Köşe yazarımız sayın Hülya ASLAN’ın İl Kültür Müdürü Sayın M.İhsan ASLANLI ile yaptığı röportajın gazetemizde yayımlandığı 28 Nisan günü ben de Batmandaydım ve Batman Engelliler Platformu’nun düzenlediği “Erişebilirlik ve Ulaşılabilirlik Paneli”ni yönetiyordum.

Sayın Aslan’ın röportajında belirttiği gibi; 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası programında ilk defa yer alan Kültür-Sanat ve Edebiyat etkinliği, yörede neredeyse unutulmak üzere olan DENGBEJ’lik (Halk ozanı- Aşıklar) kültürünün yeniden canlanmasını sağlayacak önemli bir girişim olduğunu öğrendik. İl Kültür Müdürlüğü’nün “halklar kardeştir, kültürlerimiz kardeştir, türkülerimiz ve şiirlerimiz de kardeştir” söylemleri üzerinde yoğunlaşan “KARDEŞLİK” teması, içinde bulunduğumuz süreçte en çok ihtiyaç duyduğumuz bir kavram olarak dikkatimizi çekti.

Yazımın başında değindiğim panel nedeniyle biz de 26-30 Nisan tarihlerinde Batman’daydık. Her gelişimizde olduğu gibi; bu kez de kardeşliğin ve konukseverliğin en güzeline tanık olduğumuz bu ilimizde duygulu anlar yaşadık. Şehri tam ortalayan, 3 km. uzunluğundaki Diyarbakır Caddesi’nde gördüğümüz canlılık, cadde ve sokaklarda halkın geç saatlere kadar rahat ve huzur içinde olması, park ve bahçelerdeki kalabalık, temizlik ve trafik düzeni bizleri mutlu etti.

Aslında engelli örgütleri olarak, bu kutsal topraklar üzerinde bin yıldır var olan kardeşliğimizi bizlerde yıllardır geliştirmeye çalışıyoruz. Engelli insanlarımızın topluma kazandırılması, kimseye muhtaç olmadan bağımsız yaşabilmeleri, üretken olabilmeleri ve baş etmekte zorlandıkları sağlık, sosyal, eğitsel, ekonomik, sportif ve kültürel sorunları aşabilmeleri için yaptığımız çalışmalarla, Güneydoğu illerimiz ve özellikle Batman ilimizdeki gelişmelerden memnun oluyoruz. Batman’daki engelli derneklerinin platform çatısı altında bir araya gelmeleri yanında, Batman Valiliğimiz ile Belediye Başkanlığımızın, kamu kurum ve kuruluşlarının, yerel basının ve halkın ilgi ve destekleri sorunların çözümünde önemli katkılar sağlıyor.

90’lı yıllardan beri engelliler, Batman’da dernekler içinde örgütlenerek “bu toplum içinde ben de varım” mesajını vermeye devam ediyor. Bedensel Engelliler Derneği Başkanı olarak ilk adımı atanlardan, menfur bir cinayete kurban giden merhum arkadaşımız Cesim MASLAK’ı burada saygı ve rahmetle anıyorum. Dr. Hamit ULÇAY, merhum Bilal GÖRMÜŞ, Ahmet GÜNAYDIN ve Adnan SAPANCI’nın liderliğinde Batman engellileri önemli aşamalar kaydettiler. Federasyon Başkanı iken geldiğim 2004 yılında Batman Zihinsel Engelliler Derneği’ni kuran, hem Türkiye Sakatlar Konfederasyonu’nda hem de Zihinsel Engelliler Federasyonu’nda görevler alan Abdullah GEZİCİ, halen platform başkanı olarak da önemli çalışmalara imza atıyor.

Batman’lı engelliler sadece illerinde yaptıkları çalışmalarla yetinmiyor, Başkentte ve diğer illerimizde yapılan etkinliklerde illerini temsil ediyor ve engelliler için yapılan çalışmalara katkı veriyor. Bu yıl 25.sini yapacağımız Ayvalık Özürlüler Şenliği’ne her yıl katılan Batman’lı engelliler yurdumuzun birçok ilinden gelenlerle kucaklaşıyor, KARDEŞLİK bağlarının pekişmesine destek oluyor.

Batman Engelliler Platformu adeta geleneksel bir biçimde her yıl bir panel düzenliyor. Engellilerin eğitimi, istihdamı v.b. başlıklar altında yapılan bu panellerin sonuncusu 28 Nisan Cuma günü yapıldı. Valilik ve Belediye ile çeşitli kamu kurumları yetkililerinin yanı sıra, siyasi parti temsilcilerinin, yerel basının, halkın ve çeşitli illerden gelen katılımcıların ilgi ile izledikleri panelin birinci bölümünde ERİŞEBİLİRLİK tartışıldı. Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Yusuf ÇELEBİ’nin konuşmasından sonra, Fiziki Çevreye Erişim, Bilgi ve İletişime Erişim başlıklarıyla ele alınan konular, İstanbul’dan katılan, her biri görme engelli ve Boğaziçi Üniversitesi mezunu olan Halis KUROLAY, Çağrı DOĞAN ve Emin DEMİRCİ tarafından hem sözlü hem de özel bilgisayarları eşliğinde görsel olarak anlatıldı.

Öğleden sonra yapılan ikinci oturumda ise, ULAŞILABİLİRLİK konusu ele alındı. Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Mahmut ÖZBAY, Dr. Hamit ULÇAY, G.Ü. Araştırma Görevlisi Ayşe Gül SOYDAN ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Uzmanı Mehmet GÖKDAL sözlü ve görsel olarak konu hakkındaki bilgi ve görüşlerini sundular.

Bu arada Batman’a geldiğimiz gün bizi bulan iki genç kızımızın çalışmasından da söz etmeliyim. Biri lise mezunu, diğeri halen öğrenci olan Zilan ve Eylem trafik güvenliği konulu bir proje hazırlıyorlardı. Her yıl 5 binden fazla insanımızı kurban verdiğimiz “TRAFİK CANAVARI”nı durdurmaya çalışan bu kızlarımızla proje üzerinde çalıştık. Önceki görevlerim sırasında katıldığım Ulaştırma Şurası, AB Ulaşım Politikaları v.b. toplantı dokümanlarını yanımda getirmiştim. Onlardan da yararlanarak danışman hocalarının yardımıyla tamamladıkları 15 sayfalık projeyi çok beğendim. Umarım bu hafta sonu Ankara’da katılacakları TUBİTAK yarışmasında birincilik ödülünü Batman’a getirirler.

Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Iğdır, Adıyaman, Ayvalık ve diğer yörelerden gelerek panele katılan engelliler ve dernek temsilcileri bir kez daha Batmanlılarla kucaklaştılar, KARDEŞLİĞİN ve dayanışmanın, paylaşmanın en güzel örneklerini yaşadılar.

KARDEŞLİK kavramıyla bütünleşen, kimlik ve inanç farklılıklarını zenginlik sayan bu büyük camia içinde yaklaşık kırk yıldır çeşitli görevlerde bulunarak onlarla birlikte olmanın kıvancıyla bu etkinlikte emeği geçen herkesi Zihinsel Engelliler Federasyonu Onursal Başkanı olarak kutluyor ve teşekkür ediyorum.