edin. Ona bağırmak pek de kibar bir davranış olmayacaktır.

4. Hataları kabul edin

Bazen çocuğunuzun yaptığı yanlışlar onun elinde olmaz. Örneğin, küçük yaşlarda bir şeyler yerken etrafa dökmek çok yanlış bir davranış sayılmaz. Çünkü bu yaşlarda çocukların kontrollü davranışları yeterince gelişmiştir.  (el-kol-bacak kaslarının kontrolü) sahip değillerdir.

5. Model olun

Çocuğunuza model olduğunuzu asla unutmayın, kendi sosyal ilişkilerinizde çocuğunuza öğretmek istediğiniz şekilde davranmaya özen gösterin.

6. Çocuğunuzu insanların içinde uyarmayın

Çocuğunuza yapacağınız uyarıları mümkün olduğunca çok baş başayken yapmaya dikkat edin. İnsanlar içinde yaptığınız uyarılar çocuğunuzun kendine olan güvenini zedeleyebilir ya da size karşı tavır takınmasına ve davranışı tekrarlamasına neden olabilir.

7. Hazırlık yapın

Akşama çok önemli bire yere davetlisiniz ve çocuğunuzun bazı uygunsuz davranışlar yapmasından endişe ediyorsunuz. Bu durumda çocuğunuzla konuşarak akşama hazırlanabilirsiniz. Çocuğunuza gideceğiniz yerin çok önemli olduğunu ve ondan beklediğiniz davranışları ona söyleyebilir, çocuğunuzdan bu konuda söz alabilirsiniz.

8. Tutarlı olun

Çocuğunuzdan kibar olmasını sadece arkadaşlarınız yanınızdayken istemeyin. Bunu hayatınızın içine entegre edin ve çocuğunuzdan bu davranışları sürekli göstermesini isteyin.

9. Kibarlık, kibarlıkla öğretilmeli

Çocuğunuza nasıl davranması gerektiğini söylerken ona karşı kibar olmalı, böylece sizin tavrınızı yapay değil içten olduğu hissi çocuğa verilmelidir. Kibar olmasını istediğin çocuğun nasıl davranmasını istiyorsan öyle davran