Kış aylarının yakında başlayacağı  bu günlerde, sabahları yorgun uyanıyorsanız, kaslarınızda eklemlerinizde ağrılar hissediyorsanız, hiç takatım yok akşama kadar uyumak istiyorum diyorsanız ve bütün bunları sadece sonbahar yorgunluğuna bağlıyorsanız yanılıyor olabilirsiniz. 
İNSAN NEDEN KENDİNİ YORGUN HİSSEDER?
Yorgunluğun nedeni sadece kötü beslenmek veya mevsim geçişleri değildir. Bazı hastalıkların seyrinde de yorgunluk görülebilir. Örneğin kansızlık, tiroid bezlerinin az çalışması, Vitamin B12 eksikliği, D vitamini eksikliği, hipoglisemi, çeşitli bağ dokusu hastalıklarının seyrinde de yorgunluk şikayetleri ortaya çıkabilir. Kendinizi sürekli yorgun hissediyorsanız bunun direkt kötü beslenmekten önce metabolik bir hastalığa bağlı olabileceğini de bilin. Öncelikle bir iç hastalıkları uzmanına başvurun ve bu hastalıklar açısından detaylı bir inceletme yaptırın. Bunlar toplumda aslında oldukça sık görülen hastalıklardır. Örneğin demir eksikliğine bağlı kansızlık Erkeklerde %20, kadınlarda %35, gebelerde % 50, bebek ve çocuklarda ise %50-60 oranında görülmektedir.  Eğer böyle bir hastalığınız varsa öncelikle bu hastalıkların tıbbi tedavisini yapmak uygun olur.  
YORGUNLUĞU TETİKLEYEN YİYECEKLER NELERDİR?
Şeker, yağ ve beyaz un direkt yorgunluğu tetikleyen yiyeceklerdir. Özellikle bu üç yiyeceğin bileşimi ile oluşturulmuş gıdalar; kurabiyeler, poğaçalar, açmalar, şekerli ve şerbetli tatlılar yorgunluğu tetikler.
ŞEKER VE ÇİKOLATA YİYEREK YORGUNLUK GEÇER Mİ?
Şeker ve çikolatanın verdiği enerji yalancı enerjidir. Bu yiyecekler kan şekerimizi hızlı yükseltir ve hızlı düşürür. Yani aşırı yorgunluk hissettiğimizde bir miktar bu yiyeceklerden yediğimizde öncelikle hızlı bir kendini iyi hissetme safhası akabinde de yorgunluğun derinleşerek uyku isteğinin ortaya çıktığını görürüz. Bu durumu özellikle hipoglisemisi olan insanlar öğleden sonraları, basit karbonhidrat yüklü bir öğlen yemeğinin hemen 1-2 saat arkasından yaşar. Şekeri yükseltmek için yenilen çukulata önce iyi hissettirir daha sonra da daha fazla yorgunluk, halsizlik ve uyku isteği şeklinde vücutta kendini gösterir
YORGUNLUĞU YENMEK İÇİN HANGİ VİTAMİNLERİ İÇMELİYİZ?
B grubu vitaminler ve C vitamini de yorgunluk problemi olanlara iyi gelir. Son yıllarda yapılan bir çok araştırmada D vitamini eksikliği kaslarda ağrı, yorgunluk ve metabolizma yavaşlamasını da beraberinde getiriyor. Ancak bu vitaminlerde ne kadar eksiklik olduğu doktorunuz tarafından belirlenmelidir. Özellikle yağda eriyen vitaminler olan A, D, E ve K vücutta birikebilir ve zehirleyici etki yapabilir. O nedenle rastgele vitamin kullanılmamalıdır.
HANGİ BESİNLER YORAR HANGİ BESİNLER YORGUNLUĞU ALIR?
İnsan vücudu ana yakıt kaynağı olarak glikozu (şekeri) kullanır. Glikozu vücudumuza karbonhidratlardan alırız. Dolayısı ile karbonhidratlar vücudumuza enerji verir. Karbonhidratları da basit ve kompleks karbonhidrat olarak ikiye ayırırız.
Basit karbonhidratların içindeki şeker kanımıza daha çabuk karışır ve kan şekerimizi çabuk yükseltir, hızlı yanıta cevap olarak bir kaç saat içinde kan şekerimiz düşer ve tekrar yorgunluk yaşayabiliriz. Kompleks karbonhidratların vücudumuzda kullanımı daha iyidir ve bizi daha uzun süre tok tutar, daha enerjik hissettirir.
Şekerli yiyecekler, bal, pekmez, çikolata, helva, lokum, tatlılar, şeker oranı yüksek meyveler, muz, incir, üzüm basit karbonhidratlara örnektir. Bu yiyecekler kısa vadede enerjimizi yükseltse de uzun vadede yorgunluk yapar. Bu yiyecekleri hızlı enerjiye ihtiyacımız olduğunda, örneğin tenis maçı sırasında yorgunluk hissettiğimizde bir muz hızlı enerji ihtiyacını karşılamak için iyi bir alternatiftir.
Kompleks karbonhidratlara örnek, bulgur, kuru baklagiller, işlenmemiş unlar, kepekli pirinç, ekşi meyveler, kivi, ayva, turunçgiller örnek olarak verilebilir. Özellikle reaktif hipoglisemi dediğimiz yemek sonrası şekeri düşen hastaların, bu türdeki karbonhidratları seçerek yemeleri kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlar.
Ayrıca pişirilirken çok fazla yağ kullanılan yiyecekler, kızartmalar, yağ ve beyaz unun birlikte kullanılarak yapılan kurabiyeler, poğaçalarda yorucu yiyeceklerdir.