Gittikçe geçinim zorlaştı.. Hele büyük şehirlerde yaşayan insanlarımız karınlarını bile doyurmakta zorluk çekiyor. Ellerinde sıcak para zaten yok birde çok kredi kartı kullananlar borç içinde battıkça battı.
Bütçeyi ayarlayamayan insanlar, borcunu kapatmak için, başka bir bankadan kredi çekerek ödemeye çalışırken tekrar bir kart daha borç açıyor böylece evde bütçe açığı gittikçe büyüyor gelir az gider çok. 
Biz millet olarak ayağımızı bir türlü yorganımıza doğru uzatmayı beceremedik. Her nedense hep ayaklarımız yorgan dışında kaldı. Bütçemizi gelire göre ayarlayamıyoruz. Ev kirasını ödemekte zorluk çekerken bakıyorsun çocuklarımızın ellerinde iki milyonluk akıllı telefonlar geziyor. Kendimizi ayarlayamadığımız gibi çocukları da ihtiyaca göre değil de, kendimiz gibi gösteriş meraklısı olarak yetiştiriyoruz. Çocuk geliyor filancanın çocuğunun şu marka telefonu var ayakkabısı var giyeceği var derken bizde istiyoruz ki neden benim çocuğumun olmasın. Bence  bütçen yetmiyorsa kardeşim sıkıntıya gireceksen olmasın... 
Kredi kartın da borçla dolmasın. Ödemesinde güçlük çekiyorsan sonra da sabaha kadar uyuyamıyorsun. Madam olmasın. Ödeyemediğinde borcu kapatmak için başka bankadan daha kredi çekiyorsun sonrada battıkça batıyorsun. Yazık değil mi? aynı sıkıntıları çocuklarda yaşıyor.
O zaman, hiç birimiz Falancanın şunu var bunu var demeyeceğiz. Gelirimizi, giderimizi ayarlayacağız. Çocuğumuza gerekli gördüğümüz öğüdümüz vereceğiz... 
Kim istemez ki, çocuğu en iyi okullarda okusun, en iyi eğitimi alsın. En iyi giysiler giysin iyi beslensin. hepimiz çocuğumuzun hayatta başarılı olsunlar isteriz. 
Hiç düşündünüz mü? Bir çocuğun eğitimi yirmi sene, iyi bir üniversiten mezun olan çocuğun mezun olana kadar masrafı, iki yüz binden aşağı değil. Bunu için de Normal bir ailede ancak bir çocuk okuyabiliyor... Buna göre çocuklarını düşünen insanlar bir iki çocuktan fazla yapmıyor. Çünkü bütçe buna yetmiyor.
Asgari ücretle çalışan bir aile en iyi koşullarda çocuk okutmaya çalışsa ikisi de çalıştığı halde, ancak bir çocuk okutabiliyor. O da devlet okullarında devlet yurdunda  
Bunun için bir aile aldığını verdiğini bilmesi gerekir fazladan lüks olsun diye harcama yapmamalı “Ayağını yorganına göre uzatmalıdır”